ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράνοια: Πέρυσι αποθέωναν το ρωσικό Beriev – Φέτος ο Χρήστος Στυλιανίδης δηλώνει «ανακουφισμένος» που δεν θα έρθει!

Η Πολιτική Προστασία πέρυσι εξυμνούσε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Beriev - Φέτος ο Χρήστος Στυλιανίδης δηλώνει πως... δεν κάνουν για την Ελλάδα.
Παράνοια: Πέρυσι αποθέωναν το ρωσικό Beriev – Φέτος ο Χρήστος Στυλιανίδης δηλώνει «ανακουφισμένος» που δεν θα έρθει!

Χρήστος Στυλιανίδης: Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει το πόσο πολύ αποθεώθηκε το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev πέρυσι από τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ, και πόσο προβαλλόταν από τα μέσα η επιχειρησιακή δράση τους, ώστε να καρπωθεί η κυβέρνηση την επιτυχία μιας συνετής μίσθωσης που πρόσφερε πολλά στον τομέα της κατάσβεσης των πύρινων μετώπων.

Κι όμως. Η τυφλή αντιρωσική «γραμμή» που ακολουθεί η κυβέρνηση, φαίνεται πως εισχώρησε ακόμα και στον τομέα της πυρόσβεσης, οδηγώντας σε έναν ακόμα παραλογισμό. Και έτσι τα αεροσκάφη που πέρυσι αποθεώνονταν, φέτος ούτε λίγο – ούτε πολύ, χαρακτηρίζονται ως… άχρηστα!

Σε αυτή την εντυπωσιακή κυβίστηση προχώρησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ξαφνικά φέτος «ανακάλυψε» πως τα Beriev… δεν κάνουν για το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας, ενώ μάλιστα δήλωσε ανακουφισμένος (!) που δεν θα τα έχουμε στη διάθεση μας αυτό το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ:

«Σχετικά με το ρωσικό Beriev, είναι γεγονός πως ενώ ξεκίνησε να γίνει μίσθωση αυτού του αεροσκάφους, εξαιτίας των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορεί να συνεχίσει. Θα σας πω την προσωπική μου γνώμη, επειδή θέλω να είμαι τολμηρός σε αυτά που λέω, αυτά τα αεροπλάνα δεν κάνουν για την Μεσόγειο. Ουσιαστικά είναι για τις ρωσικές στέπες. Εμείς και το ανάγλυφο το ελληνικό χρειαζόμαστε άλλου τύπου αεροσκάφη. Εγώ, για να πω την αλήθεια, ανακουφίστηκα που δεν θα το έχουμε σε ότι αφορά στην ενίσχυση των εναέριων μέσων».

Πως έγιναν «ξαφνικά» ακατάλληλα τα Beriev;

Ασφαλώς, μετά από μια τέτοια στροφή 180 μοιρών του υπουργού, ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Αν τα Beriev δεν κάνουν για το ελληνικό ανάγλυφο, τότε για ποιο λόγο μισθώθηκε αυτό το αεροσκάφος πέρυσι; Με μελέτη και εισήγηση ποιου αρμοδίου; Μήπως άλλαξε το… ανάγλυφο ή μήπως άλλαξε η λειτουργική συμπεριφορά του αεροπλάνου; Και μάλιστα αξίζει να υπογραμμιστεί πως το 2021, η κυβέρνηση όχι μόνο εξήρε την προσφορά του ρώσικου γίγαντα, άλλα κατέθεσε και αίτημα για να μισθώσει και δεύτερο!

Και αφού περιέργως κρίθηκε… ακατάλληλο το Beriev, τότε για ποιο λόγο ξεκίνησε να γίνει η μίσθωση του ΚΑΙ για φέτος; Ο κ. Στυλιανίδης θα ήταν προτιμότερο να πει με ειλικρίνεια πως η χρήση των Beriev διακόπηκε, διότι η κυβέρνηση κάνει ένα τυφλό αντιρωσικό εμπάργκο σε όλους τους τομείς. Όχι να υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού, μιλώντας σα να ανακάλυψε φέτος ο υπουργός πως η Ελλάδα δεν έχει… στέπες.

Η προσφορά του Beriev κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο ήταν αδιαμφισβήτητη. Εκτός από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση, ήταν κάτι που μαρτυρούσαν και οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι, βλέποντας τη καταλυτική δράση του στο πεδίο της κατάσβεσης. Ειδικά στην μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης η συμβολή του Be – 200 ήταν τεράστια, αφού κυριολεκτικά έσωσαν την Αθήνα, αποτρέποντας τη φωτιά να μετακινηθεί σε Κηφισιά, Φιλοθέη και Ψυχικό.

Ήδη από την αρχή του καλοκαιριού έχουμε ένα εξαιρετικά δυσοίωνο ξεκίνημα, με τη μεγάλη φωτιά στη Γλυφάδα και τη Βούλα, άλλα και άλλα μεγάλα μέτωπα να ξεσπούν καθημερινά (Κουβαράς, Αρτέμιδα κλπ). Ο κ. Στυλιανίδης που εμφανίζεται στην κάμερα μόνο κατόπιν καταστροφής, μπορεί να δηλώνει… ανακουφισμένος που δεν ήρθε το Beriev, άλλα σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το ίδιο για τους πολίτες, που βλέπουν τα εναέρια μέσα να μην επαρκούν, και ανησυχούν βαθιά για το καλοκαίρι που βρίσκεται μπροστά τους.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παράνοια: Πέρυσι αποθέωναν το ρωσικό Beriev – Φέτος ο Χρήστος Στυλιανίδης δηλώνει «ανακουφισμένος» που δεν θα έρθει!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.