ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομολογία Χριστού μέσα στο Anfield – Ο Κώστας Τσιμίκας τιμά τον προστάτη Άγιο του, με εικόνα του!

Ο ποδοσφαιριστής Κώστας Τσιμίκας πρωταγωνιστεί για την αγωνιστική του αξία. Ο άνθρωπος - Κωνσταντίνος όμως, ξεχωρίζει γιατί ομολογεί ορθοδοξία μέσα στο Anfield!
Ομολογία Χριστού μέσα στο Anfield – Ο Κώστας Τσιμίκας τιμά τον προστάτη Άγιο του, με εικόνα του!

Με ένα εύστοχο πέναλτι στο τελικό κυπέλλου της Αγγλίας, ο Κώστας Τσιμίκας αποθεώθηκε από την ποδοσφαιρική Ευρώπη, για την ψυχή που έδειξε στην πιο κρίσιμη στιγμή αυτού του μεγάλου αγώνα. Όμως, πέρα και πίσω από τον ποδοσφαιριστή Τσιμίκα που κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες, οφείλουμε να «φωτίσουμε» και μια σημαντική πτυχή του ανθρώπου, του Κώστα, του Κωνσταντίνου.

Ένα στιγμιότυπο από τους έξαλλους πανηγυρισμούς των παικτών της Λίβερπουλ στα αποδυτήρια της ομάδας, φανέρωσε από πού αντλεί δύναμη αυτός ο ποδοσφαιριστής που πρωταγωνιστεί στο πιο υψηλό επίπεδο. Μια εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται σε περίοπτη θέση και προφανώς ανήκει στον Κώστα Τσιμίκα.

Ένας πολλά υποσχόμενος Έλληνας ποδοσφαιριστής, έφυγε από τη χώρα του για να κάνει το μεγάλο βήμα, να δοκιμαστεί στην πιο σκληροτράχηλη ποδοσφαιρική «αρένα», το αγγλικό πρωτάθλημα. Τι εφόδια πήρε μαζί του για να ανταπεξέλθει εκεί όμως; Μόνο ποδοσφαιρική εμπειρία, ατελείωτες προπονήσεις και ελληνικές διακρίσεις; Όχι μόνο. Χρειάστηκαν και ψυχικά εφόδια, και μάλιστα όχι απλά ψυχικά, άλλα πνευματικά. Χρειάστηκε η πίστη στον Θεό, η τιμή στο προστάτη – άγιο, η πνευματική πυξίδα της Ορθοδοξίας.

Ποιος θα το φανταζόταν, πως θα στεκόταν μια εικόνα εκεί, μέσα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ενός μεγαλοπρεπούς γηπέδου της Αγγλίας. Εκεί που τα ηχηρά ονόματα κυριαρχούν και τα συμβόλαια ζαλίζουν. Εκεί που κατά τα άλλα κυριαρχεί μια κοσμική πλευρά της ζωής. Εκεί, μια αγιογραφία του Αγίου Κωνσταντίνου δεσπόζει στη θέση του Κώστα Τσιμίκα και ομολογεί Χριστό και Ορθοδοξία!

Να από πού πηγάζει η πίστη για να καταφέρεις ακόμα και το ακατόρθωτο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Σε αυτή τη ζωή δεν είναι όλα «ύλη», δεν είναι συμβόλαια, και δόξα και κοσμικές τιμές. Πουθενά δεν σε πάνε αυτά, αν δεν έχεις πνευματική βάση, αν ζαλίζεσαι από τα φώτα της δημοσιότητας και ξεχνάς «το Φως το αληθινόν», αν γίνεσαι αχάριστος και λησμονείς πως ό,τι απολαμβάνεις στη ζωή, είναι από την ευδοκία του Θεού.

Κόντρα σε ανόητους καθωσπρεπισμούς που θέλουν να καταργήσουν κάθε ίχνος θρησκευτικής ομολογίας, ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας τιμά φανερά τον άγιο του, προσμένει στην προστασία του, αντλεί δύναμη από το παράδειγμα του. Οι χριστιανοί γίνονται φορείς του ορθόδοξου μεγαλείου και το ομολογούν ακόμα και στα πιο απρόσμενα μέρη. Γιατί όχι, και στα αποδυτήρια μιας μεγάλης αγγλικής ομάδας!

Παντού υπάρχει Χριστός αφού είναι πανταχού παρών, και παντού υπάρχει έδαφος για τιμή προς τον άγιο μας. H βοήθεια του προστάτη αγίου είναι μια φοβερή ευλογία που έχει την τιμή να απολαμβάνει κάθε βαπτισμένος χριστιανός, και είναι τραγικό για έναν άνθρωπο να την στερείται διά της απιστίας του.

Ακόμα και μέσα στους κοσμικούς στόχους που μπορεί να βάζει ο κάθε άνθρωπος, που οπωσδήποτε εμπεριέχουν ανθρώπινες αδυναμίες, υπάρχει πάντα περιθώριο για να τιμάται η ορθόδοξη πίστη. Σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκεσαι, ό,τι εργασία και αν κάνεις, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για να βγαίνει στο προσκήνιο η δόξα του Χριστού, η αγάπη προς τους αγίους, η ευλάβεια προς τα ιερά της πίστης. Να αγιάζεται ο κάθε χώρος από ευλογημένες σκέψεις, άλλα και ευλογημένες πράξεις.

Μια μικρή εικόνα έβαλε ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας στα αποδυτήρια της ομάδας του, κι όμως έδωσε μια σημαντική μαρτυρία πίστης, μια σπάνια ομολογία για τα δεδομένα μιας εποχής που τα έχει κάνει όλα «ίσωμα». Έτσι, με αυτές τις μικρές σημειολογικές «δηλώσεις» που στην πραγματικότητα είναι μεγάλες, κερδίζονται πνευματικά στεφάνια στον μεγάλο αγώνα της ζωής.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ομολογία Χριστού μέσα στο Anfield – Ο Κώστας Τσιμίκας τιμά τον προστάτη Άγιο του, με εικόνα του!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.