Πανσέληνος Σεπτεμβρίου

Η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια συμπίπτει με την… «γρουσούζικη» ημερομηνία της Παρασκευής και 13.

Η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια συμπίπτει με την… «γρουσούζικη» ημερομηνία της Παρασκευής και 13.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια (13 Οκτωβρίου του 2000), η πανσέληνος τυγχάνει να συμπίπτει με Παρασκευή και 13.

Η Πανσέληνος θα ξεκινήσει να κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής (12/9) , λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Όσον αφορά την επόμενη; Στις  13 Αυγούστου του 2049!

Η Πανσέληνος την Παρασκευή και 13 είναι κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το όνομά της «harvest moon», προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών.

Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή.

Γιατί ονομάζεται και micromoon, δηλαδή «μικρό φεγγάρι»

Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη.

Σε αντίθεση με το micromoon, το supermoon λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι σε τροχιά στο πιο κοντινό σημείο στη Γη.

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο συμβαίνει όταν η Πανσέληνος συμπίπτει με την πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, στην ελλειπτική τροχιά της.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram