ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε πως το να υπάγεται η ΕΥΠ στον πρωθυπουργό «είναι για την Βόρεια Κορέα» (vid)

Ο Αντώνης Σαμαράς κάποτε θεωρούσε θεσμική εκτροπή το να ελέγχεται η ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό, άλλα με τον ερχομό του Κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, το... ξέχασε.
Όταν ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε πως το να υπάγεται η ΕΥΠ στον πρωθυπουργό «είναι για την Βόρεια Κορέα» (vid)

Αντώνης Σαμαράς: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις» λέει η σοφή ελληνική παροιμία και ειδικά όταν οι μεγάλες κουβέντες έρχονται από πολιτικούς που έχουν διατελέσει και πρωθυπουργοί, τότε οι δηλώσεις αποκτούν μεγάλο ειδικό βάρος.

Ήταν 23 Ιανουαρίου του 2015 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιούσε προεκλογική ομιλία στο Παλαιό Φάληρο και αναφερόμενος στο θέμα της διοίκησης κρατικών υπηρεσιών, έκανε ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

«Κι ακούσαμε κι αυτό –αν είναι ποτέ δυνατόν– η ΕΥΠ, το ΣΔΟΕ και όλα αυτά, να υπάγονται στο Γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού. Αυτό λέγεται συγκέντρωση εξουσίας πέραν εκείνων που σου επιτρέπει μια Δημοκρατία, κ. Τσίπρα. Αυτά να τα ξεχάσεις. Δεν πρόκειται ποτέ να σου επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο! Αυτά γίνονται σε άλλες χώρες, κ. Τσίπρα. Αυτά είναι για τη Βόρεια Κορέα, κ. Τσίπρα!».

Ανατρέχοντας σε αυτούς τους λόγους του πρώην πρωθυπουργού, θα λέγαμε πως ταιριάζει και ένα άλλο λαϊκό τσιτάτο, που είναι το: «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς».

Αναμφίβολα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε απόλυτο δίκιο και το 2015 έλεγε κάτι το αυτονόητο. Διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν υπερσυγκεντρωτική και ανεξέλεγκτη εξουσία στο πρωθυπουργικό γραφείο, απειλούν άμεσα την δημοκρατική ομαλότητα και την συνταγματικότητα. Τελικά όμως δεν ήταν το γραφείο του κ. Τσίπρα άλλα το γραφείο του κ. Μητσοτάκη που έγινε το επίκεντρο της… «Πιονγιάνγκ» σε ένα κράτος που έχει μετατραπεί σε έρμαιο των κοριών και θυμίζει απολύτως «Βόρεια Κορέα» της Ευρώπης.

Αυτά που πριν μερικά χρόνια φάνταζαν ως αδιανόητα για τον Αντώνη Σαμαρά, σήμερα έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην πολιτική πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να διασύρεται διεθνώς η χώρα εδώ και μήνες λόγω της δυσοσμίας που αναδίδεται από το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών. Ένα από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε να πράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019, ήταν να περάσει η ΕΥΠ υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, με το σχετικό ΦΕΚ να εκδίδεται τον ίδιο κιόλας μήνα, μετά την διεξαγωγή των εκλογών.

Όμως ακόμα και το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) καταργήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπάχθηκε μαζί με μια σειρά άλλων υπηρεσιών (κυρίως το ΣΕΠΕ) στις άμεσα ελεγχόμενες γενικές γραμματείες οικονομικών υπουργείων και τελικά στην επίσης απολύτως ελεγχόμενη ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας).

Το θέμα είναι όμως πως εδώ και τριάμισι χρόνια που βρίσκεται η κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, σε καμία χρονική στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς ή οποιοσδήποτε βουλευτής της «σαμαρικής» πτέρυγας της ΝΔ δεν αντιτάχθηκαν δημόσια στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεπε την πρωθυπουργική εξουσία σε «βορειοκορεάτικο» καθεστωτικό θεσμό…

Αυτή είναι η… προφητική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όταν ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε πως το να υπάγεται η ΕΥΠ στον πρωθυπουργό «είναι για την Βόρεια Κορέα» (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.