ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να αφήνουμε «χώρο» για το θαύμα: O 17χρονος Ταξιάρχης επανήλθε στην ζωή, αφού ήταν εγκεφαλικά νεκρός και θα δώριζαν τα όργανα του!

O 17χρονος Ταξιάρχης είχε μηδενικές εγκεφαλικές λειτουργίες και είχε παρθεί απόφαση να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Κι όμως το θαύμα έγινε.
Να αφήνουμε «χώρο» για το θαύμα: O 17χρονος Ταξιάρχης επανήλθε στην ζωή, αφού ήταν εγκεφαλικά νεκρός και θα δώριζαν τα όργανα του!

Ζούμε σε μια εποχή όπου ουδείς αμφισβητεί την ανεκτίμητη συνεισφορά της ιατρικής επιστήμης για την εξασφάλιση της υγείας του ανθρώπου. Όμως η υλιστική νοοτροπία που κυριαρχεί όλο και περισσότερο στις επιστημονικές τάξεις βγάζει πολλές φορές από την εξίσωση τον παράγοντα «Θεός» και την πίστη στο θαύμα και το υπέρλογο. Όταν όλες οι ελπίδες έχουν χαθεί και κάθε προσπάθεια ανάνηψης μοιάζει μάταιη με το «γράμμα» της ιατρικής, υπάρχουν περιπτώσεις που μιλά ο Θεός, αρκεί όμως να τον αφήσουμε να μιλήσει.

Αυτό απέδειξε με εμφατικό τρόπο η εκπληκτική περίπτωση του 17χρονου Ταξιάρχη, ο οποίος από το τέλος Αυγούστου βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι, σε τροχαίο που είχε με το δίκυκλο του. Η σοβαρή κατάσταση του Ταξιάρχη και η μηδενική απόκριση του μετά από κάποιες πολύ δύσκολες επεμβάσεις, έκαναν τους γιατρούς να μην δίνουν πλέον καμία ελπίδα στους περίλυπους γονείς και έτσι η μητέρα του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανα του Ταξιάρχη.

Και το μεγάλο θαύμα έγινε! Λίγο πριν σταματήσουν οι γιατροί την μηχανική υποστήριξη του 17χρονου που ουσιαστικά ήταν εγκεφαλικά νεκρός, ο εγκέφαλος άρχισε να δίνει σημάδια ζωής μετά από μήνες!

Πως ξεκίνησαν όλα όμως; Ο 17χρονος Ταξιάρχης Κάιτατζης από τον Μόλυβο της Λέσβου, το βράδυ της 28ης Αυγούστου είχε πάει στο πανηγύρι για τα εννιάμερα της Παναγίας στη Στύψη. Εκεί κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και κάποια στιγμή ξεκίνησε να επιστρέψει με το δίκυκλό του στο Μόλυβο. Κάποιοι κάτοικοι απέτρεψαν άτομα της παρέας του Ταξιάρχη από το να οδηγήσουν υπό την επήρεια αλκοόλ, άλλα ο Ταξιάρχης αναχώρησε.

Λίγο αργότερα τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση, φέροντας σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στο πρώτο χειρουργείο δίνεται πραγματική μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Εν συνεχεία ο έφηβος διασωληνώνεται στην ΜΕΘ και λίγες μέρες μετά γίνεται δεύτερη επέμβαση όπου αφαιρούνται τμήματα του κρανίου του προκειμένου να μειωθεί η εγκεφαλική πίεση. Η πορεία της υγείας του Ταξιάρχη έδειχνε πως ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος. Οι εγκεφαλικές λειτουργίες παραμένουν ανύπαρκτες και ξεκινά συζήτηση για να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Η μητέρα του δίνει την έγκριση της να δοθούν τα όργανα του Ταξιάρχη για μεταμοσχεύσεις.

Κι όμως, εκεί που η επιστήμη σήκωσε τα χέρια και η ζωή του 17χρονου κρεμόταν από την τελευταία ίνα μιας κλωστής, συνέβη το αδύνατο. Ο Ταξιάρχης γύρισε στην ζωή. Ο εγκέφαλος του άρχισε να αντιδρά. Πολλοί μίλησαν για θαύμα, απολύτως δικαιολογημένα. Στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα της γιορτής του και της γιορτής του προστάτη του Αρχαγγέλου, ο νεαρός μεταφέρθηκε σε κανονικό θάλαμο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εκπληκτικός ο συγχρονισμός του χαρούμενου γεγονότος με την γιορτή του Ταξιάρχη. Αναρίθμητα τα θαύματα του Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου, που φαίνεται πως στην περίπτωση του 17χρονου έβαλε το «χέρι» του.

Το μυστήριο του θανάτου, παραμένει απροσπέλαστο για τον άνθρωπο. Το ζήτημα είναι πολύ λεπτό. Η τυφλή εμπιστοσύνη στις ιατρικές εκτιμήσεις, όταν δεν συνοδεύεται από πίστη και ελπίδα στον Θεό, δύναται να οδηγήσει σε τραγικά λάθη μερικές φορές. Δεν πρέπει να παραβλέπεται πως η ιατρική είναι και αυτή ένα δώρο του Θεού για την βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Πέρα από τις ενδείξεις των ιατρικών οργάνων και των βιολογικών μετρήσεων όμως, υπάρχει μια αθάνατη ψυχή που πρέπει πρωτίστως να λαμβάνεται υπόψη για την αντιμετώπιση κάθε ανθρώπου. Υπάρχει και η ιερότητα του ανθρώπινου σώματος. Και υπάρχει και η βούληση του Θεού που λειτουργεί πέρα και πάνω από όλα.

Ασφαλώς δεν λέγονται αυτά ως επιχειρήματα κατά των μεταμοσχεύσεων που όντως έχουν σώσει αναρίθμητες ζωές. Όμως, περιπτώσεις σαν του Ταξιάρχη δίνουν σοβαρά επιχειρήματα ώστε να μπει ένα μέτρο κριτικής σκέψης απέναντι στην ψυχρή και μηχανιστική ανθρωπολογία που πρεσβεύει ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης «βιομηχανοποιημένης» ιατρικής. Μια ιατρική που σταματά να δίνει «χώρο» στο θαύμα.

Ο Ταξιάρχης σήμερα

Σήμερα εγκεφαλικά ο Ταξιάρχης έχει επανέλθει πλήρως. Βρίσκεται σε Κέντρο Αποκατάστασης στο Λουτράκι της Κορινθίας για να αντιμετωπίσει τα κινητικά του προβλήματα. «Κινείται με πατερίτσες, αλλά και αυτό θα ξεπεραστεί» λέει η μητέρα του. Σε λίγο καιρό θα επιστρέψει στη Μυτιλήνη, θα ακολουθήσει μια ακόμα επέμβαση αποκατάστασης του κρανίου του με μοσχεύματα και η πλήρης αποθεραπεία του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Να αφήνουμε «χώρο» για το θαύμα: O 17χρονος Ταξιάρχης επανήλθε στην ζωή, αφού ήταν εγκεφαλικά νεκρός και θα δώριζαν τα όργανα του!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.