ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Θ. Πλεύρης «θυμήθηκε» τώρα τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ως εξήγηση για θανάτους σε ακατάλληλες ΜΕΘ!

Αντί να απαντήσει για τις καταγγελίες για «βαφτισμένες» ή υποστελεχωμένες ΜΕΘ, ο Θάνος Πλεύρης έριξε τις ευθύνες των υπερβολικών θανάτων στις... ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Ο Θ. Πλεύρης «θυμήθηκε» τώρα τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ως εξήγηση για θανάτους σε ακατάλληλες ΜΕΘ!

Ενώ οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην Ελλάδα, που δυστυχώς στοιχίζει πολλές ζωές στον καιρό της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τις… θυμήθηκε τώρα.

O κ. Πλεύρης παρευρέθηκε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης και ρωτήθηκε για τις καταγγελίες του πνευμονολόγου Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, σχετικά με τις κλίνες που ονομάστηκαν ΜΕΘ ενώ δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα.

Όμως αντί ο υπουργός να απαντήσει για το μπάχαλο που δημιούργησε η κυβέρνηση στη δημόσια υγεία, πότε με «βαφτισμένες ΜΕΘ» και πότε με κανονικές ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, έριξε την ευθύνη στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις!

Κάτι που ασφαλώς είναι πραγματικότητα, το ότι δηλαδή οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις «θερίζουν» και σε πολλές περιπτώσεις αυτές είναι που κάνουν τους ασθενείς να καταλήγουν. Άλλα άλλο θέμα οι ενδονοσοκομειακές και άλλο οι «βαφτισμένες» ή ανενεργές ΜΕΘ!

Ο υπουργός παραδέχθηκε την τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων που πραγματικά μαστίζονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Μάλιστα όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο κ. Πλεύρης, η θνητότητα σε ΜΕΘ στην Ελλάδα, είναι διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου:

«Δυστυχώς στην Ελλάδα και πριν την κρίση και τα μνημόνια και τώρα στην πανδημία το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε όλη την Ευρώπη. Αντί για 5,5% μέσο όρο, κατά τα επίσημα στοιχεία έχουμε 10%-11% … αυτό επιδεινώνεται όταν υπάρχει περισσότερος κόσμος στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Ενώ πρόσθεσε πως: «Τη θνητότητα στις κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει με ειλικρίνεια στην Ελλάδα κάποια στιγμή να τη δούμε και σε σχέση με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Δεν αφορά τον κορoνοϊό, αλλά το σύνολο των συμπολιτών μας που βρίσκονται εντός ΜΕΘ διασωληνωμένοι», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Συνεχίζονται ο υπουργός είπε πως: «είναι πρόβλημα που έχουμε συζητήσει με τον κ. Ζαούτη (σ.σ. τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ) και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας γίνεται ολόκληρος σχεδιασμός για να δούμε συνολικά, όλα τα τελευταία χρόνια, πόσοι άνθρωποι που πέθαναν σε ΜΕΘ, παράλληλα με την πάθηση είχαν και συνοδό αίτιο μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη».

Γιατί έχουμε συχνότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις;

Ασφαλώς δεν μπορεί να έχουμε διπλάσια θνητότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ως… δια μαγείας. Κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν που υφίσταται αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Και πιθανότατα αυτοί οι λόγοι, έχουν να κάνουν με την ανεπάρκεια και την υποβάθμιση των δομών, ενός κατεστραμμένου ΕΣΥ…

To να γίνει έρευνα για να ελεγχθεί πόσοι άνθρωποι πέθαναν με συνοδό αίτιο μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη είναι μια σωστή απόφαση, άλλα δεν αναιρεί πως ο Θάνος Πλεύρης προσπαθεί να «αλλάξει γήπεδο» για να αποφύγει την κριτική σχετικά με τις ΜΕΘ που έχουν βασικές ελλείψεις εξοπλισμού.

Ή τις μονάδες που δεν έχουν πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές λόγω απειρίας. Εδώ φαίνεται πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσε η κυβέρνηση όταν αποφάσισε να βγουν σε αναστολή 7.000 έμπειροι υγειονομικοί, δημιουργώντας ένα κομφούζιο στις μονάδες της επικράτειας.

Την ίδια στιγμή που το νέο κύμα φουντώνει, το Μαξίμου κάνει… χειρουργικές διαπραγματεύσεις με τους κλινικάρχες για να μη διαταραχθεί η λειτουργία των δομών τους, ενώ στον δημόσιο τομέα δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποδιοργανώσει πλήρως τη λειτουργία του…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Θ. Πλεύρης «θυμήθηκε» τώρα τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ως εξήγηση για θανάτους σε ακατάλληλες ΜΕΘ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.