ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όμικρον 2: Τι ξέρουμε για την μετάλλαξη – Τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα

Η μετάλλαξη Όμικρον 2 απειλεί τον πλανήτη με τα πρώτα κρούσματα να φτάνουν και στην Ελλάδα.
Όμικρον 2: Τι ξέρουμε για την μετάλλαξη – Τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα

Αντιμέτωπη με τα πρώτη κρούσματα της νέας μετάλλαξης Όμικρον 2 έρχεται η Ελλάδα, με ένα νέο πονοκέφαλο να μας χτυπάει την πόρτα.

Όπως είχατε διαβάσει πρόσφατα από το Sportime, οι επιστήμονες έριξαν βόμβα με την πρόβλεψη τους για νέες μεταλλάξεις, με την όμικρον 2 να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα τους.

Αυτό που γνωρίζουμε όμως για την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης όμικρον η οποία εντοπίζεται σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία, θεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά.

Τα πρώτα κρούσματα ήταν εισαγόμενα και κατέφθασαν στη χώρα μας από το εξωτερικό με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων από τη Νορβηγία είναι πως πρόκειται για μια μετάλλαξη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Μποτσουάνα.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται έτοιμοι για την εμφάνιση της που είναι κάτι που δεν τους ξάφνιασε ενώ ακόμη παραμένει άγνωστο σε ποιον βαθμό θα εξαπλωθεί και με ποιους ρυθμούς.

Από την δική του πλευρά, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιοκρίνης επιβεβαίωσε εχθές, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ότι «τo ξέρουμε ήδη από τις αρχές Δεκέμβριου. Η Όμικρον έχει δύο κλάδους, ο ένας έχει ονομαστεί “stealth”, δηλαδή κρυφός, γιατί τον κάνει μη ανιχνεύσιμο».

Παράλληλα όμως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως μόνο στη Νορβηγία έχουμε δει να επεκτείνεται ο συγκεκριμένος κλάδος.

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννη Πρασσά που επιβεβαίωσε πως πρόκειται για μια υποπαραλλαγή της όμικρον αλλά τόνισε πως δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος λόγος ανησυχίας.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όμικρον 2: Τι ξέρουμε για την μετάλλαξη – Τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.