ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πειραιάς υποδέχεται την Αγία Ζώνη της Παναγίας – Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ μιλά για το «μέγιστο Θησαύρισμα» της Ορθοδοξίας

Με τιμές Αρχηγού Κράτους θα γίνει η υποδοχή στην Αγία Ζώνη στις 5 Νοεμβρίου - Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μίλησε για αυτήν την εξαιρετική ευλογία στην πόλη του Πειραιά
Ο Πειραιάς υποδέχεται την Αγία Ζώνη της Παναγίας – Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ μιλά για το «μέγιστο Θησαύρισμα» της Ορθοδοξίας

Μια εξόχως σημαντική ευλογία θα έχουν την χαρά να υποδεχθούν οι πιστοί, με την έλευση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, του μοναδικού κειμηλίου που σώζεται σήμερα από την επίγεια ζωή της Παναγίας μας. Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, την Αγία Ζώνη έφτιαξε η ίδια η Παναγία μας από τρίχες καμήλας, και κατά την μετάσταση της στους ουρανούς, την παρέδωσε στον Απόστολο Θωμά.

Το Θεομητορικό κειμήλιο που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πνευματικούς θησαυρούς της Ελληνορθοδοξίας, θα εξέλθει από το Άγιο Όρος για πρώτη φορά μετά την περίοδο της πανδημίας και θα τεθεί σε προσκύνηση στην πόλη του Πειραιά και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιώς, από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 11 το πρωί του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, στην πύλη Ε9 του λιμανιού του Πειραιά.

Σχετικά με αυτήν την υπερπολύτιμη ευλογία μίλησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στο ope.gr και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο. Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι: «Μετά την πανδημία έρχεται στην πόλη μας το μέγιστο Θησαύρισμα η Αγία Ζώνη της Παναγίας μας» και τόνισε πως «θα υποδεχθούμε την Αγία Ζώνη με τιμές Αρχηγού Κράτους όπως της αρμόζει».

Η ματαιοδοξία που χαρακτηρίζει τους «μεγάλους και ισχυρούς» της γης, έχει καταστήσει τις δημόσιες τιμές προς δημόσια πρόσωπα, μια κενόδοξη τυπολατρία για το «φαίνεσθαι». Κι όμως, το άθεο κατεστημένο αγαπά ιδιαίτερα τις τιμές προς τα κοσμικά αξιώματα και λοιδορεί συνεχώς τις τιμές που γίνονται σε πνευματικούς θησαυρούς της Ορθοδοξίας, όπως για παράδειγμα το Άγιο Φως, για το οποίο γίνεται συχνά ντόρος από τους αντίθεους.

Όμως, αν κάποιος πρέπει κατ’ εξοχήν να λαμβάνει τιμές Αρχηγού Κράτους, είναι η γλυκύτατη Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός της Ελλάδας και όλου του Ορθόδοξου κόσμου. Στην Υπεραγία Θεοτόκο ανήκουν οι μεγαλύτερες και οι υψηλότερες τιμές, που δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με τις ματαιότητες των υπερφίαλων κοσμικών προσώπων.

Σε μια διαταραγμένη εποχή που είναι καταφανές πως υπάρχει έλλειμμα Χάριτος στην κοινωνία ως αποτέλεσμα της πνευματικής ξηρασίας, πνευματικοί θησαυροί σαν την Ζώνη της Παναγίας έχουν την δύναμη να αρδεύσουν τις διψασμένες ψυχές, να δώσουν παρηγοριά, στήριξη και ελπίδα. Αυτά είναι ατίμητα προσκυνήματα που μας βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε την ζωή μας και να θέσουμε στο κέντρο της την Θεοτόκο και την σωτηριώδη αλήθεια της Ορθοδόξου πίστεως.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τα ορατά σημεία της Χάριτος:

«Αυτό που λείπει από τον κόσμο είναι η Χάρις. Ο άνθρωπος δεν σώζεται μόνο με την γνώση και την νοησιαρχική του προσέγγιση. Χρειάζεται και η Χάρις. Οι Πατέρες μας λένε ότι ο άνθρωπος έχει τον αυτοκράτορα νου, άλλα έχει και την καρδιά. Και η καρδιά είναι το κέντρο του ανθρώπου. Η καρδιά αν δεν θρεφτεί από την Χάρη, εάν δεν βιώσει την Χάρη, εάν δεν προσλάβει την Χάρη, την άκτιστη ενέργεια του Θεού, δεν μπορεί να κατανοήσει τα πράγματα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον διάβολο, δεν μπορεί να νικήσει τα ορμέμφυτα και τα πάθη. Γι’ αυτό έχουμε ανάγκη τα ορατά σημεία της Χάριτος, όπως είναι η Ζώνη της Παναγίας».

