ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Βούτσης: «Ως το τέλος Ιανουαρίου στη Βουλή το πόρισμα της εξεταστικής για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

«Ως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων»
Ν. Βούτσης: «Ως το τέλος Ιανουαρίου στη Βουλή το πόρισμα της εξεταστικής για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου Σελίδες Κατοχής του Σπύρου Κουζινόπουλου, αποκάλυψε ότι «ως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων και ταυτόχρονα θα ψηφιστεί η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα» και κατέθεσε φωτοτυπία μεγάλης αφίσας, που έχει στο γραφείο του στη Βουλή, την οποία είχαν ξεκολλήσει αντιστασιακοί και απλοί άνθρωποι από κολώνα της ΔΕΗ: είναι η διαταγή για τον τουφεκισμό των 37, στις 23 Φεβρουαρίου 1943, με εντολή του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή.

Ύστερα από πολυετή έρευνα, ο συγγραφέας του βιβλίου παρουσιάζει συγκλονιστικές μαρτυρίες, αδημοσίευτα στοιχεία αλλά και ένα σπάνιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να φωτίσει πτυχές της σκοτεινής περιόδου της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

«Διατρέχοντας το πόνημα του Κουζινόπουλου, μπορεί κανείς να αισθανθεί δέος για τις ψηφίδες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία υπέστησαν απίστευτα δεινά. Είναι μια σημαντική προσφορά στον αγώνα του σήμερα και είναι οργανικά δεμένο με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αυτά που έζησε στην κατοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση που γίνεται και θα ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα σε σχέση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφορά και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή και το ρόλο των Βαλκανίων στην ΕΕ. Άρα η Θεσσαλονίκη, για να μπορέσει να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο, είναι σημαντικό να ξέρει την ιστορία της όλο και καλύτερα. Μόνο αν κανείς στέκεται στα πόδια του ως χώρα, ως λαός, ως κράτος, ως πόλη και έχει την αυτογνωσία της διαδρομής μπορεί πραγματικά να επιχειρήσει ή να διεκδικήσει να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή».

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Καιρός: Μικρή μεταβολή μετά την ηλιοφάνεια

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ν. Βούτσης: «Ως το τέλος Ιανουαρίου στη Βουλή το πόρισμα της εξεταστικής για τις γερμανικές αποζημιώσεις»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.