ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητροπολίτης Θεόκλητος: «Βλέπουν Σταυρούς και δαιμονίζονται – Προσβάλλουν τη Θεία Κοινωνία»

Σε χειμαρρώδη συνέντευξή του, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος μιλάει για τον Χριστριανισμό, τη Θεία Κοινωνία και τον κορονοϊό, αλλά και το το Ισλάμ.
Μητροπολίτης Θεόκλητος: «Βλέπουν Σταυρούς και δαιμονίζονται – Προσβάλλουν τη Θεία Κοινωνία»

Σε μια χειμαρρώδη αποκλειστική συνέντευξή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος μιλάει ακόμη για το Ισλάμ, την Ευρώπη, τα Μετέωρα και δίνει πατρικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα.

«Οι πολέμιοι της εκκλησίας άρπαξαν την ευκαιρία να πολεμήσουν την εκκλησία μας. Έσπειραν τον φόβο και τον πανικό και μπορώ να πω μετά λύπης μου ότι επηρέασαν πολλούς χλιαρούς στην πίστη, προσβάλλοντας την Θεία Κοινωνία, ως μέσο υπερμετάδοσης του ιου. Άλλωστε αυτός είναι και ο μόνος λόγος του μη εορτασμού του Πάσχα» ανέφερε μεταξύ άλλων σε μια χειμαρρώδη αποκλειστική συνέντευξή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Μιλώντας για την πανδημία δεν μάσησε τα λόγια του και ξεμπρόστιασε τους επικριτές της πίστης, ενώ συνάμα έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου εντός Ιεραρχίας ζητώντας ενότητα. Ως γνώστης της αραβικής γλώσσας έδωσε την δική του ερμηνεία για το Ισλάμ και την επιθετικότητά του, στηλίτευσε την στάση της Ευρώπης, η οποία έχει εγκαταλείψει τις χριστιανικές της ρίζες και τέλος έδωσε πατρικές συμβουλές για τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα που έρχονται, εκτιμώντας “δεν θα αφήσουν σε ηρεμία τους ιθύνοντες να επιτρέψουν τα Χριστούγεννα πιο ελεύθερα”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 

-Σεβασμιώτατε, ο περιβόητος κορονοϊός χτύπησε και τα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας. Την ίδια στιγμή ο λαός δοκιμάζεται… Είναι αυτή η μεγαλύτερη δοκιμασία για την σύγχρονη Εκκλησία αλλά και για εσάς στα τρία χρόνια που ποιμαίνετε την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων;

– Θεωρώ ότι όντως μέχρι στιγμής, στα 35 χρόνια της ιερατικής μου διακονίας, αυτή είναι η μεγαλύτερη και η σκληρότερη δοκιμασία για την ανθρωπότητα και κατά συνέπεια και για την εκκλησία μας. Τόσο για την Μητρόπολή μας, όσο και για όλες τις Μητροπόλεις πιστεύω, είναι ότι πιο δύσκολο έχει τύχει να διαχειριστούμε. Βαδίζουμε σε άγνωστους δρόμους «ψάχνοντας» τρόπους διαχειρίσεως. Οι Ιεράρχες και οι κληρικοί δεν είναι υπεράνθρωποι και ισχύει και για μας ότι ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Άρα είμαστε υποκείμενοι στους νόμους της φύσεως.
-Στην πρώτη καραντίνα δεν κάναμε Πάσχα..Πιστεύετε πως προλειαίνεται τεχνηέντως το έδαφος για να περάσουμε και Χριστούγεννα χωρίς Χριστό; Εσείς την Κυριακή του Θωμά κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας δηλώσατε “ανοίγουμε τις εκκλησίες ας μας ζητήσουν το λόγο”, αλλά πως σχολιάζετε την ίδια στιγμή τοποθετήσεις Ιεραρχών σύμφωνα με τις οποίες αν κριθεί απαραίτητο ότι πρέπει να περάσουμε τα Χριστούγεννα στο σπίτι μας, τότε θα τα περάσουμε στο σπίτι μας;

