ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Απαγορεύει τις ήδη παράνομες παρακολουθήσεις και αποποιείται κάθε ευθύνη για τις δήθεν «νόμιμες»

Αντί να δώσει απαντήσεις για το μέγα σκάνδαλο των «νόμιμων» κρατικών παρακολουθήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως... τιμωρός των παράνομων παρακολουθήσεων
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Απαγορεύει τις ήδη παράνομες παρακολουθήσεις και αποποιείται κάθε ευθύνη για τις δήθεν «νόμιμες»

Κυριάκος Μητσοτάκης – Bloomberg: Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαχθεί από τη δυσωδία του σκανδάλου των υποκλοπών, άλλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν ανήκουν στην… 108η θέση της ελευθεροτυπίας και συνεχίζουν να κρατούν στην κορυφή της επικαιρότητας την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων. Με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, το πεδίο συνεχίζει να παραμένει ομιχλώδες σε αυτό το ζήτημα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται ο διεθνής διασυρμός της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα COP27, και έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, όπου για άλλη μια φορά βρέθηκε απολογούμενος για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το Bloomberg βασίστηκε στις αποκαλύψεις που έγιναν από σχετικό δημοσίευμα του ελληνικού Τύπου το οποίο υποδείκνυε πως ο πρωθυπουργός ήταν πίσω από παρακολουθήσεις ακόμα και υπουργών της ίδιας της κυβέρνησης.

Έχει την σημασία του δε, πως στη μοναδική ανάρτηση που έκανε το Bloomberg στο twitter για την συνέντευξη του πρωθυπουργού, γίνεται λόγος αποκλειστικά για την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη μίλησε και για άλλα θέματα όπως τα ενεργειακά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά αποποιήθηκε όλες τις ευθύνες και ακολούθησε την συνήθη τακτική του, που δεν είναι άλλη από το να γενικεύει το θέμα και να το μεταθέτει σε κάποιο γενικότερο πλαίσιο.

Όπως ακριβώς γίνεται με το θέμα της ακρίβειας όπου ο πρωθυπουργός διατείνεται πως δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη» άλλα «ακρίβεια Πούτιν», έτσι και με τις υποκλοπές διεθνοποίησε το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων, λέγοντας πως δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα άλλα κυρίως… ευρωπαϊκό. Για μια ακόμη φορά δηλαδή, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «εξάγει» εκτός συνόρων την κρίση της κυβέρνησης, για να αποφύγει το επικοινωνιακό «στρίμωγμα».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε μόνο στην μετατόπιση των ευθυνών, άλλα παρουσίασε τον εαυτό του ως πανευρωπαϊκό… τιμωρό της παρανομίας λέγοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα είναι «η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τις παράνομες παρακολουθήσεις και τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης»!

«Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός.

Και αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα, τι λογική έχει να απαγορευτεί κάτι που είναι ήδη απαγορευμένο και παράνομο; Η αντιμετώπιση μιας πράξης που είναι ούτως ή άλλως παράνομη, είναι λόγος για να παρουσιάζεται ως… καινοτομία από τον πρωθυπουργό; Οι πολίτες (άλλα και τα ξένα ΜΜΕ) αυτήν την εποχή δεν ζητούν απαντήσεις για τα κακόβουλα λογισμικά που θα πουληθούν στην Ελλάδα στο μέλλον, άλλα γι’ αυτό που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΠ για να παρακολουθηθεί ακόμα και αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πως θα απαγορευτούν οι… απαγορευμένες παρακολουθήσεις, άλλα θα συνεχιστούν οι «νόμιμες», για τις οποίες ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μάθει ούτε τον σκοπό που εξυπηρετούν, ούτε ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για τις αυθαιρεσίες της ΕΥΠ. Ο πολίτης όμως παρακολουθεί ένα σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει λόγω κάποιων «νόμιμων» παρακολουθήσεων που είχαν και υπογραφή εισαγγελέως, άλλα δεν μπορούν να αιτιολογηθούν λόγω του ότι η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το «εθνικό απόρρητο».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μητσοτάκης στο Bloomberg: Απαγορεύει τις ήδη παράνομες παρακολουθήσεις και αποποιείται κάθε ευθύνη για τις δήθεν «νόμιμες»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.