ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων – Για «κίνδυνο δημόσιας υγείας» μιλά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού - Κωφεύει ο Θ. Πλεύρης μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα
Παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων – Για «κίνδυνο δημόσιας υγείας» μιλά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Ανακοίνωση – Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Την ώρα που ο Θάνος Πλεύρης ασχολείται με το πώς θα ανοικοδομήσει το καταρρέον επικοινωνιακό προφίλ του ενόψει εκλογών, η αγορά των φαρμάκων «στεγνώνει» ολοένα και περισσότερο και οι φαρμακοποιοί στέλνουν καθημερινά σήματα κινδύνου, άλλα δεν εισακούγονται.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων που ταλαιπωρεί τους πολίτες, άλλα και ολόκληρο τον κλάδο της υγείας. Μάλιστα προειδοποιούν πως προκύπτει άμεσος «κίνδυνος δημόσιας υγείας», αν η κατάσταση εξακολουθήσει να χειροτερεύει.

Ενώ στο υπουργείο Υγείας συμπεριφέρονται εδώ και μήνες σαν να έχει… λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη αυξήθηκαν από τα 215 στα 235! Μεταξύ αυτών που λείπουν είναι σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Ο Θάνος Πλεύρης φαίνεται πως έχει πιο… σημαντικές δουλειές, αφού οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα να συναντηθούν μαζί του για να συζητήσουν το πρόβλημα, και όμως έχουν συναντήσει «τοίχο».

Οι αιτίες των ελλείψεων σχετίζονται και στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ διότι οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες και το κέρδος μεγαλύτερο. Και τέτοιες πολιτικές ασύδοτου κέρδους ευνοούνται απόλυτα από την πολιτική νοοτροπία της κυβέρνησης, αφού η ίδια η Μίνα Γκάγκα είχε πει στην τηλεόραση πως τα φάρμακα πρέπει να ακριβύνουν γιατί αλλιώς «δεν αξίζει ο κόπος να παραχθούν».

Και άρα είτε υπάρχουν στο ράφι των φαρμακείων – είτε δεν υπάρχουν, θα πρέπει να εξυπηρετείται το συμφέρον των φαρμακοβιομηχανιών, και όχι των πολιτών που δεν βρίσκουν κάποια φάρμακα ούτε με… αίτηση. Και έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα, πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες να μην μπορούν να έχουν φαρμακευτική κάλυψη ή να κάνουν μαραθώνιο προσπαθειών προκειμένου να βρουν ένα βασικό φάρμακο. Και αντί το πρόβλημα να λύνεται, ολοένα και επιδεινώνεται, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη έχουν το νου τους στην προεκλογική περίοδο.

Ο Θάνος Πλεύρης από τη πλευρά του, πιστός στην τακτική του να αποποιείται τις ευθύνες του, είχε πει το αμίμητο, ότι οι ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν – όχι επειδή οι φαρμακαποθήκες και οι βιομηχανίες κάνουν ότι θέλουν προκειμένου να βγάζουν τεράστια κέρδη – άλλα διότι οι γιατροί γράφουν πολλές… συνταγές.

Τέσσερεις μήνες μετά από τις παραπάνω εξοργιστικές δηλώσεις, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα το ουσιαστικό για να εξαλειφθεί το φαινόμενο και η αγορά φαρμάκου αντιμετωπίζει ακόμα τεράστιες ελλείψεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής:

«Οι ελλείψεις των φαρμάκων στη Χώρα μας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Ο κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας είναι ορατός περισσότερο από ποτέ.

Αντιβιοτικά, αντιτετανικοί οροί, ινσουλίνες, εισπνεόμενα, καρδιολογικά, φάρμακα του ΙΦΕΤ και άλλα, όχι μόνο λείπουν από την αγορά αλλά δεν διαφαίνεται προοπτική ομαλοποίησης στο άμεσο μέλλον.

Έχουμε ζητήσει πολλάκις από τον Υπουργό Υγείας άμεση συνάντηση χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα μπροστά στο κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, διότι η διακοπή θεραπείας ή η μη πρόσβαση στη θεραπεία εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων – Για «κίνδυνο δημόσιας υγείας» μιλά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.