ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή για την απόφαση να βγει από τη φυλακή ο Λιγνάδης – Μεγάλο πλήγμα για την εικόνα της Δικαιοσύνης

Ξέσπασμα αγανάκτησης από τον κόσμο - Η φυλακή τελικά κρατάει μόνο τους άσημους και όσοι έχουν «εκτόπισμα» την βγάζουν «καθαρή»;
Οργή για την απόφαση να βγει από τη φυλακή ο Λιγνάδης – Μεγάλο πλήγμα για την εικόνα της Δικαιοσύνης

Βγήκε από τη φυλακή ο Δημήτρης Λιγνάδης: Γενικευμένη οργή και αγανάκτηση προκάλεσε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του κατηγορούμενου για βιασμούς, Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι το Εφετείο.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 4-3, καθώς μειοψήφησαν δύο ένορκοι και μία σύνεδρος, που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιβλήθηκαν όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ και εμφάνιση 3 φορές το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής που μένει.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση-πρόκληση, αφού το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δυο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού για τις οποίες δικάστηκε και του επέβαλλε κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία.

Ενώ η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την ενοχή του κατηγορούμενου, ουσιαστικά δεν επιβλήθηκε ποινή χάριν ενός χρηματικού ποσού! Καμία δικαίωση για τα θύματα και της οικογένειες τους, κανένα αίσθημα ευθύνης ώστε να νοιώσουν οι πολίτες πως ζουν σε έναν πιο ασφαλή κόσμο όπου ο ένοχος πραγματικά πληρώνει τις συνέπειες των πράξεων του.

Όπως φάνηκε και από τον σχετικό σάλο που δημιουργήθηκε στο twitter, ο τρόπος που χειρίστηκε η δικαιοσύνη την υπόθεση Λιγνάδη, προκαλεί το λαϊκό αίσθημα, γιατί υπενθυμίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις κοινωνικές αδικίες και τις ανισότητες που υφίστανται.

Φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε λίγο κρέας, πιάνονται να κλέβουν και κινητοποιείται ολόκληρος μηχανισμός, ενώ άνθρωποι που βρίσκονται ένοχοι μέχρι και για παιδεραστία αποφασίζεται πως είναι ασφαλές να κυκλοφορούν ελεύθεροι, εφόσον διαθέτουν το κατάλληλο «εκτόπισμα»!

Τι μήνυμα περνάει άραγε η δικαιοσύνη για όσους εμπλέκονται σε τέτοιες την ειδεχθείς πράξεις; Πως με τους κατάλληλους δικηγόρους και με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα, μπορούν να την βγάλουν «καθαρή» σα να μην έγινε τίποτα; Είναι δυνατόν να μη δίνεται η πρέπουσα σημασία στο κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης;

Το κίνημα #metoo ξεκίνησε υποτίθεται σαν μια προσπάθεια να ταραχτούν επιτέλους τα λιμνάζοντα νερά της ανομίας και της ανηθικότητας στον χώρο των ηθοποιών. Μάλιστα πολλά σημαίνοντα πρόσωπα των εξουσιών, «παρέλασαν» από κανάλια και ιστοσελίδες για να το στηρίξουν. Και σήμερα η Δικαιοσύνη δίνει την εικόνα πως η κτηνωδία μπορεί να πάρει αναστολή και η δικαίωση να πάρει… αναβολή!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οργή για την απόφαση να βγει από τη φυλακή ο Λιγνάδης – Μεγάλο πλήγμα για την εικόνα της Δικαιοσύνης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.