ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πελατειακό κράτος και στα απογευματινά χειρουργεία του Άδωνι: «Χειρουργήθηκαν ασθενείς χωρίς να είναι στη λίστα», λένε οι εργαζόμενοι του «Αττικόν»!

Καταγγέλλουν ακόμα ότι χειρουργήθηκαν απόγευμα και καρκινοπαθείς, ενώ θα έπρεπε να χειρουργούνται στα πρωινά κατά προτεραιότητα
Πελατειακό κράτος και στα απογευματινά χειρουργεία του Άδωνι: «Χειρουργήθηκαν ασθενείς χωρίς να είναι στη λίστα», λένε οι εργαζόμενοι του «Αττικόν»!

Απίστευτα πράγματα καταγγέλλονται για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία που καθιέρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης βάζοντας ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Με δεδομένο το ότι τα 50.000 πρώτα απογευματινά χειρουργεία θα επιδοτηθούν από το ταμείο Aνάκαμψης και δεν θα έχουν οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να στριμώχνονται… «βίσματα» για να χειρουργηθούν δωρεάν, παρακάμπτοντας την υπάρχουσα λίστα αναμονής!

Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματίου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν», την περασμένη Τρίτη χειρουργήθηκαν ασθενείς που τα ονόματά τους δεν βρίσκονταν καν στην λίστα αναμονής, ενώ κάποιοι άλλοι εντάχθηκαν σε αυτή μόλις πριν μια εβδομάδα και παρέκαμψαν τη σειρά!

Δηλαδή βλέπουμε ότι ακόμα και στα μισθωμένα χειρουργεία «πολυτελείας» που θέσπισε ο Γεωργιάδης, υπάρχουν ασθενείς 2 ταχυτήτων: αυτοί που περιμένουν τη σειρά τους από τη μία, και τα συνήθη… «βίσματα» από την άλλη, που επωφελούνται από τα πελατειακά… «κονέ» τους και «χώνονται» παντού!

Και το πράγμα φαίνεται να λειτουργεί κάπως έτσι: κάποιοι γιατροί εξυπηρετώντας το ατομικό τους συμφέρον στέλνουν τους ασθενείς – πελάτες τους πιο γρήγορα στο χειρουργείο, αγνοώντας εκείνους που περιμένουν στη λίστα. Έτσι οι γιατροί αυτοί εξυπηρετούν με το αζημίωτο το πελατολόγιο τους, αλλά δίνουν και ώθηση στο επιχειρηματικό «project» του Άδωνι Γεωργιάδη, προφανώς για πολιτικούς λόγους.

Ο υπουργός Υγείας για να στηρίξει το έκτρωμα των απογευματινών χειρουργείων είχε πει ως επιχείρημα ότι με τους ασθενείς που θα απευθυνθούν σε αυτά, θα αποφορτιστούν οι ογκώδεις λίστες των πρωινών χειρουργείων. Όμως στην πράξη βλέπουμε ότι ο κάθε γιατρός μπορεί να «μπάζει» όποιον θέλει στο απογευματινό χειρουργείο, αγνοώντας τη λίστα. Οπότε έτσι καμία αποφόρτιση της πρωινής λίστας δεν γίνεται ή τέλος πάντων γίνεται πολύ αργά.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων του «Αττικόν» αφορούν και ένα ακόμα πιο εξοργιστικό φαινόμενο. Όπως αναφέρεται στη καταγγελία, αυτοί οι γιατροί που παρέκαμψαν τη λίστα,  χειρούργησαν 2 ασθενείς με καρκίνο. Με το υπάρχον σύστημα του ΕΣΥ, οι καρκινοπαθείς υποτίθεται ότι έχουν προτεραιότητα στα πρωινά χειρουργεία και δεν μπαίνουν σε μακρές λίστες αναμονής. Κι όμως βλέπουμε σήμερα γιατρούς να βάζουν «σφήνα» τα ογκολογικά περιστατικά στα απογευματινά χειρουργεία.

Δηλαδή από τη στιγμή που θα τελειώσουν τα 50.000 δωρεάν  χειρουργεία, ακόμα και καρκινοπαθείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν τον απογευματινό τιμοκατάλογο του Γεωργιάδη για τις ανάγκες της υγείας τους;

Καταλαβαίνει κανείς ότι οδηγούμαστε σε μεγάλα έκτροπα στον χώρο της υγείας, με τις καταστροφικές επιλογές του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων στο «Αττικόν»:

Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ καταγγέλλει την πραγματοποίηση απογευματινών- επί πληρωμή- χειρουργείων, μέσα στο χώρο ενός δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου από δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές (διευθυντές της Γ ́ και Δ ́ χειρουργικής).

Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το πολιτικό και ατομικό τους συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, οι “συνάδελφοι” αυτοί δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Οι δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρούργησαν επι πληρωμή το απόγευμα της 19/3/2024 ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν. Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής.

Β) Το κυριότερο όμως είναι ότι τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου. Συμβαίνει επομένως κάτι ακόμα πιο κυνικό. «Πελάτης» πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση). Εμπόρευμα, νόμιμο φακελλάκι, «προηγείται όποιος πληρώνει», ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν;

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι άλλοι πρόθυμοι έχουν τεράστια ευθύνη. Αυτό αλήθεια είναι το ήθος που διδάσκουν στους φοιτητές και τους νέους γιατρούς;

Η διοίκηση έχει τεράστια ευθύνη που με την ανοχή της συμβαίνουν και αυτά. Πριν απ’ όλα όμως έχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και όσοι συναινούν με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ- ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και κάθε δημόσιου αγαθού! Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΥΑ για τα απογευματινά – επί πληρωμή- χειρουργεία δεν θα περάσει, δεν θα μακροημερεύσει παρά τη σπουδή ελάχιστων ημέτερων. Όταν η αδικία γίνεται νόμος ο ξεσηκωμός γίνεται καθήκον.

Το ΔΣ»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πελατειακό κράτος και στα απογευματινά χειρουργεία του Άδωνι: «Χειρουργήθηκαν ασθενείς χωρίς να είναι στη λίστα», λένε οι εργαζόμενοι του «Αττικόν»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.