ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν σε συναυλία κλασικής μουσικής έπαιξαν τον Ζορμπά – Δείτε τι έγινε

Ο Ζορμπάς είναι ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια που έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης και ίσως το πιο γνωστό το εξωτερικό.
Μίκης Θεοδωράκης: Όταν σε συναυλία κλασικής μουσικής έπαιξαν τον Ζορμπά – Δείτε τι έγινε

Ο χορός είναι γνωστός και σαν «Zorba the Greek Dance Syrtaki». Θυμίζει κατευθείαν Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί κάποιο παραδοσιακό. Με αυτό το κομμάτι όμως ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να «μαγνητίσει» ακόμη και τους ξένους που μόλις ακούν τις πρώτες νότες το αναγνωρίζουν αμέσως και σηκώνονται αμέσως για να το χορέψουν.

Χαρακτηριστικό το παρακάτω βίντεο στο οποίο ο διεθνούς φήμης μαέστρος και βιολιστής André Rieu μόλις αρχίζει να παίζει τον «Ζορμπά», οι χιλιάδες θεατές που παρακολουθούν τη συναυλία «τρελαίνονται» το κέφι… ανάβει και άπαντες σηκώνονται όρθιοι να χορέψουν στους ρυθμούς του Μίκη!

Να πούμε ακόμη ότι Χορός του Ζορμπά είναι ένα ορχηστρικό τραγούδι, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς (1964), το οποίο κυκλοφόρησε το 1965. To κομμάτι είχε κυκλοφορήσει και σε single, μαζί με το Στρώσε το στρώμα σου, από την RCA Victor.

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του Έλληνα συνθέτη και έχει συμπεριληφθεί σε πολλούς compilation δίσκους του.

Το κομμάτι μετά την κυκλοφορία της ταινίας έγινε δημοφιλές παγκοσμίως και διασκευάστηκε ή ερμηνεύτηκε από μουσικούς διαφόρων ειδών και εθνικότητας. Μερικές από αυτές τις διασκευές κατάφεραν να εισέλθουν και σε διάφορα charts.

Δείτε παρακάτω το βίντεο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Όταν σε συναυλία κλασικής μουσικής έπαιξαν τον Ζορμπά – Δείτε τι έγινε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.