ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Καθυστερούν ενώ χάνονται ζωές – Μόνο 2.000 δόσεις ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα

Ενώ πολλές χώρες του δυτικού κόσμου χρησιμοποιούν ευρέως τα μονοκλωνικά αντισώματα, η Μίνα Γκάγκα παρουσίασε ως... είδηση το ότι έρχονται μόλις 2.000 σκευάσματα ως τις 11 Νοεμβρίου.
Μονοκλωνικά αντισώματα: Καθυστερούν ενώ χάνονται ζωές – Μόνο 2.000 δόσεις ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων και η χθεσινή συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, απέδειξε πως ακόμα δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να σωθούν ζωές (και) μέσω των φαρμάκων.

Τη στιγμή που σπάσαμε το φράγμα των 5.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα εισάγει μόλις… 2.000 δόσεις μονοκλωνικών, οι οποίες θα χορηγηθούν μόνο σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Δηλαδή μιλάμε για μια προμήθεια – «σταγόνα στον ωκεανό», αν αναλογιστούμε τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Η πρώτη παρτίδα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα εντός των επόμενων δέκα ημερών. Σε μερικούς μήνες θα συμπληρώσουμε 2 ολόκληρα χρόνια από τότε που έφτασε η πανδημία στην Ελλάδα, και ακόμα η κυβέρνηση ακολουθεί ρυθμούς χελώνας στην προμήθεια μονοκλωνικών. Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες του δυτικού κόσμου χρησιμοποιούν ευρέως τα μονοκλωνικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό και αποφεύγονται βαριές νοσηλείες.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ουραγός στη χρησιμοποίηση των αντισωμάτων, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν. Τα νοσοκομεία σε αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται στο κόκκινο και οι εξουθενωμένοι υγειονομικοί προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που άφησε η κυβέρνηση, στέλνοντας 7.000 εργαζόμενους στο δρόμο.

Τα κρούσματα καλπάζουν και αντί να γίνουν σημαντικές παραγγελίες σε μονοκλωνικά που θα βοηθούσαν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα για να καλύψει την αποτυχία της και η Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε παραγγελία φαρμάκων που δεν φτάνουν ούτε για… ένα χωριό.

Και για την εκρηκτική κατάσταση των νοσοκομείων, η Μίνα Γκάγκα αρκέστηκε να κάνει κάποιες «διακοσμητικές» δηλώσεις, λέγοντας πως συμμερίζεται τον κόπο των υγειονομικών και ανακυκλώνοντας τη δέσμευση του υπουργείου για ενίσχυση του ΕΣΥ.

Επιτυχημένο το πρόγραμμα «Ελευθερία» για τη Μίνα Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επίσης, χαρακτήρισε… «πετυχημένο» το πρόγραμμα Ελευθερία, προσθέτοντας πως θα μπορούσε να είχε και καλύτερα αποτελέσματα. Ενώ είπε πως «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πείσουμε τον κόσμο για την ανάγκη του εμβολιασμού. Στέλνουμε sms, βλέπουμε δήμους και κοινότητες, πηγαίνουμε σε όλα τα νοσοκομεία, μιλάμε με κόσμο. Αν έχετε κάποια καλύτερη ιδέα ευχαρίστως να την ακούσω, γιατί σε όλες τις χώρες οι προτάσεις ήρθαν από όλους μαζί. Έχουμε μια τάση να κατακρίνουμε συνεχώς και να μην κάνουμε μια θετική πρόταση. Πάμε όλοι μπροστά».

Βέβαια απορεί κανείς που ακριβώς είδε την επιτυχία η Μίνα Γκάγκα ή τι είδους «προοδευτική»… ιδέα είναι η παρενόχληση με sms σε κινητά ανεμβολίαστων. Ή πως εξηγείται η αδικαιολόγητη επιμονή της κυβέρνησης να μην επενδύει σε μονοκλωνικά αντισώματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μονοκλωνικά αντισώματα: Καθυστερούν ενώ χάνονται ζωές – Μόνο 2.000 δόσεις ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.