ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργιάζει η αισχροκέρδεια σε τρόφιμα – πρωτογενή παραγωγή, άλλα ο Γ. Γεωργαντάς δηλώνει ευχαριστημένος!

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς ισχυρίζεται πως γίνονται αυστηροί έλεγχοι, όμως στην πράξη η αισχροκέρδεια συνεχίζει να μαστίζει την αγορά.
Οργιάζει η αισχροκέρδεια σε τρόφιμα – πρωτογενή παραγωγή, άλλα ο Γ. Γεωργαντάς δηλώνει ευχαριστημένος!

Γιώργος Γεωργαντάς: Ζει και βασιλεύει το καθεστώς αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά, με νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνθλίβονται κάτω από το βάρος των εξωφρενικών τιμών στα προϊόντα άλλα και να παρακολουθούν (σχεδόν) αβοήθητοι το ενεργειακό «τσουνάμι» που σαρώνει τα εισοδήματα.

Τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μπορεί να διαβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία πως γίνονται αυστηροί έλεγχοι στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας, όμως στο ίδιο το «πεδίο» της αγοράς κυριαρχεί ένα όργιο κερδοσκοπίας στις πλάτες του χειμαζόμενου λαού.

Για επικοινωνιακούς λόγους μπορεί να ανακοινώνονται πότε – πότε ονόματα εταιρειών που παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις, άλλα στο δια ταύτα οι σύγχρονοι «λαδέμποροι» συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος του πολίτη.

Σε πλήρη διάσταση από το λαϊκό αίσθημα αδικίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς διατείνεται πως η κατάσταση βρίσκεται… υπό έλεγχο, δηλώνοντας πως είναι «συνεχείς οι έλεγχοι για να κρατήσουμε τις τιμές μακριά από την αισχροκέρδεια. Ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα για να επιστρέψει η παραγωγή σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πρέπει να έχουμε καλή παραγωγή και επάρκεια».

Ο κ. Γεωργαντάς δηλώνει ακόμα και… αισιόδοξος πως η φετινή καλλιεργητική περίοδος θα είναι καλή και θα υπάρξει πλεόνασμα προϊόντων, κάτι το οποίο – κατά την εκτίμηση του – θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών. Επίσης ο υπουργός είπε πως γίνονται συνεχείς προσπάθειες για αύξηση της αγροτικής παραγωγής και πως θα υπάρξει σύντομα και ανακοίνωση σχετικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα σχετίζονται με την επάρκεια αγαθών και τις ανατιμήσεις.

Σε έναν… άλλο κόσμο από αυτόν που περιγράφει ο κ. Γεωργαντάς, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν την εξωφρενική ακρίβεια στις ζωοτροφές και στην ενέργεια, να σφίγγει σαν θηλιά γύρω από την επαγγελματική επιβίωση τους, ενώ θεωρούν σταγόνα στον ωκεανό τα έως τώρα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση.

Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, από 13% σε 6%, μεταφράζεται σε ανύπαρκτο τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, και η έκτακτη ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών με τον συντελεστή 2% επί του κύκλου εργασιών του έτους 2021, αποτελεί κανονική κοροϊδία, αφού μιλάμε για επιδότηση που δεν καλύπτει τις ζωοτροφές ούτε 5 ημερών!

Ο κ. Γεωργαντάς αποκάλυψε πως τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα εταιρειών που έχουν παραβεί τις διατάξεις για τα περιθώρια κέρδους σε εμπόριο ζωοτροφών και τους έχει επιβληθεί πρόστιμο, διευκρινίζοντας πως οι όροι για τη δημοσιοποίηση επωνυμιών είναι το πρόστιμο να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ή ο παραβάτης να έχει βρεθεί να παρανομεί για δεύτερη φορά.

Το θέμα είναι πως επί του πρακτέου η αισχροκέρδεια συνεχίζει να βρίσκει «παραθυράκια» για να δρα παρασιτικά στην αγορά και να καταδυναστεύει επαγγελματίες και νοικοκυριά και ο πρωτογενής τομέας σε καμία περίπτωση δεν ασπάζεται την… αισιοδοξία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν τετραπλασιαστεί και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε σφαγές των ζώων τους γιατί αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Τρανταχτό παράδειγμα πάνω σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα είναι η έλλειψη στην Γραβιέρα Νάξου που παρατηρείται τελευταία και οφείλεται ακριβώς στις απλησίαστες τιμές των ζωοτροφών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οργιάζει η αισχροκέρδεια σε τρόφιμα – πρωτογενή παραγωγή, άλλα ο Γ. Γεωργαντάς δηλώνει ευχαριστημένος!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.