ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή για την εγκύκλιο Γκάγκα που διαλύει το ΕΣΥ και «καταργεί» τις ειδικότητες – Ο παθολόγος θα κάνει τον καρδιολόγο!

Εκατό χρόνια πίσω στέλνουν το ΕΣΥ με την «εφημερία τομέα» - Αντί για προσλήψεις, η κυβέρνηση θέλει γιατρούς να αναλαμβάνουν τα πάντα
Οργή για την εγκύκλιο Γκάγκα που διαλύει το ΕΣΥ και «καταργεί» τις ειδικότητες – Ο παθολόγος θα κάνει τον καρδιολόγο!

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεκλογικό σποτ της ΝΔ, υπόσχεται πως σε περίπτωση που επανεκλεγεί θα θέσει ως προτεραιότητα του να έχουμε τη «δημόσια δωρεάν Υγεία που μας αξίζει», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έστειλε μια εξωφρενική εγκύκλιο προς τα δημόσια νοσοκομεία για να επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σκοπεύει να αφήσει ούτε λίθο επί λίθου στο ερείπιο του ΕΣΥ.

Η εγκύκλιος της κ. Γκάγκα έχει προκαλέσει οργή σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, αφού εισάγει μια νέα «καινοτομία» με τη λεγόμενη «εφημερία τομέα». Τι σημαίνει αυτό σε απλά λόγια;

Για να καλυφθούν τα κενά, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία των ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ο παθολόγος θα κάνει τον καρδιολόγο, ο ορθοπαιδικός τον γυναικολόγο, ο νεφρολόγος τον ογκολόγο κ.ο.κ! Ο ορισμός του «πασαλείμματος» και του τυχοδιωκτισμού!

Δηλαδή μιλάμε για ξεκάθαρη παραδοχή των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, άλλα ταυτόχρονα και κυβερνητική «γραμμή» ολικής διάλυσης του ΕΣΥ! Ούτε λίγο – ούτε πολύ, δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες ώστε το να βρίσκει ο πολίτης γιατρό της ειδικότητας που αναλογεί στην πάθηση του, θα είναι… πολυτέλεια! Είναι αυτονόητο πως με αυτή την αδιανόητη οδηγία, η κυβέρνηση εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και το σύστημα Υγείας ετοιμάζεται να γυρίσει έναν αιώνα πίσω.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ που ζητούν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Αντί να γίνονται προσλήψεις γιατρών με ειδικότητες που λείπουν από το ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει «πασπαρτού» όσους γιατρούς έχουν απομείνει και δεν έχουν παραιτηθεί βιώνοντας αυτό το πρωτοφανές μπάχαλο. Και είναι βέβαιο πως αν οι διοικητές των νοσοκομείων υιοθετήσουν αδιαμαρτύρητα αυτό το άθλιο μέτρο, οι παραιτήσεις θα πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο, γιατί ουσιαστικά φορτώνει δυσανάλογο βάρος ευθυνών στους γιατρούς που θα αναγκάζονται να αναλαμβάνουν περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν σχέση με την ειδικότητα τους.

Με την «εφημερία τομέα», θα φτάσει ο κόσμος να αναπολεί ακόμα και το ημίμετρο των μετακινήσεων γιατρών από μονάδα σε μονάδα. Σε τέτοια παρακμή βρίσκεται το σύστημα Υγείας.

Αυτή είναι λοιπόν η… ανάπτυξη στη δημόσια Υγεία για την οποία μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οργή για την εγκύκλιο Γκάγκα που διαλύει το ΕΣΥ και «καταργεί» τις ειδικότητες – Ο παθολόγος θα κάνει τον καρδιολόγο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.