ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκη Κεραμέως: Mετατρέπει τα πανεπιστήμια σε «επιχειρήσεις» – «Μπλόκο» για τα μεταπτυχιακά στους φτωχούς φοιτητές!

Αποτελειώνει του φτωχούς φοιτητές η Νίκη Κεραμέως με το νέο νομοσχέδιο. Μόνο αν είσαι.. άριστος θα μπορείς να κάνεις δωρεάν μεταπτυχιακό.
Νίκη Κεραμέως: Mετατρέπει τα πανεπιστήμια σε «επιχειρήσεις» – «Μπλόκο» για τα μεταπτυχιακά στους φτωχούς φοιτητές!

Ανεπιθύμητοι φαίνεται πως είναι οι φτωχοί φοιτητές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού με στοχευμένες ρυθμίσεις η Νίκη Κεραμέως αποτελειώνει την πρόσβαση στη δωρεάν φοίτηση, μετατρέποντας τα ΑΕΙ σε «υπερκαταστήματα» που παράγουν πτυχία για όσους το αντέχει η τσέπη τους.

Στο νέο νόμο – πλαίσιο που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, τα κρατικά έσοδα έχουν τον πρώτο λόγο και η πρόνοια του κράτους γίνεται άγνωστη λέξη, αφού ουσιαστικά συνθλίβονται οι δυνατότητες δωρεάν σπουδών για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για να σπουδάσουν οι φτωχοί νέοι και να κάνουν μεταπτυχιακό, πλέον θα περνούν από «συμπληγάδες» πέτρες κάποιων ανάλγητων προϋποθέσεων.

Στο ογκωδέστατο νομοσχέδιο των 340 άρθρων που φιλοδοξεί να μετατρέψει τα δημόσια Πανεπιστήμια σε κρατική επιχείρηση… «Μόρφωση Α.Ε», υπάρχει μια εξωφρενική ρύθμιση που προβλέπει τη θέσπιση του «υποχρεωτικού κριτηρίου της αριστείας για τα τέλη απαλλαγής φοίτησης ευάλωτων ομάδων, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης ανταποδοτικών υποτροφιών με υποχρέωση προσφοράς έργου προς το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή το Πανεπιστήμιο».

Κάτι που σε απλά λόγια σημαίνει πως μόνο οι… άριστοι θα απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων για να κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό που απαιτεί δίδακτρα. Όλοι οι άλλοι, ακόμα και αν είναι φτωχοί και αδυνατούν να πληρώσουν, ακόμα και αν έχουν πολύ καλούς ή μέτριους βαθμούς, θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δίδακτρα, ειδάλλως το μεταπτυχιακό γίνεται απαγορευτικό γι’ αυτούς.

Στην ίδια λογική που μετατρέπει τα ΑΕΙ σε επιχειρηματική «γαλέρα» που βγάζει κέρδος από όπου μπορεί, είναι και η πρόβλεψη για χορήγηση ανταποδοτικής υποτροφίας «με υποχρέωση προσφοράς έργου προς το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή το Πανεπιστήμιο». Πράγμα που σημαίνει πως για να πάρει υποτροφία ένας μεταπτυχιακός, θα υποχρεούται από εδώ και πέρα να προσφέρει δωρεάν εργασία.

Μετά την φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη που δήλωσε πως θέλει να καταργήσει την δωρεάν φοιτητική στέγη, ανοίγοντας «παράθυρο» στην επιδρομή των ιδιωτών οι οποίοι μέσω ΣΔΙΤ θα βάζουν… ενοίκιο στους φοιτητές, η επιθετική πολιτική προς τους φτωχούς κλιμακώνεται με τις ανάλγητες ρυθμίσεις Κεραμέως, που μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που εχθρεύονται τους ευάλωτους.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, τα παιδιά φτωχών οικογενειών εμποδίζονται στο να εισέλθουν στον στίβο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι πολιτικοί που προωθούν αυτά τα καταστροφικά μέτρα, ως επί το πλείστον απολαμβάνουν τις σπουδές της ελίτ σε… Χάρβαρντ και Γείλ.

Να σημειωθεί πως ως σήμερα, οι φοιτητές Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών σπουδών, απαλλάσσονταν από τα δίδακτρα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές τους επιδόσεις, αρκεί να είχαν ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 8.777 ευρώ και οικογενειακό δεν ξεπερνά τις 6.143,90 ευρώ.

Μια Δημόσια Παιδεία που από την μια υποβαθμίζεται συστηματικά προς το συμφέρον των ιδιωτών, και από την άλλη απευθύνεται σε όλο και λιγότερους, είναι το γκρίζο τοπίο που φέρνει η κυβέρνηση για το αύριο των νέων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νίκη Κεραμέως: Mετατρέπει τα πανεπιστήμια σε «επιχειρήσεις» – «Μπλόκο» για τα μεταπτυχιακά στους φτωχούς φοιτητές!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.