ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να υπάρχει ανεξάρτητη ΕΜΥ, για να μην τους διαψεύδουν στα… μποφόρ!

Μετά το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του meteo για τα μποφόρ στη φωτιά της Βαρυμπόμπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη Βουλή πως θέλει να συγχωνεύσει την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο, κάτω από τον Έλεγχο της Πολιτικής Προστασίας!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να υπάρχει ανεξάρτητη ΕΜΥ, για να μην τους διαψεύδουν στα… μποφόρ!

Άλλοτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε στιγμές «δημοκρατικού παροξυσμού» είχε ενοχληθεί από τα social media και είχε εκφράσει την επιθυμία του να τα φιμώσει ως άλλος Ερντογάν. Τώρα τον ενόχλησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.

Γιατί; Διότι η στο meteo διατελώντας το επιστημονικό καθήκον τους, ξεγύμνωσαν τα ανεκδιήγητα αφηγήματα Χαρδαλιά, ο οποίος μιλούσε για…6 μποφόρ στη Βαρυμπόμπη, προσπαθώντας να βγάλει τρελό ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Όλοι οι Έλληνες έβλεπαν αγανακτισμένοι τη Βορειοανατολική αττική να κατακαίγεται με 2 μποφόρ και ο Νίκος Χαρδαλιάς μάλλον είχε απευθείας επικοινωνία με τον στρατηγό άνεμο, που τον ενημέρωσε πως τα μποφόρ ήταν 6.

Το meteo λοιπόν είχε τοποθετηθεί επίσημα τότε, υποδεικνύοντας πως η ένταση των ανέμων ήταν 2 μποφόρ. Ούτε 6 μποφόρ υπήρχαν, ούτε η κλιματική αλλαγή μας επισκέφθηκε μέσα σε μία μέρα. Μόνο ανικανότητα του επιτελικού κράτους και επικοινωνιακά παραμύθια.

Αυτό το μεγαλοπρεπές άδειασμα λοιπόν, ενόχλησε. Ενόχλησε πολύ. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι συνηθισμένος από παρεμβάσεις ανεξάρτητων φορέων που λένε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Δεν είναι το… στυλ του, να υπάρχουν φορείς που δεν ελέγχονται.

Ζήτησε λοιπόν να πάψει η ανεξαρτησία της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου και να συμπτυχθούν (να συγχωνευθούν δηλαδή) αυτοί οι φορείς μέσα στην Πολιτική Προστασία. Τόσο «δημοκρατικά». Σχολιάζοντας στη Βουλή το θέμα των πυρκαγιών είπε:

«Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να τσακώνονται οι μετεωρολόγοι για το αν ο άνεμος ήταν 4 μποφόρ, ή 6 μποφόρ, ή 8 μποφόρ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Συνολικά για την εικόνα της χώρας δεν είναι σοβαρά πράγματα.»

Μα που ακούστηκε επιστήμονες να λένε ελεύθερα την άποψη τους στην Ελλάδα του 2021; Αν είναι δυνατόν. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Άλλος λέει 4, άλλος 6, άλλος 8 μποφόρ. Ενώ θα βγαίνουμε εμείς, σαν πολιτική προστασία και θα σας λέμε: «τα μποφόρ ήταν τόσα». Και θα τελειώνει το θέμα.

Με αυτή την κυβέρνηση νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, άλλα ακούσαμε και αυτό. Δεν επιτρέπεται ούτε η αμφισβήτηση των μποφόρ…

Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα:

«Θέλω να σας πω μετά βεβαιότητας, ότι ναι, ανεξάρτητοι φορείς, όπως η ΕΜΥ, όπως το Αστεροσκοπείο, θα πρέπει να συμπτυχθούν μέσα στην Πολιτική Προστασία. Πρέπει να αποτελούν μέρος της Πολιτικής Προστασίας και να μην είναι ανεξάρτητοι φορείς. Αυτή είναι η πρότασή μας, με χαρά να τη συζητήσουμε μαζί σας, να ακούσουμε τις απόψεις σας. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να τσακώνονται οι μετεωρολόγοι για το αν ο άνεμος ήταν 4 μποφόρ, ή 6 μποφόρ, ή 8 μποφόρ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Συνολικά για την εικόνα της χώρας δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρέπει να υπάρχει μια δομή εντός της Πολιτικής Προστασίας που να ενσωματώνει την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία που το κράτος έχει ως προς τα προγνωστικά μοντέλα».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να υπάρχει ανεξάρτητη ΕΜΥ, για να μην τους διαψεύδουν στα… μποφόρ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.