ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες αυξήσεις σε take away και delivery – Αυτός είναι ο φόρος που ανεβάζει τις τιμές

Εκ νέου αυξήσεις σε take away και delivery με την φορολογία να ανεβάζει στα ύψη τις τιμές.
Νέες αυξήσεις σε take away και delivery – Αυτός είναι ο φόρος που ανεβάζει τις τιμές

Νέες αυξήσεις στην φορολογία σε take away και delivery αναμένεται να υπάρξουν από το νέο έτος σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επίσημα η ΑΑΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2022  θα υπάρξει νέο χαράτσι στα προϊόντα μιας χρήσης, καθώς ο φόρος στην εστίαση για take away και delivery θα παρουσιάσει αύξηση που θα επιβάλλεται πλέον ως εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε αύξηση της τιμής του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ κατά 0,10 ευρώ καθώς σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020 το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ.

Έτσι το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά των 10 λεπτών.

Ακόμη, αντίστοιχη αύξηση στην φορολογία ισχύει στα κυπελλάκια για ποτά, σε περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία ή κουτιά που περιέχουν τροφές ή ποτά που θα καταναλωθούν είτε στο κατάστημα είτε εκτός αυτού.

Ταυτόχρονα, ο φόρος ισχύει για προϊόντα που δεν χρειάζονται κάποιου είδους προετοιμασία για να καταναλωθούν μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης αλλά και εκείνες του λιανικού εμπορίου που πωλούν ποτά και τρόφιμα θα δούνε την φορολογία να ανεβαίνει από την πρώτη ημέρα του 2022.

Φυσικά, αυτή η αύξηση στην φορολογία θα επηρεάσει τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ήδη αρκετά από την πανδημία αλλά και τους καταναλωτές που θα βρεθούν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με αυξήσεις σε πολλά προϊόντα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νέες αυξήσεις σε take away και delivery – Αυτός είναι ο φόρος που ανεβάζει τις τιμές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.