ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παύλος Μελάς: Αίτημα να του υποβληθεί ο ανώτατος στρατιωτικός βαθμός

Σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904, πέθανε ο αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, Παύλος Μελάς.
Παύλος Μελάς: Αίτημα να του υποβληθεί ο ανώτατος στρατιωτικός βαθμός

Σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904, πέθανε ο αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, Παύλος Μελάς.

Σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904, πέθανε ο αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ο «Μακεδονομάχος» Παύλος Μελάς, ο οποίος υπήρξε ηγετική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα και σκοτώθηκε σε συμπλοκή με στρατιωτικό απόσπασμα Οθωμανών.

Σήμερα, το Ινστιτούτο «Ευνομία» από κοινού με τους «Πτολεμαίους Μακεδόνες», έστειλαν επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρός του Λάκης Κομνηνός, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ώστε να απονείμει τόσο στον Παύλο Μελά όσο και στους 9 αξιωματικούς που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, τιμητικά τον ανώτατο στρατιωτικό βαθμό και το ανώτερο παράσημο.

Ακολουθεί η αναλυτική επιστολή:

«Αξιότιμε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας

Με έναυσμα την σημαντική συμβολή σας στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, απευθυνόμαστε σ΄ εσάς, ενόψει και της επετείου των 116 ετών από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, την 13 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενεργήσετε για την απόδοση των δεουσών τιμών τόσο στον πρωτεργάτη της απελευθέρωσης της Μακεδονικής γής, Παύλο Μελά όσο και στους 9 αξιωματικούς που εδωσαν τη ζωή τους στον Μακεδονικό αγώνα, Ανθυπολοχαγό Σαραντέλο ή Τέλο Αγαπηνό (καπετάν Άγρας), Ανθυπολοχαγό Αντώνιο Βλαχάκη (Νάκης Λίτσας), Ανθυπολοχαγό Μαρίνο Λυμπερόπουλο (καπετάν Κρόμπας), Λοχαγό Μιχαήλ Μωραΐτη (καπετάν Κόδρος), Ανθυπολοχαγό Σπυρίδωνα Φραγκόπουλο (καπετάν Ζόγρας), Ανθυπολοχαγό Νικόλαο Τσοτάκο (καπετάν Γέρμας), Ανθυπολοχαγό Ζαχαρία Παπαδά (καπετάν Φούφας), Ανθυπίλαρχο Χρήστο Πραντούνα (καπετάν Καψάλης) και Υπολοχαγό Γεώργιο Παπαδόπουλο (καπετάν Νικηφόρος).

Η εμπνεόμενη από πραγματική αγάπη για την Ελλάδα δράση του Παύλου Μελά και των υπολοίπων αξιωματικών και η θυσία τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας αποτελούν φωτεινά παραδείγματα που διδάσκουν, αποτελούν το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν το οποίο όλοι πρέπει ν΄ ανακαλούμε στη μνήμη μας, διότι μόνο με την αναζωογόνηση εννοιών και ηρωικών πράξεων μέσα στις καρδιές και στις συνειδήσεις μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις όποιες επιθέσεις στο δικό μας παρόν και μέλλον.

Η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας είναι τα ισχυρά μας όπλα. Είναι τα όπλα διαμόρφωσης συνειδήσεων, αξιών, ιδεών, προτύπων.

Είναι τα όπλα αντίστασης και προστασίας του Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό σας ζητούμε, όπως αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να τους αποδοθεί τιμητικά ο ανώτατος στρατιωτικός βαθμός και το ανώτερο παράσημο και ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παύλος Μελάς: Αίτημα να του υποβληθεί ο ανώτατος στρατιωτικός βαθμός», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.