ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκη Κεραμέως: Ενώ βασιλεύει το πελατειακό κράτος, τάζει διορισμούς στο Δημόσιο μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης!

Η Νίκη Κεραμέως θέλει να μας πείσει ότι θα παραδώσει τα «κλειδιά» των προσλήψεων σε ένα «ΑΙ», ενώ το πελατειακό σύστημα κάνει «πάρτι» 5 χρόνια
Νίκη Κεραμέως: Ενώ βασιλεύει το πελατειακό κράτος, τάζει διορισμούς στο Δημόσιο μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης!

Γίνεται μια κυβέρνηση που υποστηρίζει φανατικά το πελατειακό κράτος, να ισχυρίζεται ότι θα παραδώσει τα ηνία των προσλήψεων του δημοσίου στην… Τεχνητή Νοημοσύνη; Αν μιλάει η Νίκη Κεραμέως όλα γίνονται, ακόμα και του «σπανού τα γένια»! Μόνο στα λόγια βέβαια. Για επικοινωνιακούς λόγους και για να «πουληθεί» η βιτρίνα ενός σύγχρονου ψηφιακού κράτους, η κ. Κεραμέως εξήγγειλε ότι σύντομα οι αλγόριθμοι που συνέχουν ένα άψυχο πρόγραμμα «AI», θα… ελέγχουν τους διορισμούς στο Δημόσιο!

Η υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ένα εργαλείο που θα μπορεί να προβλέπει τις ανάγκες του Δημοσίου μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. «Με ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούμε να προβλέπουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ποιες θα είναι οι ανάγκες του Δημοσίου για να μπορέσουμε πιο στοχευμένα να κάνουμε προσλήψεις» ισχυρίστηκε.

Αναφερόμενη στις προσλήψεις στο Δημόσιο, υποστήριξε πως εντός του 2024 θα γίνουν 6.500 προσλήψεις, ενώ είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους τομείς που αφορούν την υγεία, την κλιματική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, αλλά και στην υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, θα γίνουν 6.500 προσλήψεις μόνο στον τομέα της Υγείας.

Τι λογική έχει όμως το σκεπτικό της υπουργού Εσωτερικών; Μήπως να παραδώσουμε και τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης για να… τελειώνουμε και να πάρουμε απόφαση ότι όλα είναι στον αυτόματο; Είναι τόσο δύσκολο για την κυβέρνηση να εντοπίσει τις ανάγκες του Δημοσίου; Πολιτική βούληση χρειάζεται, όχι… προγράμματα. Αρκεί μόνο το Μαξίμου να ξεκινήσει να ακούει τις κραυγές απόγνωσης των εργαζομένων πχ. στο ΕΣΥ, που διαλύεται μέρα με τη μέρα. Δεν έχει παρά να κοιτάξει τα ράντζα και τις «πηγμένες» εφημερίες, τις ατελείωτες λίστες χειρουργείων, τα τεράστια κενά σε ειδικότητες, την υποστελέχωση των νοσοκομείων και τα αιτήματα των υγειονομικών.

Δεν χρειάζεται κάποιος αλγόριθμος για να αναδειχθούν αυτά. Βγάζουν… μάτι, αφού καθημερινά οι πολίτες αντιμετωπίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στον χώρο της Υγείας και αλλού. Άνθρωποι μεταφέρονται σε καρότσες ή πεθαίνουν στον δρόμο γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και διασώστες.

Η Νίκη Κεραμέως θέλει απλά να δώσει μια «μαγική εικόνα» αξιοκρατίας με την υποτιθέμενη «δικαιοσύνη» που θα απονέμει ένα… ρομπότ, την ώρα που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί το πελατειακό σύστημα και η ρουσφετοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Και θέλει να μας πείσει ότι όλον αυτό τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση στους δημόσιους φορείς, θα τον παραδώσει σε μια πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης; Εξαιρετικά απίθανο.

Μια και φέραμε παράδειγμα από τον χώρο της Υγείας, να θυμίσουμε ακόμα ότι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η επιλογή των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων γίνεται αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια και όχι με όρους αξιοκρατίας. Δηλαδή στα νοσοκομεία οι «αλγόριθμοι» που βάζουν ανθρώπους στις διοικητικές καρέκλες, τυχαίνει να είναι και… γαλάζιοι. Και αυτοί οι διοικητές έχουν το συνήθειο να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και να καταπνίγουν τις φωνές των υγειονομικών.

Τέτοιο «δασκάλεμα» θα έχει το  «ΑΙ» που λέει ότι θα μας φέρει η κ. Κεραμέως; Μόνο έτσι θα γινόταν πιστευτό αυτό που προανήγγειλε. Και μην πάμε μακριά. Ακόμα και στην υπόθεση των Τεμπών, το μοιραίο δυστύχημα έγινε με ευθύνη ενός ελλιπώς εκπαιδευμένου σταθμάρχη που βρέθηκε με ρουσφέτι σε μια νευραλγική θέση. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ενώ γνώριζε ότι ο ΟΣΕ ήταν τραγικά υποστελεχωμένος, «έσερνε» τις προσλήψεις σιδηροδρομικών για έναν χρόνο ώστε να πετύχει τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή υποψηφίων και να βάλει «γαλάζια παιδιά» εκτός ΑΣΕΠ.

Μέχρι που έγινε το έγκλημα στα Τέμπη, για να βγει κατόπιν εορτής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να πει ότι θα πολεμήσει το… βαθύ κράτος. Αυτό που συντηρούσε για 4 χρόνια. Αυτό που συντηρείται ακόμα και σήμερα, που η κ. Κεραμέως επικαλείται τη «δικαιοσύνη» των… ρομπότ…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νίκη Κεραμέως: Ενώ βασιλεύει το πελατειακό κράτος, τάζει διορισμούς στο Δημόσιο μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.