– Πιστεύω πως από την αρχή της εκδηλώσεως της πανδημίας, οι πολέμιοι της εκκλησίας άρπαξαν την ευκαιρία να πολεμήσουν την εκκλησία μας να σπιλώσουν και να συκοφαντήσουν. Ύψωσαν ιαχές μίσους και αντιπάθειας. Έσπειραν τόν φόβο και τον πανικό και μπορώ να πώ μετά λύπης μου ότι επηρέασαν πολλούς χλιαρούς στην πίστη, προσβάλλοντας την Θεία Κοινωνία, ως μέσο υπερμετάδοσης του ιου. Άλλωστε αυτός είναι και ο μόνος λόγος του μη εορτασμού του Πάσχα για να σταματήσουν τις Θείες Λειτουργίες και κατά συνέπειαν την Θεία Κοινωνία, και όχι ο περιορισμός του συνωστισμού των πιστών, τον οποίο εννοείται πως μπορούσε άριστα να διαχειριστεί κάθε Ναός. Άρχισαν και τον δεκαπενταύγουστο να «μολύνουν» τη σκέψη των ανθρώπων και να φοβίζουν αλλά δεν το πολυπέτυχαν αφού τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα με τον ιό. Επομένως η γνώμη μου είναι ότι δεν θα αφήσουν σε ηρεμία τους ιθύνοντες να επιτρέψουν τα Χριστούγεννα πιο ελεύθερα. Δεν βλέπετε ότι συστράτευσαν και τον ευρωπαϊκό Τύπο (γερμανικό και γαλλικό) να πυροβολεί την ορθόδοξη εκκλησία, ως πηγή υπερμετάδοσης του ιού;

Είναι κάτι πρωτόγνωρο και πρέπει να αντιδράσουμε όλοι με όποια μέσα διαθέτει η ανθρωπότητα για την αντιμετώπισή της. Καλείται λοιπόν η εκκλησία να συστρατευθεί με κάθε άλλο θεσμό προκειμένου να συμβάλλει σε αυτό. Όμως, δυστυχώς ενοχλεί η παρουσία της εκκλησίας, οι δραστηριότητες της και η εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος σ΄Αυτήν και αυτό δεν αρέσει.

Όσον αφορά τους Ιεράρχες που εξαγγέλλουν μέτρα επάνω στα μέτρα ή διάφορες προβλέψεις, καλό θα είναι να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας και να ακούγεται μία φωνή, αυτή της Ιεράς Συνόδου.

-Με αφορμή τους άδειους ναούς, τις αρνητικές κριτικές, ακόμη και την χολή μερικών για το ολόγραμμα της Παναγίας στην Βουλή, θεωρείτε πως η Εκκλησία δέχεται κάποιου είδους υπόγειο πόλεμο;

– Ναι αυτό είναι το μόνο σίγουρο. βλέπουν εικόνες και σταυρούς και δαιμονίζονται. Εδώ με την θεραπεία του Αρχιεπισκόπου θέλησαν με ψέμματα και συκοφαντίες να κατακρίνουν και να πολεμήσουν. Δεν σεβάστηκαν ούτε και την ασθένεια ενός συνανθρώπου τους.

-Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι πως είστε γνώστης της αραβικής γλώσσας, οπότε αντιλαμβάνεστε και καλύτερα το Ισλάμ ενδεχομένως. Πως σχολιάζετε το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε χριστιανικούς ναούς και ιερείς στην Ευρώπη;

