ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια «πρωτοτυπία» το φιάσκο της κυβέρνησης να παρενοχλεί πολίτες με SMS!

Η κυβέρνηση προσπάθησε να «μαζέψει» το μέτρο, μετά το αδιανόητο φιάσκο με το σχέδιο για καθημερινή αποστολή SMS στα κινητά ανεμβολίαστων πολιτών.
Παγκόσμια «πρωτοτυπία» το φιάσκο της κυβέρνησης να παρενοχλεί πολίτες με SMS!

Είναι δεδομένο πλέον πως η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως «η αριστεία των sms».

Κυβερνούν τον τόπο, πότε με μήνυμα από το 112 για να εγκαταλείψεις το σπίτι σου στο έλεος των φυσικών καταστροφών, πότε υποχρεώνοντας σε να στείλεις μήνυμα για να… μετακινηθείς, πότε αναγκάζοντας σε να στείλεις μήνυμα για να ψωνίσεις, και τώρα με sms που σε «τραβάει απ’ το μανίκι» να εμβολιαστείς. Παγκόσμια πατέντα, για άλλη μια φορά από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακόμα και τηλε – ειδικοί διαφώνησαν με τα sms

Και ήταν επόμενο να δημιουργηθεί ο ανάλογος σάλος, αφού με την εφαρμογή ενός τέτοιου εξωφρενικού μέτρου, άμεσα θα είχε τεθεί θέμα κατάφορης παραβίασης των προσωπικών δεδομένων! Ακόμα και «ειδικοί» που έχουν ταχθεί πολλές φορές υπέρ εξοντωτικών και απάνθρωπων μέτρων, πήραν απόσταση από τη γκάφα ολκής που έκανε η κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, ακόμα και η Ματίνα Παγώνη δήλωσε πως θα «είναι εκνευριστικά» τέτοιου είδους sms και πως «δεν ξέρει κατά πόσο θα πετύχουν» το σκοπό τους. Μετά τη κατακραυγή που ξέσπασε για την καταπάτηση του ιατρικού απορρήτου, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε άτακτη υποχώρηση, θολώνοντας τα νερά.

O Γιώργος Γεωργαντάς τα μάζεψε…

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ανέλαβε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Εξήγησε πως τελικά τα sms θα αποστέλλονται μόνο σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό που δεν πραγματοποιήθηκε. Και πρόσθεσε πως η «ενημέρωση» μέσω sms δεν θα είναι καθημερινή, ενώ η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν ακριβώς αυτή. Να στέλνεται ένα sms την ημέρα, τις καθημερινές.

Και μόνο η εντυπωσιακή κυβίστηση που παρατηρήθηκε στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, φτάνει για να καταλάβουμε τη προχειρότητα με την οποία παίρνει αποφάσεις η παρούσα κυβέρνηση. Περισσότερο ως κίνηση απελπισίας μοιάζει όλο αυτό, παρά με σχέδιο σοβαρού κράτους.

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Και φαίνεται πως στο πρωταρχικό πλάνο της δεν είχε κανένα ενδοιασμό να παραβιάσει ακόμα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Αντιμετωπίζει τη καμπάνια του εμβολιασμού – όχι με οργανωμένη πειθώ, άλλα σα να είναι τράπεζα που προσλαμβάνει εισπρακτική εταιρεία να στέλνει μηνύματα σε πολίτες, για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν «λίστες» με το ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. Μιλάμε για συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συναίνεση πολιτών! Πόσο πιο πάτο μπορεί να πιάσει η «δημοκρατία» μας;

Νομίζουν ότι ένα sms θα καλύψει όλη την ανεπάρκεια τους, όλες τις τραγικές επιλογές τους στη διαχείριση της πανδημίας. Αφού ο περισσότερος κόσμος αποδοκίμασε τις πρακτικές τους, θεώρησαν πως τους μένει μόνο το στάδιο της παρενόχλησης μέσω sms. Ένα θρασύτατο μέτρο, που μεταφέρει τη ψυχολογική βία ακόμα και στα κινητά των πολιτών.

Και πάνω απ’ όλα ένα μέτρο που δεν καταφέρνει τίποτα άλλο, παρά να εξοργίσει τον πολίτη που θα νοιώθει την αφόρητη πίεση ενός πατερναλιστικού κράτους.

Οι πολίτες απαιτούν σεβασμό – όχι παρενόχληση

Οι πολίτες θέλουν δημόσιο επιστημονικό διάλογο όπου θα ακούγονται ελεύθερα όλες οι φωνές. Θέλουν διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις που παίρνονται για την πανδημία. Θέλουν πειστικές απαντήσεις για σοβαρές ανησυχίες τους. Θέλουν να πάψει ο διχασμός της κοινωνίας. Θέλουν να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και με βάση τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Όχι σαν να είναι εγκληματίες.

Αυτά θα φέρουν όφελος στη κοινωνία, και όχι τα sms – κονσέρβα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παγκόσμια «πρωτοτυπία» το φιάσκο της κυβέρνησης να παρενοχλεί πολίτες με SMS!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.