ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαευαγγέλου: Στο 95% η αποτελεσματικότητα εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες – 8 λεπτά αρκούν για διασπορά

Εμβόλιο: Στο 95% ανέρχεται το ποσοστό αποτελεσματικότητας στις ευπαθείς ομάδες και δη στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.  
Παπαευαγγέλου: Στο 95% η αποτελεσματικότητα εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες – 8 λεπτά αρκούν για διασπορά

Στο 95% ανέρχεται το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου για τον κορoνοϊό στις ευπαθείς ομάδες και δη στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.  

Όπως σημείωσε, είναι εύλογα τα ερωτήματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ωστόσο όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής «ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο είναι η ηλικία».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες που έχουν γίνει σε περισσότερα από 18.500 άτομα που έχουν εμβολιαστεί και εκ των οποίων οι μισοί ήταν πάνω από 55 ετών και σε ένα εύρος ηλικίας μέχρι 89 ετών, ενώ είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. (όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ), η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανήλθε στο 95%.

«Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο για τους νέους όσο και για τα άτομα άνω των 55 και 65 ετών», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι η πιο συχνή παρενέργεια είναι ο πόνος και ακολουθούν η κόπωση και η κεφαλαγία, ενώ πυρετός εμφανίστηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά στις εγκύους, αν και όπως τόνισε η καθηγήτρια, δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός τους, κάποιες που έτυχε να εμβολιαστούν ενώ δεν ήξεραν ότι περιμένουν παιδί, η εγκυμοσύνη τους προχωρά κανονικά. «Για τα παιδιά δε γνωρίζουμε ακόμα τα αποτελέσματα. Σίγουρα όμως στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και αυτά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να μην υπάρχει συχγρωτισμός και συναθροίσεις σε σπίτια, τονίζοντας ότι αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι σε ένα σπίτι 150 τμ. που φιλοξενεί 20 άτομα, τα οποία δεν φορούν μάσκες, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι «η αίσθηση όλων όσων παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι ότι έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άρης: Το μήνυμα συμπαράστασης στον Ουαγκέ (pic)

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παπαευαγγέλου: Στο 95% η αποτελεσματικότητα εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες – 8 λεπτά αρκούν για διασπορά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.