– Όπως σε όλες τις θρησκείες έτσι και στο Ισλάμ υπάρχει, στους κόλπους του ο φανατισμός λόγω της καταπίεσης των βασικών και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες όπου επικρατεί ως θρησκεία. Η παρερμηνεία του Κορανίου οδηγησε στον Ισλαμισμό, ο οποίος είναι ο κίνδυνος όχι μόνο της Ευρώπης και του χριστιανισμού αλλά ολοκλήρου της ανθρωπότητος. Με κύριο στοιχείο του την μισαλλοδοξία προσπαθεί να επιβάλει τις ανόητες ιδέες του τρομοκρατώντας τους λαούς που είναι αντίθετοι, με την βία και τον θάνατο. Όποιος δεν προσκυνά τον Ισλαμισμό δεν έχει θέση σε τούτον τον κόσμο. Ιδιαιτέρως οι Χριστιανοί που είναι θα λέγαμε το “κόκκινο πανί” γι αυτούς, που πρέπει να εξαφανιστούν αφού δεν «προσκυνούν». Ενωμένη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την λαίλαπα της τρομοκρατίας. Είναι λυπηρό στις ημέρες μας που μιλάμε για εφαρμογή ελευθερίας, σταθερότητας κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας να υπάρχουν φαινόμενα τρομοκρατίας και εργαλειοποιήσεως της πίστεως.

-Με όσα γίνονται στον δυτικό κόσμο και ιδίως στην Γηραιά Ήπειρο θεωρείτε πως η Ευρώπη παραιτείται σκόπιμα από τις χριστιανικές της ρίζες και κρύβει σκόπιμα το χριστιανικό παρελθόν της; Που μπορεί να οδηγήσει αυτό;

– Η Ευρώπη έχει παραιτηθεί της χριστιανικής της παιδείας και παραδόσεως ήδη από τον Μεσαίωνα δεν είναι κάτι καινούργιο. Εν ονόματι της πρόοδου, του ορθολογισμού και της τεχνοκρατίας δημιούργησαν μια Βαβέλ πού μέσα σε αυτό το δικό τους οικοδόμημα συγχίζονται, χάνονται και σκορπίζονται. Η επιθυμία για οικονομική δύναμη, οδήγησε στη λήθη των χριστιανικών καταβολών τους. Δυστυχώς όμως, όταν παραιτείσαι της παραδόσεώς σου είναι σαν να ακρωτηριάζεις το σώμα σου με αποτέλεσμα να μένεις ανάπηρος. Έτσι, δεν μπορείς να λειτουργήσεις άρτια. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ένα ανάπηρο σύστημα και και μια ιδεολογία χωρίς θεμέλιο δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτελέσματα που θα έχουν ωφέλεια. Τα πάντα θα είναι στείρα και λειψά.

-Ποια είναι η συμβουλή σας στους πιστούς για πνευματική πορεία μέχρι τα Χριστούγεννα;

– Υπομονή, δύναμη και ελπίδα στον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους μας. Όχι φόβος και πανικός. Προφύλαξη κατά το ανθρώπινο δυνατό και από κει και πέρα αναλαμβάνει ο Θεός.

-Ποιος είναι ο πνευματικός θησαυρός που θα βρει κανείς στα Μετέωρα;

-Τα Μετέωρα είναι ένας τόπος ιερός και άγιος. Από τον 10ο αιώνα ασκητές και μοναχοί αγίασαν τον τόπο. Δεν υπάρχει σχισμή βράχου που να μην έχει κατοικηθεί από αγωνιστές μοναχούς. Το μαρτυρούν οι αναρίθμητες τοιχογραφίες και τα κατάλοιπα των αντικειμένων των μοναχών στις σπηλιές, στις τρύπες και στις σχισμές των βράχων. Τα ιερά κειμήλια που κατέλιπαν και θησαυρίζουν τις Μονές μας,, αποτελούν τρανή απόδειξη του μεγαλείου της πίστεως των ανθρώπων αυτών. Με τον ιδρώτα της ασκήσεως και της προσευχής τους αγίασαν τον τόπο. Ευωδιάζει η αγιότητα των πατέρων που έζησαν και ασκήθηκαν εδώ και μυροβλύζει ο αγώνας των σημερινών Μοναχών. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο μεγαλύτερος πνευματικός πλούτος των Αγίων Μετεώρων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μητροπολίτης Θεόκλητος: «Βλέπουν Σταυρούς και δαιμονίζονται – Προσβάλλουν τη Θεία Κοινωνία»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.