ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή από τους Πόντιους για την απαράδεκτη μπλούζα με τον Κεμάλ στην τηλεόραση – «Θα έβαζε ένας Εβραίος τον Χίτλερ;»

Ανακοίνωση καταπέλτης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για το μπλουζάκι με τον Κεμάλ Ατατούρκ που εμφανίστηκε στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού
Οργή από τους Πόντιους για την απαράδεκτη μπλούζα με τον Κεμάλ στην τηλεόραση – «Θα έβαζε ένας Εβραίος τον Χίτλερ;»

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μπλούζα με τον Κεμάλ Ατατούρκ που επέλεξε να φορέσει ο συνεργάτης της Ναταλίας Γερμανού, Γιάννης Κορδώνης με αφορμή τι εκλογές στην Τουρκία από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Η Ομοσπονδία, μάλιστα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Λίγες μέρες μετά τη 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κορδώνης, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» με μπλουζάκι που έδειχνε τον σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και από κάτω έγραφε… «Δεν νυστάζω ρε παιδιά», κάνοντας ελαφρόμυαλο χιούμορ με την ατάκα που κυκλοφόρησε πολύ στα social μετά τις τουρκικές εκλογές και προέρχεται από το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Καληνύχτα Κεμάλ».

Μόνο που ο Κεμάλ του Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, δεν έχει καμία σχέση με τον Κεμάλ Ατατούρκ, άλλα αυτή η ασχετοσύνη δεν εμπόδισε την ανιστόρητη τηλεοπτική παρέα του Alpha να κάνει… πλακίτσα με την πιο μισητή προσωπικότητα για τη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού. Και σαν να μην έφτανε η «φαεινή ιδέα» του Γιάννη Κορδώνη, η Ναταλία Γερμανού του είπε πως ήταν «από τις ωραιότερες μπλούζες που έχει κάνει ποτέ».

Αυτή η μηδενιστική νοοτροπία είναι το πρότυπο του νεοέλληνα που πλασάρεται από τα περισσότερα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης, και προωθεί την ιστορική αμνησία. Στα πλαίσια της οποιασδήποτε «πλάκας» μπορούν να σπιλώνουν την μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών που εξολοθρεύτηκαν από τον αιμοσταγή σφαγέα Κεμάλ. Μια ατάκα των ημερών και μια «εξυπνάδα» της στιγμής, έχει περισσότερη αξία από το ιστορικό χρέος της πατρίδας να μην ξεχνούμε τα δράματα του Ελληνισμού.

Βλέποντας την άλλη πλευρά του νομίσματος, τέτοια περιστατικά βοηθούν τον κόσμο να αντιληφθεί καλύτερα τον μεγάλο ξεπεσμό της ελληνικής τηλεόρασης, άλλα και την υποκρισία που υπάρχει στις «προσωπικότητες» που προβάλλει. Η Ναταλία Γερμανού εδώ και χρόνια εμφανίζεται ως… «πρέσβειρα» της «διαφορετικότητας» και των «woke» δικαιωμάτων, άλλα δεν στάθηκε ικανή να σεβαστεί μια εθνική τραγωδία που αφορά όλους τους Έλληνες που – τέλος πάντων – δεν πάσχουν από ιστορικό αναλφαβητισμό.

Τα «αντανακλαστικά» της κ. Γερμανού είναι εξαιρετικά γρήγορα όταν έχει να κάνει με θέματα που άπτονται της «δικαιωματιστικής» ατζέντας, άλλα δεν λειτούργησαν καθόλου για να αποτρέψουν την ευθεία προσβολή στο συναίσθημα των Ποντίων και όλων των Ελλήνων που απαιτούν ιστορική δικαίωση για τις θηριωδίες του Κεμάλ Ατατούρκ.

Δυστυχώς, ακόμα και μετά τον σάλο που προκλήθηκε με το περιστατικό, η εκπομπή ακόμα δεν έχει ζητήσει μια ξεκάθαρη συγγνώμη γι’ αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, και εμμένουν στο αφήγημα πως επρόκειτο για άτοπο… χιούμορ.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) εξέδωσε μια ανακοίνωση – καταπέλτη την περασμένη Κυριακή, αναφέροντας ότι: «Η συγκεκριμένη ενέργεια κρίνεται από την ομοσπονδία μας και σύσσωμο τον Ελληνισμό ως απολύτως απαράδεκτη, κατακριτέα και προσβλητική για τη μνήμη των γενοκτονηθέντων προγόνων μας, ιδίως δε όταν αυτή προβάλλεται μόλις 8 ημέρες μετά τη 19η Μαΐου. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη παρουσιάστρια θα έπρεπε να επιδεικνύει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα και να είναι πιο προσεκτική, καθώς ο αείμνηστος πατέρας της Φρέντυ Γερμανός, στην εκπομπή του “Εκπομπές που αγάπησα”, το 1976, είχε φιλοξενήσει αιχμαλώτους πολέμου της Μικρασιατικής Εκστρατείας που είχαν δει από κοντά τον Μουσταφά Κεμάλ και είχαν βιώσει στο έπακρο τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ορδές του».

«…Αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να πουν ότι ήταν ένα ατυχές γεγονός, που δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθεί, μας έκαναν και υπόδειξη ότι είδαμε μόνο την εικόνα και δεν παρακολουθήσαμε ότι έκαναν πλάκα. Τους καλούμε να σκεφτούν πόσο λογικό και σωστό θα ήταν να έβλεπαν έναν Εβραίο πολίτη να εμφανίζεται σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας με μπλούζα που απεικονίζει τον Χίτλερ και να προβαίνει σε αντίστοιχους ανάλαφρους αστεϊσμούς μπροστά στις οθόνες εκατομμυρίων πολιτών που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία.

Στην πραγματικότητα, έπραξαν ακριβώς το ίδιο μπροστά στο ελληνικό ακροατήριο, καθώς ο πνευματικός καθοδηγητής του Χίτλερ ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ, του οποίου τα θύματα ήταν εκατομμύρια πρόγονοι των συμπολιτών μας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δηλώνει ότι «για άλλη μια φορά θα βρίσκεται πάντα ενάντια σε όσους, άθελα ή ηθελημένα, προσπαθούν να προσβάλουν τη μνήμη των προγόνων μας και να υπονομεύσουν το ζήτημα της Γενοκτονίας».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οργή από τους Πόντιους για την απαράδεκτη μπλούζα με τον Κεμάλ στην τηλεόραση – «Θα έβαζε ένας Εβραίος τον Χίτλερ;»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.