ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παίδων «Αγία Σοφία»: Ντροπή με 3.000 παιδιά να περιμένουν χειρουργείο – Το υπουργείο Υγείας κινείται με το «πάσο» του!

Τα τακτικά χειρουργεία έχουν «παγώσει» από τον Αύγουστο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, και μόλις σήμερα αποφάσισε να «κινηθεί» η κυβέρνηση.
Παίδων «Αγία Σοφία»: Ντροπή με 3.000 παιδιά να περιμένουν χειρουργείο – Το υπουργείο Υγείας κινείται με το «πάσο» του!

Δεν υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη για το πόσο βαριά «νοσεί» το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων «Αγία Σοφία», συνεχίζει να λειτουργεί σε συνθήκες διάλυσης και χιλιάδες παιδιά βλέπουν την πρόνοια του κράτους να τους κλείνει κατάμουτρα την «πόρτα» της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η τραγική έλλειψη αναισθησιολόγων (άλλα και πολλών άλλων ειδικοτήτων) έχει οδηγήσει το Παίδων «Αγία Σοφία» σε αναγκαστική αναστολή των τακτικών χειρουργείων ήδη από τον Αύγουστο, και μόλις σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αποφάσισαν να… ασχοληθούν με το θέμα, πραγματοποιώντας συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο ΕΙΝΑΠ και μια 5μελή Επιτροπή από το Παίδων «Αγία Σοφία», για να συζητηθεί αυτό το μείζον ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες στο πεδίο της δημόσιας υγείας, είναι πως τουλάχιστον 3.000 παιδιά και έφηβοι (!) βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν στο Παίδων «Αγία Σοφία», εκ των οποίων υπάρχουν και παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες ή άλλες παθήσεις που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Ένας αδιανόητος αριθμός – ντροπής, που θα έπρεπε να αποτελεί αιτία παραίτησης για κάθε υπουργό Υγείας ενός σύγχρονου δυτικού κράτους.

Εφόσον το υπουργείο Υγείας με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει πως… κόπτεται για το καλό της δημόσιας Υγείας, θα όφειλε να είχε ως πρωταρχικό μέλημα την απρόσκοπτη λειτουργία μιας τόσο πολύτιμης και κομβικής σημασίας μονάδας.

Μόνος κερδισμένος από αυτό το ντροπιαστικό ζήτημα, συνεχίζει να είναι ο ιδιωτικός τομέας στον οποίο αναγκάζονται να απευθυνθούν εκατοντάδες οικογένειες, πληρώνοντας μικρές περιουσίες, γιατί δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν την υγεία των παιδιών τους.

Αφού πέρασε παραπάνω από ένας μήνας με χιλιάδες παιδιά να βρίσκονται «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» λόγω της αναλγησίας της κυβέρνησης, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε με το… πάσο του να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα – αρχικά – με εσωτερικές μετακινήσεις αναισθησιολόγων και επιπροσθέτως αποφασίστηκε η προκήρυξη θέσεων για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις για το «Αγία Σοφία».

Υπενθυμίζεται δε, ότι στο παιδιατρικό νοσοκομείο ενώ οι οργανικές θέσεις ήταν 17, έχουν μειωθεί σε 9, και διαθέσιμοι είναι μόλις οι 8 αναισθησιολόγοι.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι η μεγάλη «μάστιγα» που πλήττει τα ελληνικά νοσοκομεία, και βασική αιτία αυτού του φαινόμενου δεν είναι άλλη από την τεχνητή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας (προς το συμφέρον των ιδιωτών κλινικαρχών) και οι χαμηλές αποδοχές των ιατρών, που προτιμούν πλέον να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να εργαστούν στο εξωτερικό.

Διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες του νοσοκομείου, οι γιατροί του Παίδων «Αγία Σοφία» εξήγγειλαν κινητοποιήσεις και την ερχόμενη Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη πρόκειται να πραγματοποιήσουν απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12:00.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παίδων «Αγία Σοφία»: Ντροπή με 3.000 παιδιά να περιμένουν χειρουργείο – Το υπουργείο Υγείας κινείται με το «πάσο» του!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.