ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Γολγοθάς των Πολυτέκνων

Μια κραυγή αγωνίας από τις οικογένειες που σηκώνουν το βάρος του δημογραφικού
Ο Γολγοθάς των Πολυτέκνων
Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να καταθέσω την προσωπική εμπειρία αλλά και την καθημερινή πραγματικότητα χιλιάδων πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα του 2025. Αν και πολλοί αναγνωρίζουν τη σημασία μας για το δημογραφικό μέλλον της χώρας, η Πολιτεία εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει σαν αόρατους πολίτες.
Ο Γολγοθάς των πολυτέκνων ξεκινά από τα πιο βασικά:
Το επίδομα γέννας παραμένει ίδιο για όλους: είτε γεννάς το πρώτο, είτε το δέκατο παιδί, το ποσό είναι 2.000 ευρώ. Καμία αναγνώριση της αυξανόμενης δυσκολίας, της ευθύνης, των αυξημένων αναγκών.
Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μελών της οικογένειας. Έως τα 150 τ.μ. δεν υπάρχει επιβάρυνση – ανεξαρτήτως αν πρόκειται για 3 ή 13 άτομα. Έτσι, μια μεγάλη οικογένεια είτε πρέπει να στοιβάζεται είτε να τιμωρείται φορολογικά για ένα μεγαλύτερο σπίτι.
Η αδικία όμως συνεχίζεται:
Καμία ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση. Το επίδομα τέκνων στην πράξη επιστρέφεται στην Εφορία.
Τα δημοτικά τέλη και τα τιμολόγια ύδρευσης δεν προσαρμόζονται στην κατανάλωση μιας μεγάλης οικογένειας. Οι περισσότεροι δήμοι αγνοούν πλήρως την πολυτεκνία.
Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αποκλείουν τις μεγάλες οικογένειες γιατί τα εισοδηματικά όρια δεν προσαρμόζονται στον αριθμό των παιδιών.
Οι φοιτητικές μεταγραφές βασίζονται σε απόλυτα εισοδηματικά όρια, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ένα εισόδημα 40.000 ευρώ δεν έχει καμία απολύτως σημασία όταν μοιράζεται σε 12 στόματα.
Καμία μέριμνα για οικογενειακά αυτοκίνητα, απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, μετακίνηση, κόστος μεταφοράς παιδιών.
Οι γονικές άδειες είναι ίδιες για όλους: η μητέρα του δέκατου παιδιού έχει τις ίδιες ημέρες με αυτή του πρώτου.
Κι όμως, υπάρχουν παραδείγματα χωρών που επενδύουν στρατηγικά στη δημογραφία τους. Χαρακτηριστική περίπτωση το Ισραήλ:
Το κράτος εκεί στηρίζει ενεργά τις πολύτεκνες οικογένειες, ιδιαίτερα αυτές των υπερορθόδοξων Εβραίων, που έχουν 6, 8 ή και περισσότερα παιδιά. Οι οικογένειες αυτές λαμβάνουν ουσιαστικά επιδόματα ανά παιδί, φοροαπαλλαγές, στέγαση, μειωμένα τιμολόγια, ενώ υπάρχει διαρκής κρατική υποστήριξη στη μητέρα ώστε να μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά της. Δεν αντιμετωπίζονται με ειρωνεία ή περιφρόνηση – αλλά ως πυλώνες επιβίωσης του έθνους.
Στην Ελλάδα, όσοι επιλέγουν να κάνουν πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν όχι μόνο οικονομική εξάντληση, αλλά και κοινωνική ειρωνεία, με χαρακτηρισμούς όπως «δεν είχατε τηλεόραση» ή «είστε για επίδομα». Είναι θλιβερό η μητρότητα να λοιδορείται και η οικογένεια να αντιμετωπίζεται ως βάρος.
Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τις πολύτεκνες οικογένειες. Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι το δημογραφικό είναι εθνικό πρόβλημα, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις οικογένειες με πολλά παιδιά ως εθνικό κεφάλαιο, όχι ως περιττό έξοδο.
Ζητούμε:
Κλιμακωτή ενίσχυση για κάθε επιπλέον παιδί.
Φορολογική αναγνώριση των πραγματικών αναγκών μιας πολύτεκνης οικογένειας.
Προσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων σε όλα τα επιδόματα και προγράμματα.
Δημόσια στήριξη αντί απαξίωσης.
Μόνο τότε ο Γολγοθάς των πολυτέκνων μπορεί να γίνει μονοπάτι ελπίδας.
Με τιμή,
Παλιακη Μαρία 
Ιατρός – Μητέρα δέκα παιδιων.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Μεταναστευτικό: Στα τυφλά η διαχείριση της εισβολής στην Κρήτη – Αδειάζουν το νησί από λαθρομετανάστες και «βουλιάζουν» την ηπειρωτική Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Στα τυφλά η διαχείριση της εισβολής στην Κρήτη – Αδειάζουν το νησί από λαθρομετανάστες και «βουλιάζουν» την ηπειρωτική Ελλάδα

