menu

Νέο τραγούδι: Ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει το «Μια στάλα φως μες το Αιγαίο»


Sportime Team

Νέο τραγούδι: Ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει το «Μια στάλα φως μες το Αιγαίο»


«Μια στάλα φως μες το Αιγαίο»: Νέα δισκογραφική εργασία με τον μουσικό θησαυρό του Καστελλόριζου κι ένα καινούριο τραγούδι που ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς.

«Μια στάλα φως μες το Αιγαίο»: Τη μουσική έγραψε ο Μανώλης Καρπάθιος και τους στίχους ο Κώστας Μπαλαχούτης.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκδοση με πυρήνα μουσικές και τραγούδια του όμορφου και κομβικού Ακριτικού νησιού μας από τον οργανισμό «Πολυηχίες», ο οποίος εξειδικεύεται στον τομέα της ελληνικής παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής.

Σε αυτή συναντιούνται αξιόπιστοι ερμηνευτές που αποδίδουν πιστά το χρώμα και το ήθος των τραγουδιών του Καστελλόριζου όπως ο Πρωτοψάλτης και Χοράρχης διεθνούς φήμης Γρηγόρης Νταραβάνογλου, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Μαρίνα Μανωλάκου, ο δεξιοτέχνης του ταμπουρά και μουσικοδιδάσκαλος Γιάννης Μεγαλούδης, η σολίστ στο κανονάκι και ικανή τραγουδίστρια Ζωή Μήλιου.

Ψυχή της έκδοσης, ο Καστελλοριζιός Γιώργος Καραβέλατζης που τραγουδά, παίζει και κατευθύνει την εργασία στη σωστή κατεύθυνση. Μουσικοί και τραγουδιστές, δωδεκανήσιοι μύστες του ύφους της περιοχής.

Ενταγμένο στην ευρύτερη δωδεκανησιακή παράδοση το Καστελλόριζο παρουσιάζει πλούτο τραγουδιών δομημένων πάνω στους τρόπους της Αρχαίας και στην οκτώηχο της Βυζαντινής μουσικής. Τραγούδια του γάμου, της αγάπης, του Ακριτικού έπους, παραλογές, κάλαντα, μοιρολόγια, διανθίζουν την έκδοση.

Την μουσική επιμέλεια της όλης εργασίας που φέρει τον τίτλο «Καστελλόριζο – Μια στάλα φως μες το Αιγαίο» έχει ο Δωδεκανήσιος μουσικοσυνθέτης Μανώλης Καρπάθιος.

Ο τελευταίος γράφει ειδικά για το Καστελόριζο το πρωτότυπο τραγούδι «Μια στάλα φως μες το Αιγαίο» σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη, το οποίο ερμηνεύει ο πηγαίος Μανώλης Μητσιάς. Σημειώνουμε πως οι δύο δημιουργοί και ο ερμηνευτής συνδέονται και με τον ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών «Συγγνώμη, Πόλη μου».

Οι τρεις συνεργάζονται ξανά, σε μια ακόμη ιδιαίτερη συγκυρία, τώρα, όπου το παλιό συναντά το καινούριο με γνώμονα την ανάδειξη του νησιού, των ιδιαιτεροτήτων και της ζωτικής σημασίας του για τον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Η έκδοση «Καστελλόριζο – Μια στάλα φως μες το Αιγαίο» κυκλοφορεί μέσω καλαίσθητου βιβλίου – cd.

Σε αυτό περιλαμβάνονται μουσικολογικά και λαογραφικά σχόλια, τα ποιητικά κείμενα των τραγουδιών, νότες σε βυζαντινή παρασημαντική , φωτογραφίες και πολύτιμο αρχειακό υλικό, αναφορές σε πρόσωπα και σημαντικά γεγονότα.

Η έκδοση, που πραγματοποιείται με την αρωγή της Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, περιλαμβάνει και Αγγλική μετάφραση για τους Καστελλοριζιούς της Αυστραλίας που αποτελούν πολυπληθέστατη εστία άρρηκτα δεμένη με τη μητρική γη.

Και βέβαια για όλους όσους θέλουν, από διάφορες γωνιές του πλανήτη, να εντρυφήσουν στη μαγεία της μουσικής και γενικότερα στα «μυστικά» του ιδιαίτερου και μοναδικού Καστελλόριζου.

Όπως λέει και το καινούριο τραγούδι που ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς και βαπτίζει την έκδοση:

Η ομορφιά δεν έχει όριο
Αν έχεις δει το Καστελόριζο
Του κόσμου όλου πιο ωραίο
Μια στάλα φως μες το Αιγαίο

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news