ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση ΦΠΑ: Τα προϊόντα που πέφτουν οι τιμές

Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων πέφτει ο φόρος από σήμερα
Μείωση ΦΠΑ: Τα προϊόντα που πέφτουν οι τιμές

Από σήμερα, 20 Μαΐου, είναι σε ισχύ η μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση, μαζί με την 13η σύνταξη, αλλά και σε φυσικά αγαθά.

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ από σήμερα θα είναι χαμηλότερες σε αρκετά πράγματα, όπως και στα εστιατόρια και τις καφετέριες. Από την στιγμή που έχουμε μείωση ΦΠΑ από 24% σε 13%, έρχονται καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Παράλληλα, ο ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέρια, από το 13% πέφτει στο 6%.

Συνολικά, πάνω από 5.000 τρόφιμα θα παρουσιάσουν από σήμερα μείωση στις τιμές. Μοναδική εξαίρεση είναι η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων στις καφετέριες και τα μπαρ.

Αναλυτικά οι κατηγορίες όπου γίνεται μείωση ΦΠΑ

*Αλιεύματα παραδοσιακά

*Αλμυρά κράκερς

*Αρτοσκευάσματα

*Βελτιωτικά γεύσης (αλάτι, ξύδι, λεμόνι, ζωμοί ψυγείου)

*Γλυκά (αφορά σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μπισκότα, σοκολατοειδή, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, πραλίνες, φυστικοβούτυρο, χαλβάδες, ταχίνι, λουκούμια, παστέλια)

*Γλυκά snacks (κρουασάν, τσουρέκια, κέικ)

*Γλυκαντικά

*Δημητριακά (εκτός νιφάδων βρώμης)

*Επιδόρπια – κρέμες / γλυκίσματα ψυγείου (κρέμες, ρυζόγαλο, ζελέ, μουσταλευριά, γλυκά κ.ά.)

*Έτοιμα φαγητά τυποποιημένα

*Ζαχαροπλαστική

*Ζύμες νωπές και κατεψυγμένες

*Κατεψυγμένες πατάτες

*Καφέδες- αφεψήματα

*Κρέμες γάλακτος ψυγείου

*Λαχανικά- κηπευτικά

*Μαγειρικά λίπη

*Μαγειρικά σκευάσματα (σούπες, ζωμοί, πουρές κ.ά.)

*Μαργαρίνες

*Μαρμελάδες

*Μπαχαρικά

*Ξηροί καρποί- αποξηραμένα φρούτα

*Ορεκτικά (ελιές, τουρσιά, έτοιμες σάλτσες ψυγείου, έτοιμες σαλάτες)

*Παγωτά

*Ροφήματα

*Σπορέλαια

*Συνοδευτικά φαγητών (μαγιονέζες, κέτσαπ, dressings, σάλτσες)

*Τοματοπροϊόντα

*Τσίχλες- καραμέλες- ζαχαρώδη

*Χυμοί φρούτων ψυγείου και ραφιού

*Ψάρι- παρασκευάσματα τυποποιημένα

*Snacks πατάτας, καλαμποκιού.

Επίσης, στα ξενοδοχεία, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ θα γίνεται ως εξής:

1.Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.

2.Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

3.Διαμονή με πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

4.Διαμονή με το σύστημα allinclusive: 25%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο.

Πηγή: newsit

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μείωση ΦΠΑ: Τα προϊόντα που πέφτουν οι τιμές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.