ΕΦΚΑ: Ο επανυπολογισμός των οφειλών (του οποίου το μέτρο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 5 Απριλίου) έως την 1η Ιανουαρίου 2017 οδηγεί σε μείωση της βασικής οφειλής ενώ μειώνονται και οι προσαυξήσεις.

Το νέο μέτρο θα προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 5 Απριλίου, μαζί με τη διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε 120 δόσεις. Όπως υπολογίζεται, περίπου 80.000 ασφαλισμένοι, που είχαν οφειλές, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου, θα μπορούν αφενός να μειώσουν την οφειλή με τον επανυπολογισμό, αφετέρου να ρυθμίσουν την οφειλή σε έως 120 δόσεις και να απεγκλωβιστούν για να συνταξιοδοτηθούν.

Έτσι, όσοι μη μισθωτοί που είχαν οφειλές οι οποίες είχαν δημιουργηθεί πριν από αυτή την ημερομηνίαπου ετέθη σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη θα μπορούν αφενός να μειώσουν την οφειλή με τον επανυπολογισμό, αφετέρου να ρυθμίσουν την οφειλή σε έως 120 δόσεις και να απεγκλωβιστούν για να συνταξιοδοτηθούν.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση των 120 δόσεων, με περικοπή των προσαυξήσεων, ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους, για τις οφειλές, που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ο αριθμός των δόσεων θα είναι ίδιος για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες).