ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μοιράζουν τρόμο στον κόσμο, αφού τζάμπα είναι: O καθηγητής Συνολάκης μίλησε για επερχόμενο σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα!

Πήραν μπρος τα αφηγήματα τρόμου με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία - Ο Κ. Συνολάκης προέβλεψε σεισμό 8,5 Ρίχτερ γενικά και αόριστα «στον αιώνα μας»
Μοιράζουν τρόμο στον κόσμο, αφού τζάμπα είναι: O καθηγητής Συνολάκης μίλησε για επερχόμενο σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα!

Σε μια χρονική στιγμή που οι Έλληνες παρακολουθούν συγκλονισμένοι τις επιχειρήσεις στα ατελείωτα ερείπια που άφησε ο καταστρεπτικός σεισμός που χτύπησε Τουρκία και Συρία, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης θεώρησε πως είναι το ιδανικό «timing» για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό, μιλώντας για την πιθανότητα να δούμε στον αιώνα μας ένα σεισμό – τέρας, της τάξης των 8,5 Ρίχτερ!

Ο καθηγητής εμφανίστηκε σε εκπομπή του Mega και χρησιμοποιώντας μια εντελώς γενική και αόριστη συλλογιστική που δεν δεσμεύει σε τίποτα την επιστημονική του εγκυρότητα, άφησε να αιωρείται η πιθανότητα ενός τεράστιου σεισμού που δύναται να ισοπεδώσει σχεδόν όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για περιοδικούς μεγάλους σεισμούς που σημειώνονται κάθε 600 χρόνια, επικαλούμενος το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη το 365 π.Χ. όταν το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο ‘’παράθυρο’’ του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ» ήταν η δήλωση του που έσπειρε τον πανικό στους τηλεθεατές.

Ποιο ακριβώς όφελος προσφέρει αυτή η δημόσια δήλωση στους πολίτες, πέρα από το να τους κάνει να ζουν μονίμως σε καθεστώς φόβου; Που πήγε το στοιχείο της υπευθυνότητας; Για να μοιραστείς μια επιστημονική εκτίμηση με το κοινό, χρειάζεται να προκύπτει και κάποια ωφέλεια και όχι να προκαλείς μεγαλύτερη ζημιά από τον ίδιο τον σεισμό που… ΘΑ έρθει μια φορά κι έναν καιρό.

Τι θα γίνει δηλαδή αν ο κάθε καθηγητής βγαίνει ελαφρά τη καρδία στα κανάλια για να πει πως είμαστε σε… «παράθυρο» 600-800 ετών για σεισμό ή «παράθυρο» 1000 ετών για… να πέσει κομήτης; Όπως στην περίοδο του κορονοϊού, έβγαιναν «ειδικοί» και πετούσαν αόριστα νούμερα εκτίμησης θανάτων για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο (και πολύ συχνά έπεφταν τελείως έξω), τώρα με την ευκαιρία του σεισμού στην Τουρκία έχουμε… πλειοδοσία σε Ρίχτερ!

Όπως φαίνεται, ο κ. Συνολάκης εξελίσσεται σε λάτρης της διάδοσης σεναρίων τρόμου, αφού συχνά – πυκνά επενδύει και στο αφήγημα της κλιματικής φρενίτιδας, φτάνοντας ως το σημείο να δηλώσει ότι οι Έλληνες τρώνε πολύ στις γιορτές και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση!

Έχει την σημασία του πως ο κ. Συνολάκης είναι και τοποθετημένος μεταξύ άλλων και στο Δ.Σ του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είναι ο ίδιος «ειδικός» που έλεγε πως το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 30 λεπτά, ενώ όταν έγινε ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός το «τροπάριο» άλλαξε και ο κ. Συνολάκης εκτίμησε πως η φονική πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Και τώρα, σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι Έλληνες, έχουν και επιστήμονες να τους φορτώνουν την αγωνία και την φοβία ενός μεγασεισμού, επειδή… κάποτε μπορεί να συμβεί.

Ευτυχώς που οι περισσότεροι διακεκριμένοι σεισμολόγοι στην χώρα μας – ακόμα – δεν συμπεριφέρονται σαν τον κ. Συνολάκη, άλλα είναι εξαιρετικά φειδωλοί και προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους, αφού ο τομέας της πρόβλεψης σεισμών είναι ένα εξαιρετικά «γκρίζο», έως ανεξερεύνητο πεδίο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μοιράζουν τρόμο στον κόσμο, αφού τζάμπα είναι: O καθηγητής Συνολάκης μίλησε για επερχόμενο σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.