ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νικήτας Κακλαμάνης: «Δεν μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι» από την ΕΥΠ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης «άδειασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με μια σημαίνουσα τοποθέτηση που προκάλεσε νέους τριγμούς στην κυβέρνηση.
Νικήτας Κακλαμάνης: «Δεν μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι» από την ΕΥΠ

Νικήτας Κακλαμάνης: Στη σκιά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ολοένα και αυξάνονται τα φίλια «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σημαντικά νυν και πρώην στελέχη της ΝΔ να ζητούν εξηγήσεις και θεσμικές αλλαγές από τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Μετά τις ηχηρές παρεμβάσεις από τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Κώστα Τζαβάρα και τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, έρχεται ένα νέο μεγάλο «άδειασμα», αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη. Ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, που οπωσδήποτε ο λόγος του διαθέτει μεγάλο «εκτόπισμα» στις τάξεις της κυβέρνησης.

Ο πολύπειρος βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Kontra και τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του με την αδιανόητη τροπολογία κατά την οποία απαγορεύεται στον οποιονδήποτε να ενημερώνεται για ποιο λόγο παρακολουθείται από την ΕΥΠ, ενώ ζήτησε την κατάργηση της.

«Η κατάργηση της τροπολογίας, βάσει της οποίας εγώ δεν μπορώ να ενημερωθώ αν παρακολουθούμε, πρέπει να μπει ξανά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης. «Δεν μπορώ να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι», κατέληξε.

Βέβαια ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε με έναν μάλλον αόριστο τρόπο πως «υπήρχε ένα σκεπτικό που έγινε τότε» η συγκεκριμένη τροπολογία, παρέχοντας μεν μια έμμεση στήριξη προς την κυβέρνηση, άλλα παίρνοντας αποστάσεις από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο σχετικός νόμος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών άλλαξε τον Μάρτιο του 2021 με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δίνοντας το απόλυτο δικαίωμα στην ΕΥΠ να παρακολουθεί οποιονδήποτε πολίτη, με επίκληση στην εθνική ασφάλεια, χωρίς ο παρακολουθούμενος να έχει δικαίωμα να μάθει αν και για ποιο λόγο παρακολουθείται!

Στα αλλεπάλληλα «ραπίσματα» προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Θόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει πως «έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση», ενώ διερωτήθηκε «γιατί παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης και με ποια στοιχεία ο Εισαγγελέας έδωσε την άδεια για την παρακολούθηση». Ενώ απαντώντας στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού πως η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν «νόμιμη», ο κ. Ρουσόπουλος είπε με νόημα πως «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Είναι πασιφανές πλέον πως ο κλοιός έχει αρχίσει να στενεύει πολύ γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον οι πολιτικές συμμαχίες έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί, και η εσωκομματική στήριξη μοιάζει να καταρρέει μέρα με την μέρα. Όσο για την στήριξη από τον λαό, βρίσκεται και αυτή σε ελεύθερη πτώση, κάτι που φανερώνεται από την τελευταία έρευνα της Public Issue που ανέδειξε πως περισσότεροι από 1 στους 2 πολίτες ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να παραδεχτεί το παραμικρό, πέφτοντας σε αλλεπάλληλες αντιφάσεις, όχι μόνο δεν έσωσε την εικόνα του, άλλα μάλλον πρόσβαλε την κοινή νοημοσύνη και προκάλεσε ακόμα περισσότερη αγανάκτηση στο λαϊκό αίσθημα. Η υπέρβαση των ορίων της δημοκρατίας και η προσπάθεια για την δημιουργία ενός κράτους που ρέπει προς την απολυταρχία, είναι μια «κόκκινη γραμμή» που ήδη ξεπεράστηκε με τις πολιτικές της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας. Και τώρα με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων η πολιτική «σήψη» φαίνεται πως έφτασε σε αδιανόητα επίπεδα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νικήτας Κακλαμάνης: «Δεν μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι» από την ΕΥΠ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.