ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα Δημοκρατία: Αυτά είναι τα τελευταία fake news!

Δείτε τι θεωρούν στο παρατηρητήριο Fake News
Νέα Δημοκρατία: Αυτά είναι τα τελευταία fake news!

Μια σειρά από δημοσιεύματα που η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει ως fake news έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της οδού Πειραιώς.

Δείτε τι θεωρούν στο παρατηρητήριο Fake News:

Ακριβότερος και με λιγότερους συμμετέχοντες ο νέος διαγωνισμός για τις ταυτότητες

(Πηγή εφημερίδες, sites, social media)

Γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες, ότι η ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες από τη νέα κυβέρνηση και η διενέργεια νέου με νέες προδιαγραφές (υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και έγχρωμες αντί για ασπρόμαυρες φωτογραφίες) θα μειώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων και θα αυξήσει το κόστος του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πρώτο σκέλος των νέων προδιαγραφών του διαγωνισμού που αφορά τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ακυρώθηκε από το ΣτΕ, επομένως οι αλλαγές στις προδιαγραφές αφορούν τελικά μόνο τις έγχρωμες φωτογραφίες.

Η αλήθεια:

Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε ώστε να υιοθετηθεί άμεσα η υποδομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τις νέες ταυτότητες, να μειωθεί η σχέση κόστους/παρεχόμενων υπηρεσιών και να γίνει πιο σύγχρονη άρα μεγαλύτερης διάρκειας και ασφάλειας η ταυτότητα.

Το κόστος του διαγωνισμού είναι ακριβώς το ίδιο στο πλαίσιο ενός μειοδοτικού διαγωνισμού, παρ’ ότι στο νέο διαγωνισμό περιλαμβάνονται έγχρωμες φωτογραφίες και υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ηλεκτρονική υπογραφή) που δεν συμπεριλαμβάνονταν στον προηγούμενο και κοστίζουν 30 περίπου εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, το κόστος του διαγωνισμού υπολογίσθηκε και εγκρίθηκε στα 515 εκατομμύρια Ευρώ το 2018 για τα πρώτα 15 χρόνια και παραμένει ίδιο και στον νέο διαγωνισμό.

Οι συμμετέχοντες ΔΕΝ θα είναι λιγότεροι με τον νέο διαγωνισμό γιατί η έγχρωμη φωτογραφία έναντι της ασπρόμαυρης αφ’ ενός δεν επιδρά καθόλου στον αριθμό των εταιριών που θα συμμετάσχουν, καθώς το σύνολο συστημάτων και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται ενισχύουν εκ των πραγμάτων τα κοινοπρακτικά σχήματα και αφετέρου η ίδια η έγχρωμη φωτογραφία προβλεπόταν ήδη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά όμως μετά τη παρέλευση 5ετίας και όχι με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Το ΣτΕ ΔΕΝ γνωμοδότησε αρνητικά για τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά που αποφάσισε η νέα κυβέρνηση. Ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον ορισμό με μεγαλύτερη σαφήνεια των χαρακτηριστικών αυτών, όπως και έγινε με την έκδοση διάταξης Νόμου όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους ‘Έλληνες πολίτες.

Στα «μαχαίρια» Σταϊκούρας και Βρούτσης για δημοσιονομική τρύπα 500 εκατ. Ευρώ

(πηγή: πρωτοσέλιδο Εφημερίδας Συντακτών 21/1/2019)

Σήμερα διαβάσαμε και ένα fake πρωτοσέλιδο περί υποτιθέμενης δημοσιονομικής τρύπας 500 εκ. ευρώ που προκάλεσε δήθεν ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης προκαλώντας «δυσαρέσκεια στο Μαξίμου» και φέρνοντας τους δυο υπουργούς «στα μαχαίρια».

Η αλήθεια:

Στο fake πρωτοσέλιδο απάντησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι και συντονισμένοι στα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα από όσα γράφονται στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο. Οι προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας είναι στον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε συμφωνήσει απολύτως ως κυβέρνηση, ως υπουργείο Οικονομικών και ως υπουργείο Εργασίας. Εναρμονιζόμαστε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αφορά το θέμα των εισφορών και το θέμα της ανταποδοτικότητας. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νέα Δημοκρατία: Αυτά είναι τα τελευταία fake news!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.