ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειωμένο ενοίκιο: Απειλές ιδιοκτητών σε ενοικιαστές για εξώσεις αν κάνουν χρήση του μέτρου

Με απειλές για εξώσεις όταν ανοίξουν τα δικαστήρια φαίνεται να απειλούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων τους ενοικιαστές που κάνουν ή επιθυμούν να κάνουν χρήση του μέτρου για καταβολή κατά 40% μειωμένου ενοικίου. Μειωμένο ενοίκιο: Σε άλλες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να καλύψουν τις απώλειες από το μέτρο απαιτώντας υψηλότερο ενοίκιο έως και 50% πάνω από το...
Μειωμένο ενοίκιο: Απειλές ιδιοκτητών σε ενοικιαστές για εξώσεις αν κάνουν χρήση του μέτρου

Με απειλές για εξώσεις όταν ανοίξουν τα δικαστήρια φαίνεται να απειλούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων τους ενοικιαστές που κάνουν ή επιθυμούν να κάνουν χρήση του μέτρου για καταβολή κατά 40% μειωμένου ενοικίου.

Μειωμένο ενοίκιο: Σε άλλες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να καλύψουν τις απώλειες από το μέτρο απαιτώντας υψηλότερο ενοίκιο έως και 50% πάνω από το αρχικώς συμφωνηθέν.

Πολλές φαίνεται να είναι οι καταγγελίες σε σχέση με απειλές ιδιοκτητών ακινήτων προς ενοικιαστές ότι θα τους κάνουν έξωση σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν το μέτρο για καταβολή μειωμένου κατά 40% του ενοικίου, που δικαιούνται δεκάδες χιλιάδες πληγέντες από τη κρίση του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς, στο «TVXS», «Ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες από ενοικιαστές, ότι ζητούν αύξηση οι ιδιοκτήτες εν μέσω πανδημίας που φτάνει και το 50%.

Φοβόμαστε, ότι μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, θα έχουμε τσουνάμι εξώσεων, καθώς μέσα σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν οι άνθρωποι να ανταποκριθούν».

Επιπλέον εξηγεί ότι το μέτρο για καταβολή 40% μειωμένου ενοικίου δεν λύνει το πρόβλημα αν δεν συνδυαστεί με αναβολή εξώσεων για έξι μήνες και σημειώνει ότι αυτό είναι που ζητάει επίμονα ο Σύλλογος από το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει απαντήσει καν, ότι οι αρμόδιοι το σκέφτονται.

«Είναι ένα ερώτημα πόσος κόσμος θα καταφέρει τελικά να κάνει χρήση του μέτρου», αναφέρει ο Α.Σκιαδάς και συμπληρώνει λέγοντας ότι:

«Αυτή τη στιγμή αρκετός κόσμος έχει καταβάλει χαμηλότερο ενοίκιο, αλλά έχουμε και ένα φαινόμενο απειλών από τη μεριά ιδιοκτητών απέναντι σε ενοικιαστές. Τους λένε δηλαδή ότι αν κάνουν η χρήση του μέτρου, στη συνέχεια θα τους κάνουν αγωγή εξώσεως. Δεν ξέρουμε λοιπόν σε τελική ανάλυση πόσοι θα καταφέρουν να επωφεληθούνε».

Επίσης εξηγεί ότι «από την πλευρά μας, έχουμε ξεκαθαρίσει πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μισθώσεων αυτή τη στιγμή είναι αορίστου χρόνου τόσο στην κατοικία όσο και στους επαγγελματικούς χώρους.

Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, πολλοί εκμισθωτές δεν κάνανε καινούργια συμβόλαια, αφήνανε τον ενοικιαστή με μίσθωση αορίστου χρόνου, ούτως ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να τον πιέσουν να δεχτεί μεγάλες αυξήσεις. Αυτή τη στιγμή, το 80% των μισθώσεων, είναι αορίστου χρόνου.

Μπορεί δηλαδή ανά πάσα στιγμή ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση. Και αυτό κάνουν πολλοί».

Όπως επισημαίνει το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ιδιαίτερο εντεινόμενο σήμερα και υπογραμμίζει ότι:

«Επειδή λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές μισθώσεις αορίστου χρόνου, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και πολλοί εκβιασμοί και επ’ αυτού του ζητήματος. Ακόμη δηλαδή κι αν καταβάλει κάποιος μειωμένο ενοίκιο για 2-3 μήνες, στη συνέχεια μπορεί ο ιδιοκτήτης να του πει “Ή μου δίνεις τώρα τη διαφορά που έχασα ή σου κάνω έξωση, αφού έχει λήξει το συμβόλαιό σου”. Κι αυτό γιατί το αορίστου χρόνου δίνει τέτοια δυνατότητα, έξωσης δηλαδή χωρίς δικαιολογία».

 

Σχετικά με τις καταγγελίες αναφέρει ότι «ήταν πάρα πολλές το προηγούμενο διάστημα και πολύ φοβάμαι πως θα γίνουν ακόμη περισσότερες, με πολλούς ιδιοκτήτες να προσπαθούν το επόμενο διάστημα να πάρουν πίσω το 40% που τους έκοψαν».

Αυτός είναι κι ο λόγος που εμείς σαν σύλλογος ζητήσαμε εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα, να υπάρξει και μια αναστολή εξώσεων τουλάχιστον για έξι μήνες μετά την άρση των μέτρων.

Ακριβώς για να μη βρεθούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα».

Άρση μέτρων: Το σχέδιο για σταδιακή άρση της καραντίνας

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μειωμένο ενοίκιο: Απειλές ιδιοκτητών σε ενοικιαστές για εξώσεις αν κάνουν χρήση του μέτρου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.