ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλα τα ρεκόρ σπάει η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II», καθώς μετά την τεράστια συμμετοχή διατέθηκαν και άλλα ποσά από το ΕΣΠΑ

«Σπάει» ρεκόρ η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II», καθώς μετά την τεράστια συμμετοχή διατέθηκαν και άλλα ποσά από το ΕΣΠΑ
Όλα τα ρεκόρ σπάει η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II», καθώς μετά την τεράστια συμμετοχή διατέθηκαν και άλλα ποσά από το ΕΣΠΑ

Μετά τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου όπου οι πόροι του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ, εξαντλήθηκαν σε διάστημα μίας ώρας και τα Ιόνια νησιά όπου η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση με τις ημερομηνίες έναρξης υποβολής αιτήσεων για τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από το Dikaiologitika News

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.

Να σημειωθεί ότι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υποβλήθηκαν 1053 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 13,2 εκατ. ευρώ.

Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 2102 αιτήσεις.

Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι πόροι εξαντλήθηκαν σε διάστημα δύο ωρών περίπου.

Υποβλήθηκαν 450 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 5,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 741 αιτήσεις. Για την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων μέχρι τις 12.00 το πρωί είχαν υποβληθεί 289 αιτήσεις και είχαν δεσμευθεί περίπου 3,3 εκατ. ευρώ, σε σύνολο προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Η πλατφόρμα για την εν λόγω Περιφέρεια θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι εξαντλήσεως του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Οι προϋποθέσεις

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή – από το μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με βάση το Β’ ΠΕΑ, καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

Τι δαπάνες καλύπτονται

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).

Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. Τέλος, η επιδότηση για τις παραπάνω εργασίας μπορεί να φτάσει και το 70% του συνολικού κόστους.

Διαβάστε περισσότερα στο dikaiologitika.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όλα τα ρεκόρ σπάει η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II», καθώς μετά την τεράστια συμμετοχή διατέθηκαν και άλλα ποσά από το ΕΣΠΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.