Η Θεία Χάρις είναι δωρεά του Χριστού, που μόλις την επικαλεστούμε μας επισκιάζει και οδηγεί στην πνευματική αφύπνιση πνεύματος και νου. Μέσα από την συμμετοχή στα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και την ενέργεια της Χάριτος, ενδυναμώνεται ο άνθρωπος και αποκτά ένα άτρωτο πνευματικό τείχος, που τον προστατεύει από κάθε δυσκολία της ζωής του.

Η Ζώνη της Παναγίας είναι ένα θησαύρισμα της Πίστεως μας, που με την χάρη της Κυρίας Θεοτόκου έχει κάνει αναρίθμητα θαύματα και αποτελεί μια αστείρευτη πηγή ιαμάτων ως τις μέρες μας. Θαυματούργησε και θαυματουργεί σε άτεκνα ζευγάρια, σε καρκινοπαθείς και σε πλείστες άλλες ασθένειες, με ένα πλήθος καταγεγραμμένων μαρτυριών να διαπιστώνουν την δύναμη της, που πηγάζει από την ανεξάντλητη Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

«Έχουμε ανάγκη σήμερα τα ορατά σημεία της Θείας Χάριτος όπως είναι και η Αγία Ζώνη της Παναγίας. Όταν προσκυνάμε το κτιστό προσλαμβάνουμε το Άκτιστο. Αυτό είναι το μεγαλείο της πίστεώς μας. Παίρνουμε την Χάρη της Θεοτόκου. Αγιάζεται έτσι το σώμα μας η ψυχή και η συνείδηση», ανέφερε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

«Χωρίς την Παναγία δεν θα υπήρχε ο κόσμος»

«Η έλευσις της Τιμίας Ζώνης ενδυναμώνει τους πιστούς και παίρνουν την Χάρη του Θεού διά Πρεσβειών της Παναγίας μας», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας: «Χωρίς την Παναγία δεν θα υπήρχε ο κόσμος. Είναι μεγάλη η Χάρη της, η Ευλογία της και η στοργή της. Είναι Μάνα. Η Μάνα όλου του κόσμου. Άπειρη η στοργή της και πολλά τα θαύματά της τα οποία έχουμε ζήσει. Ακόμα και οι άθεοι ζητούν την προστασία της Παναγίας στις δύσκολες στιγμές τους».

Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι το σημαντικότερο πρόσωπο που εκπορεύθηκε από το ανθρώπινο γένος. Χωρίς την προαίρεση της Παναγίας, δεν θα λάμβανε χώρα το Μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως, άρα χωρίς την Κυρία Θεοτόκο δεν θα είχαμε τον Χριστό στην γη, και χωρίς τον Χριστό δεν θα υπήρχε και η Σωτηρία του ανθρώπου. Γι’ αυτό «χωρίς την Παναγία δεν θα υπήρχε ο κόσμος», θα ήταν ένα νεκρό γένος χωρίς νόημα ύπαρξης. Αυτή είναι η αφάνταστη υπεραξία της Παναγίας, και όλα αυτά τα υψηλά και σωτηριώδη νοήματα εσωκλείονται στα «ορατά σημεία της Χάριτος», όπως η Ζώνη της Παναγίας.

Μεγάλη μας χαρά και τιμή που θα έχουμε την ευλογία να την προσκυνήσουμε.

Τόσο η υποδοχή όσο και ιερές ακολουθίες που θα τελούνται αδιάκοπα στο ναό θα μεταδοθούν ζωντανά από την ψηφιακή τηλεόραση της Pemptousia TV. Υπενθυμίζεται ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου θα παραμένει ανοικτός όλο το 24ωρο τις ημέρες που θα βρίσκεται η Αγία Ζώνη (5-13 Νοεμβρίου), προκειμένου κάθε πιστός να έχει τη δυνατότητα να προσκυνήσει και να λάβει τη μεγάλη ευλογία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Πειραιάς υποδέχεται την Αγία Ζώνη της Παναγίας – Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ μιλά για το «μέγιστο Θησαύρισμα» της Ορθοδοξίας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.