ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μολνουπιραβίρη: Ποιο είναι το φάρμακο που χτυπάει τον Κορονοϊό

Στην φάση 3 της κλινικής μελέτης για την αποτελεσματικότητα της Μολνουπιραβίρης κατά του Κορονοϊού πέρασε το φάρμακο.
Μολνουπιραβίρη: Ποιο είναι το φάρμακο που χτυπάει τον Κορονοϊό

Η Μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιϊκό φάρμακο της εταιρίας Merck σε μορφή χαπιού το οποίο προσλαμβάνεται δια του στόματος.

Είναι ένα πολύ εύκολο στη χρήση του φάρμακο δηλαδή το οποίο μπορεί ο καθένας να λαμβάνει από το σπίτι του. Το φάρμακο εξετάζεται για την χρησιμοποίησή του κατά του Κορονοϊού. Πέρασε με επιτυχία τα 2 πρώτα στάδια της κλινικής μελέτης ενώ η κλινική φάση 3 που ξεκίνησε πρόσφατα και εξέταζε την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία, αναγκάστηκε να διακοπεί πρόωρα!

Η μελέτη δεν διακόπηκε γιατί το φάρμακο παρουσίασε παρενέργειες. Αντίθετα, τα καλά αποτελέσματα ήρθαν νωρίτερα από αυτά που περίμεναν οι ειδικοί. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή! Φέρεται να μειώνει τις νοσηλείες κατά 50%! Μπορεί ακόμη η μελέτη να μην έχει εξετασθεί από κριτές ωστόσο με βάση όσα έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, η αδειοδότηση δεν θα αργήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα φέρονται να έχουν συνάψει ήδη συμφωνία του δισεκατομμυρίου για την αγορά 1,7 εκατομμυρίων φαρμάκων Μολνουπιραβίρης.

Πως λειτουργεί η Μολνουπιραβίρη

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος συνόψισαν την πρόσφατη δημοσίευση για το φάρμακο αυτό.

Ο τρόπος που λειτουργεί η Μολνουπιραβίρη είναι να εξαναγκάζει τον ιό σε μεταλλάξεις οι οποίες δεν είναι βιώσιμες. Η ιδιαίτερη λειτουργία αυτή δεν είναι η συνηθισμένη των αντιϊκών φαρμάκων και θεωρητικά έχει την ικανότητα να μπλοκάρει την δυνατότητα του ιού να αποκτήσει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά με πολλούς ειδικούς να έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την ασφάλεια τέτοιου είδους φαρμάκου. Σύμφωνα με αυτούς, θεωρητικά ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, η δράση του φαρμάκου δεν φαίνεται να εισέρχεται ποτέ στο DNA.

Η μόνη αντιμετώπιση κατά του Κορονοϊού μέχρι στιγμής είναι είτε με τα εμβόλια είτε με θεραπείες που περιλαμβάνουν φαρμακευτικές ουσίες όπως το αντιϊκό ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να δοθούν είτε ενδοφλέβια είτε με ένεση. Αυτές φυσικά χορηγούνται μόνο με την ιατρική βοήθεια.

Η ύπαρξη έτσι ενός φαρμάκου σαν την Μολνουπιραβίρη που χορηγείται από το σπίτι ίσως γίνει καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μολνουπιραβίρη: Ποιο είναι το φάρμακο που χτυπάει τον Κορονοϊό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.