Λαθρομετανάστες μεταφέρονται στη Μαλακάσα - Η κυβέρνηση στέκεται ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αρκείται στο να το... μετακομίζει

Κοινωνία
Κοινωνία: Κράτος για κλάματα: Ο Φλωρίδης τώρα θυμήθηκε να ξηλώσει την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας, μετά από 7 νεκρά παιδιά από 2 serial killers!

Κράτος για κλάματα: Ο Φλωρίδης τώρα θυμήθηκε να ξηλώσει την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας, μετά από 7 νεκρά παιδιά από 2 serial killers!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζει ως... καινοτόμα απόφαση αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια για να σωθούν ζωές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γελάνε οι λαθροδιακινητές της Λιβύης: Αντί για αυστηρά μέτρα ανάσχεσης των ροών ο Πλεύρης απειλεί τους λαθρομετανάστες με πιο λιτό… Τσελεμεντέ!

Γελάνε οι λαθροδιακινητές της Λιβύης: Αντί για αυστηρά μέτρα ανάσχεσης των ροών ο Πλεύρης απειλεί τους λαθρομετανάστες με πιο λιτό… Τσελεμεντέ!

Με την ελάττωση του διατροφικού... μενού ασκεί μεταναστευτική πολιτική ο Πλεύρης, την ώρα που χιλιάδες ελληνικές οικογένειες σιτίζονται πολύ χειρότερα

Κοινωνία
Τεχνολογία: Ο Εκπαιδευτικός Μάριος Παπαευσταθίου «έγραψε ιστορία» στα Education Leaders Awards 2025 για την Καινοτομία στην Ψηφιακή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ο Εκπαιδευτικός Μάριος Παπαευσταθίου «έγραψε ιστορία» στα Education Leaders Awards 2025 για την Καινοτομία στην Ψηφιακή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ανώτατη Χρυσή Διάκριση (GOLD) για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) & τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπό την καθοδήγηση και την έμπνευση του Εκπαιδευτικού Μάριου Παπαευσταθίου

Τεχνολογία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Διπλωματικό επεισόδιο με τη Λιβύη: Πόσο μικρή κάνατε τη χώρα να σας ταπεινώνουν οι οπλαρχηγοί της Βεγγάζης!

Διπλωματικό επεισόδιο με τη Λιβύη: Πόσο μικρή κάνατε τη χώρα να σας ταπεινώνουν οι οπλαρχηγοί της Βεγγάζης!

Η Κρήτη εκπέμπει SOS από την ανικανότητά τους - Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαφανίσει το κύρος της χώρας μας από τον παγκόσμιο διπλωματικό χάρτη

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πυρκαγιά στο Ασπροχώρι Ωρωπού Αττικής

Πυρκαγιά στο Ασπροχώρι Ωρωπού Αττικής

Και μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ούτε στην πιο διεφθαρμένη Μπανανία αυτά – Στέρηση μισθού στην πανάξια υπάλληλο που κατήγγειλε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ!

Ούτε στην πιο διεφθαρμένη Μπανανία αυτά – Στέρηση μισθού στην πανάξια υπάλληλο που κατήγγειλε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ!

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο του αμαρτωλού οργανισμού βρέθηκε η Παρασκευή Τυχεροπούλου επειδή έκανε το... έγκλημα να πράξει το καθήκον της!

Κοινωνία
Κοινωνία: Αναστολή ασύλου για αφίξεις από Βόρεια Αφρική – Κράτηση για παράνομη είσοδο

Αναστολή ασύλου για αφίξεις από Βόρεια Αφρική – Κράτηση για παράνομη είσοδο

Η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ειρήνη Μουρτζούκου: Οργή πολιτών για κράτος και μίντια που είχαν κάνει «reality» τη serial killer για 2 χρόνια

Ειρήνη Μουρτζούκου: Οργή πολιτών για κράτος και μίντια που είχαν κάνει «reality» τη serial killer για 2 χρόνια

Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα με την ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου, σε μια χώρα που το έγκλημα γίνεται «σίριαλ» σε τηλεοπτικές εκπομπές!

Κοινωνία