ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν την καλύπτουν εμβόλια και μονοκλωνικά; Βόμβα με 5 νέες μελέτες

Πέντε νέες μελέτες αποκαλύπτουν πως τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη όμικρον!
Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν την καλύπτουν εμβόλια και μονοκλωνικά; Βόμβα με 5 νέες μελέτες

Η μετάλλαξη όμικρον αποτελεί ένα νέο αντίπαλο στο μέτωπο του Covid-19 και 5 νέες μεγάλες μελέτες προκαλούν σάλο με την αποκάλυψη τους πως ούτε τα εμβόλια αλλά ούτε τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν απάντηση σε αυτή.

Μετά τις έρευνες πως η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξασθενημένη απέναντι στην συγκεκριμένη μετάλλαξη που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη και μεταδοτικότητα, οι νέες μελέτες φέρνουν τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις πέντε αυτές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature», η μετάλλαξη όμικρον έχει την ικανότητα να διαφεύγει και από όλες τις μεθόδους αντιμετώπισης που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο που εντείνει τον προβληματισμό τους και γεννά την ανάγκη άμεσης λύσης μέσω νέων εμβολίων που πρέπει να ανακαλυφθούν.

Την ίδια στιγμή, οι εργαστηριακές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν δείξει πως ακόμη και αν κάποιος έχει νοσήσει πρόσφατα από τον κορονοϊό όσο και αυτοί που έχουν κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου είναι εκτεθειμένοι απέναντι στην όμικρον.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει όμως και για τα μονοκλωνικά αντισώματα καθώς η μετάλλαξη είναι τελείς ή σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική απέναντι σε αυτή την θεραπεία.

Η πιο σημαντική εκ των πέντε μελετών η οποία είχε ως επικεφαλή τον καθηγητή ιατρικής Ντέιβιντ Χο του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, πήρε δείγμα από 54 εμβολιασμένους πολίτες με εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Αξιοσημείωτο είναι πως στους 15 εξ αυτών είχε χορηγηθεί και ενισχυτική δόση με mRNA εμβόλιο ενώ δύο είχαν νοσήσει στο παρελθόν.

Τα αποτελέσματα όμως ήταν τρομακτικά καθώς τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και αυτοί που είχαν νοσήσει είχαν στον οργανισμό τους αντισώματα με μειωμένη αντίσταση απέναντι στην μετάλλαξη όμικρον.

Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα αποδείχθηκε πως τα REGN10987 (imdevimab), REGN10933 (casirivimab), COV2-2196 (tixagevimab), COV2-2130 (cilgavimab), LY-CoV555 (bamlanivimab), CB6 (etesevimab), Brii-196 (amubarvimab), Brii-198 (romlusevimab) και S309 (sotrovimab) έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα με τα τελευταία να παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν την καλύπτουν εμβόλια και μονοκλωνικά; Βόμβα με 5 νέες μελέτες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.