ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουκρανία: Εκτόξευση τιμών σε βασικά προϊόντα

Τι βγάζουν οι Ρωσία και Ουκρανία
Ουκρανία: Εκτόξευση τιμών σε βασικά προϊόντα

Ουκρανία: Παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων σε τρόφιμα και δημητριακά, προκαλεί η επίθεση από τη Ρωσία στη γειτονική της χώρα.

Ο φόβος είναι διάχυτος απέναντι στην ανοδική πορεία που ήδη καταγράφουν οι τιμές των σιτηρών.

Η Ουκρανία αποτελεί τον κύριο σιτοβολώνα της Ευρώπης, ενώ παράγει επίσης κριθάρι και μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού.

Τι βγάζουν Ρωσία και Ουκρανία

Ενδεικτικά οι δύο χώρες (Ρωσία και Ουκρανία) αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.

Μια σημαντική διαταραχή στον εφοδιασμό τέτοιων πρώτων υλών, θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη των τιμών στο ψωμί και σε ένα πλήθος άλλων προϊόντων που βασίζονται στο σιτάρι (και ό, τι άλλο εξάγουν οι 2 χώρες).

Άρα και σοβαρότατες συνέπειες στον πρωτογενή τομέα, την γεωργία, την κτηνοτροφία κ.α.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη υπάρχει μεγάλη άνοδος των τιμών μετά από δύο χρόνια πανδημίας, άλλα και μια ενεργειακή κρίση που μοιάζει να χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.

Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου και το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τον τεράστιο αντίκτυπο μιας τέτοιας έλλειψης στην Ευρώπη.

Ενώ η κρίση στην Ουκρανία εντείνεται, ήδη οι εισαγωγείς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες για την προμήθεια των βασικών πρώτων υλών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πάγωμα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ουκρανία: Εκτόξευση τιμών σε βασικά προϊόντα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.