ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Παρασκευή και 13 με «Harvest Moon»

Η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια συμπίπτει με την… «γρουσούζικη» ημερομηνία της Παρασκευής και 13.
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Παρασκευή και 13 με «Harvest Moon»

Η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια συμπίπτει με την… «γρουσούζικη» ημερομηνία της Παρασκευής και 13.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια (13 Οκτωβρίου του 2000), η πανσέληνος τυγχάνει να συμπίπτει με Παρασκευή και 13.

Η Πανσέληνος θα ξεκινήσει να κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής (12/9) , λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Όσον αφορά την επόμενη; Στις  13 Αυγούστου του 2049!

Η Πανσέληνος την Παρασκευή και 13 είναι κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το όνομά της «harvest moon», προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών.

Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή.

Γιατί ονομάζεται και micromoon, δηλαδή «μικρό φεγγάρι»

Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη.

Σε αντίθεση με το micromoon, το supermoon λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι σε τροχιά στο πιο κοντινό σημείο στη Γη.

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο συμβαίνει όταν η Πανσέληνος συμπίπτει με την πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, στην ελλειπτική τροχιά της.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Παρασκευή και 13 με «Harvest Moon»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.