ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική

Zήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αν στο όνομα των Σκοπίων περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».
Μίκης Θεοδωράκης: Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική

Μίκης Θεοδωράκης: «Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική», έτσι είχε κλείσει την ιστορική του ομιλία για το Μακεδονικό ο μεγάλος συνθέτης τον Φεβρουάριο του 2018.

Τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης, υπό τους ήχους του «Θα σημάνουν οι καμπάνες» ξεκίνησε την ομιλία του προς τις εατοντάδες χιλιάδες κόσμου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σίγουρος πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να υποχωρήσει από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, για την ονομασία της (τότε) ΠΓΔΜ, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αν περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

«Αν κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή του σε όνομα με τον όρο “Μακεδονία”, τότε είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τον ελληνικό λαό», σημείωσε.

Μόνο οι Έλληνες υπεύθυνοι για την λύση του Μακεδονικου

Ο Μίκης Θεοδωράκης υποστήριξε στην ιστορική του ομιλία για το Μακεδονικό πως «το ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην ιστορία δε νομίζω ότι μας αφορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο η δική μας απόφαση θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα αυτό. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μη δώσουμε στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να οικειοποιούνται ένα τμήμα του ελληνισμού. Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες».

«Για όσο καιρό οι Σκοπιανοί θα μας απειλούν με την αλυτρωτική τους προπαγάνδα, τα δήθεν Μακεδονικά σύμβολα εμείς ως υπεύθυνος λαός θα εξακολουθήσουμε την πορεία την ειρηνικής συνύπαρξης αλλά δεν θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας να γίνουν μέλη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.», είχε πει.

«Αν υποχωρήσουμε στην πρόκληση των Σκοπίων χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της πολιτικής τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με την δική μας ψήφο για να μπορούν να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας», δήλωσε τότε στις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και έκλεισε την ομιλία του με την εξής φράση: «Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική».

Διαβάστε επίσης:

Λοβέρδος για Θεοδωράκη: «Έφυγε ο Μίκης – Η Ρωμιοσύνη θα τον τραγουδά στους αιώνες»

Τώρα σιωπή! Έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης

Πέθανε ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης: Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.