ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης- Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα: «Στο φέρετρό σου υψώνει τη γροθιά της «κι αντριεύει και θεριεύει» η Ελλάδα» (Vid)

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανέναν και η συγκλονιστική ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μας βοήθησε να το καταλάβουμε αυτό.
Μίκης Θεοδωράκης- Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα: «Στο φέρετρό σου υψώνει τη γροθιά της «κι αντριεύει και θεριεύει» η Ελλάδα» (Vid)

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν, είναι και θα είναι ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στον αιώνα τον άπαντα κι αυτό δε χρειάζεται να το πούμε εμείς.

Για όλη την Ελλάδα, ο Θεοδωράκης ήταν ο… Μίκης! Με το μικρό του όνομα. Ήταν εκείνος που μίλησε στη ψυχή των Ελλήνων και η μουσική του θύμιζε και θα θυμίζει την Ελλάδα για πάντα.

Ο συγκινητικός λόγος του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε, Δημήτρη Κουτσούμπα είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην άγγιξε τους πάντες. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο κόσμος χάρισε το πιο έντονο χειροκρότημα κάθε φορά που γινόταν αναφορά όχι μόνο στη μουσική αλλά και στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του μεγάλου Μίκη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με το ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ λόγο του κατάφερε να δείξει σε όλους ότι ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει αιώνια. Στις καρδιές και στο μυαλό μας. Ότι το έργο του θα είναι αθάνατο και θα εκφράζει πάντοτε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την Ελλάδα: Με τη μουσική του, με τα λόγια του, με τις πράξεις του.

Η συγκλονιστική ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ, ξεφεύγει ακόμα κι από τα… στενά κι αυστηρά πλαίσια που κινείται το Κόμμα. Πιθανότατα να είναι μια από τις ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΟΡΕΣ που από το ΚΚΕ βγαίνει μια τέτοια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, δημοσίως τουλάχιστον, κι εκφράζει ΤΟΣΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Συγκινητικές αναφορές όπως:

-Σύντροφε Μίκη… Με τα τραγούδια σου σε αποχαιρετάμε, όπως αξίζει σε εκείνους που λεβέντικα ροβόλισαν τον κόσμο.

-Φράγμα μεγαλόπρεπο στη λήθη, ένα δοξαστικό στην εποποιία του λαού μας τον 20ο αιώνα, είναι το έργο σου. Αποστόμωσε όσους προσπαθούν να μαυρίσουν τη μνήμη της, διόρθωσε τα ψέματα, έκανε έναν ολόκληρο λαό να νιώθει περηφάνια για την κληρονομιά του. Και θαυμασμό για εκείνους που με τον αγώνα τους την τιμούν και προσπαθούν να τη μεγαλώσουν.

Και ένας ψίθυρος περνά από στόμα σε στόμα: «Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς».

Και έτσι είναι. Χωρίς εσένα θα ήμασταν αλλιώς.

-Έσμιξες «τους τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους», μαθαίνοντάς μας πως για να είσαι δυνατός, πρέπει να είσαι ευαίσθητος.

Με ιερή αφοσίωση καλλιέργησες αυτή την ευαισθησία μας, μάς έμαθες, πως μέσα στις καταιγίδες, μπορούμε να κρατηθούμε από ένα λουλούδι.

-«Έφερες την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε για σένα ο Γιάννης Ρίτσος

-Σ’ όλη τη ζωή σου με το ένα χέρι κρατούσες το τουφέκι και με το άλλο τις παρτιτούρες σου.

Και αυτό δεν είναι αλληγορία.

Μέχρι και στη Μακρόνησο, σ’ αυτό τον εφιαλτικό τόπο των μαρτυρίων, εσύ έγραφες μουσική.

Εκεί έγραψες και το πρώτο συμφωνικό έργο σου, τη Συμφωνία για τη Μακρόνησο.

Εκεί κατάλαβες πόσο ευεργετική είναι η δημιουργία, όταν πρέπει να αντέξεις τον πόνο και την κτηνωδία, πόσο ευγενική γίνεται για τους γενναίους, αυτούς που μένουν όρθιοι και δε χαμηλώνουν το βλέμμα τους.

-Από 17 κιόλας χρονών οργανώθηκες στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ παίρνοντας μέρος στην Εθνική μας Αντίσταση.

Τον Δεκέμβρη του ΄44 πολέμησες στη μάχη της Αθήνας, με τον 1ο Λόχο του 1ου Τάγματος του Εφεδρικού ΕΛΑΣ.

-Το ξεχωριστό, όμως, στην περίπτωσή σου είναι ότι η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα σου συναντήθηκε με μια προσωπικότητα ανήσυχη και άγρυπνη, που ένοιωθε πάντα την ανάγκη να ξεπερνά τον εαυτό της.

Έτσι συνέχιζες μέχρι το τέλος να το δίνεις το «παρών» σε όλες τις κρίσιμες στιγμές που ακολούθησαν, παίρνοντας το μέρος της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

-Δεν σε αποχαιρετούμε σύντροφε Μίκη, γιατί εσύ δεν έφυγες.

Μέσα στις φλέβες μας είσαι. Θα ’σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά πολέμησες, θα ’σαι για πάντα σ’ όλους τους ποταμούς του κόσμου.

Κι όταν «θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση» και γύρω μας θα λάμπει η λιόλουστη ζωή θα είσαι κι εσύ, τρανός, όπως πάντα, στις μεγάλες στιγμές, παρών.

Γιατί το έργο σου έγινε ελπιδοφόρος αναγεννητικός «ανάκουστος κελαηδισμός» για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς, στη σύγχρονη ιστορική εποχή της ανατολής της νέας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για την Ελευθερία σε όλες της τις μορφές: Πνευματική, ηθική, πολιτική, κοινωνική, για την πλήρη, αληθινή ελευθερία.

Στο φέρετρό σου σηκώνεται, υψώνει τη γροθιά της «κι αντριεύει και θεριεύει» η Ελλάδα!

– Σύντροφε Μίκη… Είσαι «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη»!

– Θα τον «σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα». Θα τον «σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο».

Δείτε τη ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης- Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα: «Στο φέρετρό σου υψώνει τη γροθιά της «κι αντριεύει και θεριεύει» η Ελλάδα» (Vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College