ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατημένα στην τύχη τους τα σχολεία: Στέγη κατέρρευσε σε κτήριο στο Ν. Ηράκλειο – Συνεχίζει να λειτουργεί με στατική ανεπάρκεια!

Άλλο ένα περιστατικό κατάρρευσης και λειτουργίας ενός επικίνδυνου σχολικού κτηρίου στο Ν. Ηράκλειο, ήρθε να προστεθεί στη τραγική κατάσταση που υπάρχει στις υποδομές της δημόσιας παιδείας.
Παρατημένα στην τύχη τους τα σχολεία: Στέγη κατέρρευσε σε κτήριο στο Ν. Ηράκλειο – Συνεχίζει να λειτουργεί με στατική ανεπάρκεια!

Σχολείο – Νέο Ηράκλειο: Όπως ακριβώς συμβαίνει στη παρατημένη δημόσια υγεία, έτσι και στη δημόσια παιδεία συνεχίζεται ο εφιάλτης των περιπτώσεων τρομακτικών καταρρεύσεων σε ακατάλληλες σχολικές υποδομές που αποτελούν παγίδες ολέθρου για τους μαθητές.

Η νέα περίπτωση που αναδείχθηκε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, αφορά το 1ο Γυμνάσιο στο Νέο Ηράκλειο, όπου κατέρρευσε στέγαστρο στην περίοδο των Χριστουγέννων. Η πτώση της στέγης έγινε σε σημείο που ήταν είσοδος καθηγητών, άλλα ευτυχώς εκείνο το διάστημα δεν βρισκόταν κανένας στον χώρο. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε για μια ακόμη – παραλίγο τραγωδία – από τις δεκάδες που συμβαίνουν σε σχολικά κτήρια τα τελευταία χρόνια.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων Γιάννης Μανώλας εκφράζοντας την αγωνία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, στο σχολικό συγκρότημα έχει εντοπιστεί γενικευμένη «στατική ανεπάρκεια». Ο κ. Μανώλας εξήγησε πως οι επικίνδυνες κτηριακές βλάβες ξεκίνησαν από τον σεισμό του 2019, όταν και τα τρία σχολικά συγκροτήματα (που φιλοξενούν 450 παιδιά) παρουσίασαν τις πρώτες σημαντικές ζημιές.

Το ένα συγκρότημα αποκαταστάθηκε χωρίς καν να έχει γίνει έλεγχος στατικής επάρκειας. Τα άλλα δύο συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά και παρά τις εκκλήσεις για να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα, εγκρίθηκε προϋπολογισμός 2,5 ολόκληρα χρόνια μετά, δηλαδή τον Δεκέμβρη του 2021, όταν ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης τους.

Ο κ. Μανώλας είπε χαρακτηριστικά πως τα παιδιά είναι σαν να πηγαίνουν σχολείο στο βομβαρδισμένο Σαράγεβο, δείχνοντας έτσι τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα ακατάλληλο κτήριο όπου ενώ έχει πέσει ένας τσιμεντένιος όγκος (στέγαστρο) και ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγρασίας – σε σημείο να στάζει νερό σε θρανία των μαθητών, το σχολείο λειτουργεί κανονικά (!) και 450 μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους, ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα βρισκόμενοι μέσα σε ένα ερείπιο.

Έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα περίπτωση εγκληματικής αμέλειας, όπου παιδιά αφήνονται να μαθητεύουν σε κτήρια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν (ακόμα και από έναν μικρό σεισμό). Και παράλληλα έχουμε τις δημοτικές αρχές, άλλα και το υπουργείο Παιδείας να παραμένουν απαθείς θεατές αυτού του αίσχους. Και δυστυχώς η κατάρρευση στο Νέο Ηράκλειο είναι ένα ακόμη περιστατικό, από ένα πλήθος ανάλογων συμβάντων που καταγράφονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αυξανόμενο ρυθμό.

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας… υπερηφανεύεται για τα πολλά τεστ που γίνονται στα σχολεία και τα κρούσματα που ανακαλύπτονται, οι μαθητές – σε πολλές περιπτώσεις – κάνουν μάθημα σε κτήρια που θυμίζουν τριτοκοκοσμική χώρα. Σε άθλιες συνθήκες που μόνο περήφανους δεν μπορούν να μας κάνουν σαν κράτος.

Επιτέλους πρέπει να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή στο θέμα των υποδομών στα δημόσια σχολεία. Το ότι δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα ή δεν έχουν υπάρξει τραυματισμοί, είναι πραγματικό θαύμα. Άλλα για πόσο ακόμα θα βάζουν σε ρίσκο την ακεραιότητα των παιδιών όλοι οι αρμόδιοι που δεν ντρέπονται να τα αφήνουν εκτεθειμένα σε τέτοιους κινδύνους;

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παρατημένα στην τύχη τους τα σχολεία: Στέγη κατέρρευσε σε κτήριο στο Ν. Ηράκλειο – Συνεχίζει να λειτουργεί με στατική ανεπάρκεια!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.