ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαχελάς: «Μπούμερανγκ» οι κυρώσεις – «Ο Πούτιν είναι αυτός που κερδίζει οικονομικά – Η ΕΕ διαλύεται από μέσα»

Ακόμα και ο Α. Παπαχελάς στο φιλοκυβερνητικό ΣΚΑΪ παραδέχτηκε πως απέτυχαν οι κυρώσεις που στήριξε με πάθος ο Κ. Μητσοτάκης, εκθέτοντας την χώρα.
Παπαχελάς: «Μπούμερανγκ» οι κυρώσεις – «Ο Πούτιν είναι αυτός που κερδίζει οικονομικά – Η ΕΕ διαλύεται από μέσα»

Μια έμμεση άλλα σαφής ομολογία διπλωματικής ήττας για την ΕΕ άλλα και την Ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα του Ουκρανικού, υπέδειξε ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ο μεγάλος χαμένος των διεθνών εξελίξεων αποδεικνύεται η Ευρώπη.

Έχει σημασία πως αυτά ειπώθηκαν στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου στον πρώτο καιρό που ξέσπασε η κρίση του Ουκρανικού, υπήρξε αμέριστη στήριξη στον τυχοδιωκτισμό του Έλληνα πρωθυπουργού. Ακολουθήθηκε πιστά το κυβερνητικό (και ευρωπαϊκό) αφήγημα πως η Ρωσία θα… γονατίσει από τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριζε με πάθος όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απέλασε δώδεκα Ρώσους διπλωμάτες, έκλεισε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, απαγόρευσε τα ρωσικά δρώμενα πολιτισμού, έταζε ουκρανικό… μαιευτήριο στην Μαριούπολη, έστελνε όπλα στην Ουκρανία από το υποτιθέμενο… «απόθεμα» χωρίς την σύμφωνη γνώμη και την ενημέρωση των πολιτών, και έβαζε τη χώρα όλο και πιο βαθιά στο μάτι του κυκλώνα της διεθνούς κρίσης.

Και μετά από όλη αυτή την πολιτική διπλωματικού τυχοδιωκτισμού, ένας πολύπειρος δημοσιογράφος του οποίου ο λόγος φέρει βαρύ αποτύπωμα στο ΣΚΑΪ, ομολογεί πως ο μεγάλος κερδισμένος από αυτήν την στρατηγική είναι η Ρωσία και πως μάλιστα η ΕΕ κατάφερε να πυροβολεί τα πόδια της και να διαλύεται «εκ των έσω».

Ο ακραίος διπολισμός που προωθήθηκε από τα δυτικά κέντρα ελέγχου (με… σωστές και λάθος πλευρές της ιστορίας) φαίνεται πως γύρισε «μπούμερανγκ» στις ευρωπαίους ηγέτες ακόμα και σε εκλογικό επίπεδο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εντυπωσιακή ενίσχυση της (πολύ πιο διαλλακτικής προς την Ρωσία) Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Κάτι παρόμοιο ίσως να γίνει και στις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία, όπως εκτίμησε ο Αλέξης Παπαχελάς.

Τελικά, όχι μόνο η εικόνα της ηττημένης Ρωσίας που πρόβαλλαν τα ελληνικά ΜΜΕ αποδεικνύεται ανυπόστατο εφεύρημα, άλλα η πολιτική που ακολούθησε η Ευρώπη (και η Ελλάδα ως ένας από τους καλύτερους «μαθητές» της Δύσης) μας οδηγεί τελικά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Ο κ. Παπαχελάς είπε συγκεκριμένα πως «ξεκίνησε το εμπάργκο και οι κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Ρωσίας, άλλα τελικά όλο αυτό αρχίζει και διαλύει την Ευρώπη από μέσα». Ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν τον πονάει και τόσο τον Πούτιν να τον ‘’χτυπήσουμε’’ στο κομμάτι του αερίου και του πετρελαίου. Από την πώληση πετρελαίου στην Ασία, έβγαλε μέσα σε έναν μήνα 2 δις παραπάνω από ό,τι είχε βγάλει τον προηγούμενο μήνα».

Ενώ πρόσθεσε πως «το ρούβλι έχει γίνει ένα πολύ ισχυρό νόμισμα. Οικονομικά αυτή τη στιγμή κερδίζει ο Πούτιν». Για να καταλήξει λέγοντας πως «πάμε σε έναν εξαιρετικά βαρύ χειμώνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του στη Δύση, έφτασε ακόμα και να φιλοξενήσει στις οθόνες της Βουλής, δύο νεοναζιστές του τάγματος Αζόφ. Από διπλωματικής σκοπιάς δεν θα μπορούσε να εκθέσει την χώρα περισσότερο, από όσο έπραξε. Και τώρα βρισκόμαστε να πρωταγωνιστούμε σε… δυτικοφροσύνη σε ένα ευρωπαϊκό «υπερωκεάνιο» που βουλιάζει, όπως ομολογεί ο ίδιος ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος. Τελικά βρισκόμαστε στη… σωστή πλευρά της ιστορίας;

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παπαχελάς: «Μπούμερανγκ» οι κυρώσεις – «Ο Πούτιν είναι αυτός που κερδίζει οικονομικά – Η ΕΕ διαλύεται από μέσα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.