ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστημιακό άσυλο: Σε δημόσια διαβούλευση η ρύθμιση

Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή
Πανεπιστημιακό άσυλο: Σε δημόσια διαβούλευση η ρύθμιση

Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστημιακό άσυλο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr, και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, .

Συγκεκριμένα, το άρθρο έχει ως εξής:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα ρύθμιση με τον «νόμο Γαβρόγλου» είναι η παρακάτω:

«Ακαδημαϊκές Ελευθερίες»

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα».

Πανεπιστημιακό άσυλο: Προτεραιότητα της Νίκης Κεραμέως

Προχωρά η κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια όπως είχε προαναγγείλει η νέα Κυβέρνηση δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο νέος Πρωθυπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «…το άσυλο στη βία και στην παρανομία δεν θα αλλάξει αλλά θα καταργηθεί για να κυκλοφορήσουν και πάλι ελεύθερα οι ιδέες και η γνώση».

Έτσι η νέα Υπουργός Παιδεία Νίκη Κεραμέως έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητες για την Παιδεία την κατάργηση του ασύλου, η οποία θα εφαρμοστεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση  θα υπάρχει διάταξη με βάση την οποία θα μπορεί να επεμβαίνουν οι αρχές αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που συντελείται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πανεπιστημιακό άσυλο: Σε δημόσια διαβούλευση η ρύθμιση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.