ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετέωρα: Δυναμικό «όχι» από Δημοτικό συμβούλιο και Μητρόπολη, στο περιφερόμενο ξόανο «Αμάλ»

Ένα αποφασιστικό και οριστικό «όχι» πρόβαλε ο δήμος Μετεώρων στην περιοδεία της «Μικρής Αμάλ», της γιγάντιας μαριονέτας που περνάει από 70 πόλεις της Ευρώπης και ήταν προγραμματισμένο να περάσει και από την περιοχή των Μετεώρων στις 29/8.
Μετέωρα: Δυναμικό «όχι» από Δημοτικό συμβούλιο και Μητρόπολη, στο περιφερόμενο ξόανο «Αμάλ»

Αυτή η αντιαισθητική τεράστια κούκλα που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποια ταινία τρόμου, παρελαύνει ανενόχλητη με πλήθη κόσμου να την ακολουθούν σε πόλεις της Ελλάδας, υπό την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα απαγορεύονται οι ιερές λιτανείες σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Το δημοτικό συμβούλιο Μετεώρων συνεδρίασε την Δευτέρα 23/8, σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο «The Walk» (μαριονέτα Αμάλ), για το αν θα δοθεί άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι. Ακολούθησε ψηφοφορία με αποτέλεσμα 17 ΌΧΙ και 5 ΝΑΙ.

Ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων στο GRTimes: «Για λόγους θρησκευτικούς, επειδή είμαστε μια περιοχή όπου βρίσκονται τα Μετέωρα, η μοναστηριακή πολιτεία, η πόλη και ο δήμος μας είναι θρησκευτικός προορισμός, είμαστε αντίθετοι στο να έρθει η συγκεκριμένη μουσουλμάνα κούκλα», ενώ επικαλέστηκε και την πανδημία ως αιτία που δεν θα ήθελαν να φιλοξενήσουν την εκδήλωση.

Είχε προηγηθεί δυναμική αντίδραση από τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητο, ο οποίος είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε οποιονδήποτε περιβάλλοντα θρησκευτικό χώρο της Μητρόπολης, καθώς όπως είπε, τέτοιες δραστηριότητες «δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής».

Με την είδηση της άρνησης Δήμου και Εκκλησίας στο να διεξαχθεί η περιφορά της κούκλας, αμέσως υπήρξε αντίδραση από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, άλλα και κακοήθεις επιθέσεις από διάφορα μέσα ενημέρωσης, μιλώντας για… «ξενοφοβία», «μισαλλοδοξία» και… «ρατσισμό»…

Όταν η κυβέρνηση απαγορεύει στους χριστιανούς να λιτανεύσουν τις ιερές εικόνες τους ακόμα και σε μεγάλες εορτές, όπως είδαμε τον Δεκαπενταύγουστο που δεν επετράπη ούτε καν η λιτανεία στην Τήνο, όλοι οι δικαιωματιστές του γλυκού νερού συναινούν στις παράλογες απαγορεύσεις.

Όμως για το περιφερόμενο ξόανο της Αμάλ, όχι απλά δεν τρέχει τίποτα, όχι απλά δεν… κινδυνεύει η δημόσια υγεία με τον κόσμο που συγκεντρώνεται, άλλα διαμαρτύρονται κιόλας που δεν επετράπη η περιοδεία στο ιερό τοτέμ των ΜΚΟ, που λυμαίνονται τη χώρα, έχοντας κάνει φάμπρικα την παράνομη μετανάστευση.

Είναι παρήγορο που υπάρχουν τοπικοί φορείς και εκκλησιαστικοί ταγοί που λένε όχι στον εμπαιγμό. Με την κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια, μην και θιγεί η πολύτιμη βιτρίνα της. Ο λαός είναι αντιμέτωπος με τόσα προβλήματα, στην υγεία, στην οικονομία, στα ελληνοτουρκικά, στο μεταναστευτικό, στον διχασμό της κοινωνίας από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί, είναι να ακολουθεί στους δρόμους ένα κινούμενο σκιάχτρο που τάχα συμβολίζει την ειρήνη…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μετέωρα: Δυναμικό «όχι» από Δημοτικό συμβούλιο και Μητρόπολη, στο περιφερόμενο ξόανο «Αμάλ»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.