ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Καραγκιόζης Survivor, Master Chef κτλ. Ε ας μην τον κάνουμε τελείως καραγκιόζη! (Pics)

Δε μπορεί να είμαστε σοβαροί όταν διαβάζουμε για παραστάσεις τύπου «Ο Καραγκιόζης master chef» ή «ο Καραγκιόζης στο Survivor». Κάπου έλεος!
Ο Καραγκιόζης Survivor, Master Chef κτλ. Ε ας μην τον κάνουμε τελείως καραγκιόζη! (Pics)

Ο Καραγκιόζης είναι μια κλασική φιγούρα που συνόδευσε τα παιδικά χρόνια πολλών γενεών αλλά ο «εκμοντερνισμός» του μάλλον μας τρελαίνει.

Το να γίνεται ο Καραγκιόζης… εντελώς καραγκιόζης είναι κάτι που δύσκολα θα αποδεχτούμε. Όσο κι αν προχωρούν οι γενιές, όσο κι αν προχωρά η τεχνολογία, η λαϊκή παράδοση δε μπορεί να αλλάξει.

Έπεσαν στην αντίληψή μας κάποιες παραστάσεις: «Ο Καραγκιόζης master chef» ή «ο Καραγκιόζης στο Survivor» και διάφορα άλλα. Ο φουκαράς έχει γίνει αστροναύτης, ντετέκτιβ… Κάπου έμπλεξε με τις Άγριες Μέλισσες και τη Φάρμα.

Ε πιστεύω ότι όπου να ‘ναι θα γίνει και Influencer ή Unboxer. Πρόοδο θέλουμε, εκμοντερνισμό ζητάμε, γιατί να μη δούμε και τον Καραγκιόζη να γίνεται Instagramer;

Να δούμε τι βαθμό θα του βάλει ο Κουτσόπουλος ας πούμε. Εκτός αν βγει και Ο Καραγκιόζης Πανιώνιος οπότε θα πάρει καλό βαθμό

Δε ξέρω κατά πόσο σας διασκεδάζουν αυτές οι ευφάνταστες σεναριακές ιδέες, αλλά προσωπικά δυσκολεύομαι να φανταστώ τον Καραγκιόζη στο Survivor. Και φυσικά να τον συνδυάσω με κάτι τέτοιο.

Ο Καραγκιόζης ήταν ανέκαθεν ο λαϊκός ήρωας που ενσάρκωνε τον εξαθλιωμένο αλλά… πονηρό Έλληνα που έβρισκε πάντα τις λύσεις στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ο Καραγκιόζης ήταν η φιγούρα του ταλαίπωρου και καταπιεσμένου Έλληνα που έτρωγε σφαλιάρες αλλά πάντα σηκωνόταν!

Βλέπαμε χαρακτήρες συγκεκριμένους που σίγουρα περνούσαν νοήματα. Ο ατρόμητος μπαρμπα- Γιώργος που έριχνε πάντα ένα χέρι ξύλο στους Τούρκους. Ο Χατζηαβάτης, ο δουλοπρεπής φίλος του Καραγκιόζη που έκανε συνήθως τα θελήματα των Τούρκων.

Αντί για τον Τριαντάφυλλο το Κολλητήρι κι αντί για τη Νάργες ο Χατζηαβάτης. Καλά πάει αυτό

Ο ξυπόλητος και κουρελής Καραγκιόζης κατοικούσε σε παράγκα απέναντι από το σαράι του Βεζίρη. Εμφανίζονταν ακόμα ο Σιορ Διονύσιος, επτανήσιος, με τα τραγουδάκια στο στόμα. Ο Εβραίος, έμπορος της πόλης, πλούσιος αλλά τσιγκούνης. Ο Βεληγκέκας, φύλακας στο σαράι που είναι ο… τρόμος του Καραγκιόζη αλλά που τις τρώει από τον μπαρμπα- Γιώργο. Ο Μορφονιός με το ναρκισσισμό (ε αυτός ίσως κάνει για κανένα Reality).

Δε μπορώ να καταλάβω πως όλο αυτό το… σουρεάλ cast μπορεί να «μεταφερθεί» στην εποχή του Survivor. Ε στο τέλος θα δούμε και σενάριο «η Αγλαϊα (σ.σ σύζυγος του Καραγκιόζη) Instagramer» για να πειστούμε ότι και στον 19ο αιώνα υπήρξε η πρόγονος της Τούνη.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην πειράζουμε κάποια πράγματα. Ας τα αφήσουμε όπως είναι, ας μείνουν σ’ εκείνα τα χρόνια που «γεννήθηκαν» και περιγράφουν.

Ουδεμία σύνδεση με τις αντίστοιχες τηλεοπτικές παραγωγές. Αντε να δούμε και τον Καραγκιόζη στις 50 αποχρώσεις του γκρι

Υπάρχει μεν η άποψη ότι προσαρμόζοντας τον Καραγκιόζη στα νέα δεδομένα, θα τον μάθουν καλύτερα οι νέες γενιές. Ναι αλλά παύει να είναι ο αυθεντικός Καραγκιόζης και γίνεται… κανονικός καραγκιόζης.

Ας μείνουμε στον Καραγκιόζη γιατρό, γραμματικό, στρατιώτη κι ας αφήσουμε τα master chef και τα Survivor στην άκρη. Ας μην τον κάνουμε περισσότερο… καραγκιόζη.

Από τον Superman, ton Spiderman και τον Batman στον Karagiozman

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης Survivor, Master Chef κτλ. Ε ας μην τον κάνουμε τελείως καραγκιόζη! (Pics)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Δανάη Τριανταφυλλίδου

Εργάζομαι στο Sportime από το 2018. Γράφω για Media, Celebrities, Gossip κι όχι μόνο. Δεν έχω καλή σχέση με τα social, αλλά τα χρησιμοποιώ συχνά. Μου αρέσει να γράφω τα άρθρα μου σφαιρικά και να αναδεικνύω όλες τις πτυχές της είδησης. Μου αρέσουν τα reality games όπως το Survivor, MasterChef κι άλλα