ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος ποινικός κώδικας – Δωροδοκία: Ξεκάθαρο παράθυρο για να γλιτώσεις την ποινή!

Η ποινή για δωροδοκία που θα εμπεριέχει ο νέος ποινικός κώδικας, έχει ένα ξεκάθαρο παράθυρο για να γλιτώσεις τις κυρώσεις!
Νέος ποινικός κώδικας – Δωροδοκία: Ξεκάθαρο παράθυρο για να γλιτώσεις την ποινή!

Νέος ποινικός κώδικας – Δωροδοκία: Εντύπωση προκαλεί η ρύθμιση που θα εμπεριέχεται στο νέο ποινικό κώδικα αναφορικά με τις περιπτώσεις δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς σε αυτή την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα μετάνοιας προκειμένου να γλιτώσει κάποιος τις κυρώσεις!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 396 που αφορά την δωροδοκία και την δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπονται οι εξής ποινές:

«Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή, τιμωρείται όποιος εργάζεται ή παρέχει υπηρεσίες με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σχέση στον ιδιωτικό τομέα και, κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή έμμεσα, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα για τον ίδιο ή για άλλον ή δέχεται υπόσχεση τέτοιου ωφελήματος ως αντάλλαγμα για ενέργεια ή παράλειψή του κατά παράβαση των καθηκόντων του, όπως αυτά διαγράφονται από τον νόμο, ή προκύπτουν από τη φύση της θέσης ή της υπηρεσίας του.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπόσχεται, προσφέρει ή παρέχει, άμεσα ή έμμεσα, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα σε πρόσωπο που εργάζεται ή παρέχει υπηρεσίες με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα, για τον ίδιο ή για τρίτον, για ενέργεια ή για παράλειψη κατά παράβαση των ως άνω καθηκόντων του.

Οι πράξεις των προηγούμενων παραγράφων μένουν ατιμώρητες αν ο υπαίτιος, με δική του θέληση και πριν εξετασθεί ως ύποπτος ή κατηγορούμενος για την πράξη του, την αναγγείλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή σε οποιονδήποτε ανακριτικό υπάλληλο ή άλλη αρμόδια αρχή, εγχειρίζοντας έγγραφη αναφορά ή προφορικά, οπότε συντάσσεται σχετική έκθεση».

Βέβαια το να πειστεί το δικαστήρια για την μετάνοια δεν θα είναι μια απλή υπόθεση, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν έμπρακτες αποδείξεις όπως υποστηρίζουν έμπειροι νομικοί, καθώς ο εκάστοτε κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδεικνύει την μεταμέλεια του.

Το δικαστήριο αναμένεται να μην λάβει ως τεκμήριο την ομολογία του κατηγορουμένου προκειμένου αυτός να αθωωθεί, αλλά θα λάβει σοβαρά υπόψιν περιστατικά τα οποία θα μαρτυρούν πως αυτός έχει μετανιώσει για την πράξη του και μόνο τότε θα μειώσει ή θα τον απαλλάξει από την ποινή του.

Φυσικά στην όποια απόφαση, σημαντικό ρόλο θα παίξει το ήθος και ο πρότερος βίος του κατηγορουμένου, που αν δεν συνάδει με τις πράξεις του, αλλά και οι μετέπειτα κινήσεις του μετά την δωροδοκία ή την δωροληψία, θα ενισχύσουν την θέση του ίδιου μέσω του συνηγόρου του στο δικαστήριο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος ποινικός κώδικας που θα φέρει η Ελληνική Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 396 θα έρθει για να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε γύρω από την συγκεκριμένη κατηγορία, με την αθώωση να δίνεται σε κάθε κατηγορούμενο, ανεξάρτητα αν εκείνος έχει διαπράξει το ίδιο λάθος στο παρελθόν.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νέος ποινικός κώδικας – Δωροδοκία: Ξεκάθαρο παράθυρο για να γλιτώσεις την ποινή!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.