ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για συντάξεις, αναδρομικά, προθεσμίες πληρωμής φόρων (vids)

Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις υποχρεώσεις σας, αλλά και όσα δικαιούστε.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για συντάξεις, αναδρομικά, προθεσμίες πληρωμής φόρων (vids)

Συντάξεις, αναδρομικά, προθεσμίες πληρωμής φόρων. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις υποχρεώσεις σας, αλλά και όσα δικαιούστε.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις αλλά και τα αναδρομικά στους δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραμπ: Επικό σόου πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ – «Ο ιός υποχωρεί» είπε και πέταξε τη μάσκα (vid)

Οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων και αναδρομικών.

Την Παρασκευή 23/10 θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα αναδρομικά για ΙΚΑ, τράπεζες, ΟΤΕ στους δικαιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9, ενώ τη Δευτέρα 26/10 σε αυτούς που ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8.

Την Τρίτη 27/10 θα πληρωθούν οι συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ενώ την Πέμπτη 29/10 του Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΜ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι μαζί με τις συντάξεις θα καταβληθούν και τα αναδρομικά, τα οποία αφορούν 1.100.000 συνταξιούχους, με τους περισσότερο χαμένους να είναι αυτοί του Δημοσίου.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega

Αναφερόμενος στην καταβολή των αναδρομικών, ο Γιάννης Κάπος, εργατολόγος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έχει έρθει να ικανοποιήσει την εξαγγελία που έκανε, να καλύψει τα αναδρομικά».

«Αυτό που δε φαίνεται να προβλέπεται είναι τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική αλλά δε δίνεται».

Από την πλευρά της, η Σάντρα Γεράγγελου, φοροτεχνικός, σημείωσε ότι δε θα υπάρχει παρακράτηση στα καταβληθέντα ποσά, «αλλά τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν στο έτος στο οποίο ανάγονται».

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας και τους κληρονόμους, δικαιούνται να λάβουν συγκεκριμένα ποσά κατά περίπτωση.

Όσον αφορά τα αναδρομικά ποσά για τις επικουρικές συντάξεις, δεν υπάρχει ακόμη κάποια πρόβλεψη για το πότε και πώς αυτά θα καταβληθούν.

Ρυθμίσεις οφειλών

Σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, φοροτεχνικός, σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για 12 – 24 δόσεις για τις πληγείσες από την πανδημία του κορωνοϊού επιχειρήσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στο 2021.

Όσον αφορά τα χρέη που δεν σχετίζονται με την πανδημία, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος, «αυτά εντάσσονται στις 12 – 24 δόσεις», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνόπουλος.

Αναφερόμενος στις αποπληρωμές των δανείων, ο Δημήτρης Λυρίτσης, δικηγόρος, σημείωσε πως το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο αφορά πληγείσες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες που έχουν λάβει δάνειο για την α’ κατοικία, «έχει πάρει παράταση και είναι η μόνη λύση».

Προθεσμίες πληρωμής και υποβολής αιτήσεων

Πολλές είναι οι προθεσμίες πληρωμής φόρων αλλά και υποβολής αιτήσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη 15/10 θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ την Παρασκευή 30/10 θα πρέπει να πληρωθούν η 1η και 2η δόση του ΕΝΦΙΑ καθώς και η 4η δόση του φόρου εισοδήματος.

Το Σάββατο 31/10 είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ από τις 4 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η ισχύς του ενιαίου πομποδέκτη για όλα τα διόδια.

Μέσα Νοεμβρίου θα ανοίξει και η εφαρμογή για τις αιτήσεις του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές αναμένεται να αυξηθούν σε αρκετές περιοχές, με το υπουργείο να προσανατολίζεται σε μια γενική μείωση του ΕΝΦΙΑ, καλύπτοντας τις απώλειες των εσόδων από την αύξηση των αντικειμενικών.

Σχετικά με τις υπερωρίες και την πληρωμή τους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όσα πρέπει να γνωρίζετε για συντάξεις, αναδρομικά, προθεσμίες πληρωμής φόρων (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.