ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: Ο φόρος στα καύσιμα δεν μειώνεται γιατί οι τουρίστες έχουν «γερά πορτοφόλια»

Μητσοτάκης: Οι τουρίστες έχουν να πληρώνουν τον φόρο, οπότε δεν μειώνουμε τον ΕΦΚ ούτε για τους Έλληνες. Λογική απευθείας βγαλμένη από το Χάρβαρντ.
Μητσοτάκης: Ο φόρος στα καύσιμα δεν μειώνεται γιατί οι τουρίστες έχουν «γερά πορτοφόλια»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαίνεται πως σε αυτή τη χώρα κάθε απόφαση που αφορά το εσωτερικό της, γίνεται με γνώμονα όχι τους Έλληνες πολίτες άλλα τους… τουρίστες. Πρώτα τα μέτρα κατά της πανδημίας πήγαν… διακοπές αγκαζέ με τον κορονοϊό για να διασφαλιστεί η «dolce vita» των τουριστών, και τώρα μαθαίνουμε δια στόματος πρωθυπουργού πως και η φορολογία στα καύσιμα δεν πέφτει λόγω των… τουριστών!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ και όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν μειώνεται η υπέρογκη φορολογία στα καύσιμα, ούτε λίγο – ούτε πολύ δήλωσε πως οι φόροι παραμένουν ως έχουν για να «αρμέγονται» οι εύποροι τουρίστες! Τόσο απλά, τόσο κυνικά και με καμία αίσθηση πολιτικής ντροπής. Οριζόντιο «άρμεγμα» όσο στους πλούσιους – τόσο και στους φτωχούς!

«Θα το πω απλά και μπορεί να ακουστεί και λίγο κυνικό. Γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα και είναι πάρα πολλοί οι επισκέπτες οι οποίοι έρχονται και μπορεί να νοικιάζουν αυτοκίνητα το καλοκαίρι και να κινούνται; Προφανώς γι’ αυτούς το κόστος αυτό είναι σχετικά ένα περιορισμένο κόστος. Μια οριζόντια μείωση του ειδικού φόρου ή του ΦΠΑ θα σήμαινε απώλεια εσόδων και από κάποιους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάποια δυσκολία να καταβάλλουν αυτό το κόστος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας εμβρόντητους τους ακροατές.

Σε αυτό το βασίλειο του παραλόγου, μέχρι τώρα είχαμε ακούσει από υπουργούς (Γεωργιάδης, Σκρέκας, Σκέρτσος, Οικονόμου) πως οι φόροι στα καύσιμα δεν μειώνονται για να μην… ευνοηθούν οι πλούσιοι και όσοι έχουν καγιέν και να για να μην… καταρρεύσει η παιδεία, η υγεία, οι συντάξεις. Και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτόξευσε την κοροϊδία σε άλλο «level», λέγοντας πως δεν πρέπει να ευνοηθούν οι τουρίστες διότι διαθέτουν «γερό πορτοφόλι» και αγοράζουν καύσιμα με ευκολία, ακόμα και αν αυτά κινούνται στις ακριβότερες τιμές της ΕΕ.

Δηλαδή εκατομμύρια Έλληνες ακούνε τον πρωθυπουργό τους, να τους λέει πως δεν γίνεται φοροελάφρυνση επειδή λαμβάνονται υπόψη οι «λεφτάδες» τουρίστες, και δεν λαμβάνονται υπόψη τα βάσανα του ίδιου του λαού που στενάζει από την ακρίβεια. Με λίγα λόγια ας πληρώνουν όσοι έχουν, και όσοι δεν έχουν ας μετακινηθούν με τα πόδια.

Έχοντας χάσει κάθε επαφή με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, δημοσιογράφοι μιλούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ όπως έχουν πράξει αρκετές χώρες στην ΕΕ, και εκείνος απαντά «καλώς ήρθε το δολάριο»!

Εντωμεταξύ οι τουρίστες έρχονται στη χώρα για λίγες μέρες ή εβδομάδες και οι Έλληνες πολίτες παραμένουν εδώ για πάντα, καταδικασμένοι να υποφέρουν σε μια δίνη ανεξέλεγκτης ακρίβειας, άλλα καθόλου δεν δείχνει να τον απασχολεί τον πρωθυπουργό το γεγονός αυτό.

Επίσης οι Έλληνες πληρώνουν φόρους και ψηφίζουν κυβέρνηση – υποτίθεται – για να προασπίζεται τα συμφέροντα τους, άλλα ούτε και αυτό «λέει» κάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι υπέρογκες τιμές στα καύσιμα μεταφράζονται σε ένα ντόμινο αυξημένων τιμών σε προιόντα και υπηρεσίες, που με τη σειρά του μεταφράζεται σε ακριβότερες διακοπές για τους τουρίστες, άρα λιγότερες μέρες διακοπών για λόγους οικονομίας, λιγότερα έσοδα για την οικονομία. Άλλα μάλλον ούτε και αυτό το δίδασκαν στο… Χάρβαρντ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μητσοτάκης: Ο φόρος στα καύσιμα δεν μειώνεται γιατί οι τουρίστες έχουν «γερά πορτοφόλια»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.