ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερες από 50.000 κενές θέσεις εργασίας στα νησιά

Σοκαριστικές είναι οι εκτιμήσεις για τις κενές θέσεις εργασίας στα Ελληνικά νησιά. Που εντοπίζονται η πηγή του προβλήματος.
Περισσότερες από 50.000 κενές θέσεις εργασίας στα νησιά

Επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για κενές θέσεις εργασίας στα νησιά με τους υπολογισμούς να τις καταμετρούν για πάνω από 50.000 σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Mega.

Ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, κύριος Κωνσταντίνος Αγραπίδας, βρέθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» και ανέλυσε τα δεδομένα που ισχύουν στο χώρο της εργασίας στον τουρισμό.

Όπως αναφέρθηκε εκεί, την ώρα που ο τουρισμός φτάνει στο αποκορύφωμά του, οι κενές θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε χιλιάδες τόσο στην Ελλάδα, στην εστίαση και στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα με τον κ. Αγραπίδα να λέει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει κατά πολύ μετά τη μεγάλη υγειονομική κρίση λόγω του Covid-19.

Οι 50.000 κενές θέσεις αφορούν τομείς που ασχολούνται με τον τουρισμό όπως:

  • Υπάλληλοι ξενοδοχείου
  • Σερβιτόροι
  • Καμαριέρες
  • Σεφ και μάγειρες
  • Ρεσεψιονίστ
  • Μπάρμαν
  • Προσωπικό καθαρισμού πισίνας και παραλίας

Οι εκτιμήσεις για το ποια είναι η πηγή του φαινομένου αναδεικνύουν ως κύρια προβλήματα κυρίως τις κακές συνθήκες διαμονής αλλά και τους χαμηλούς μισθούς που είναι διαθέσιμοι. Ακόμη οι υπερωρίες καθώς ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος και οι εργαζόμενοι λίγοι δυσχεραίνουν ακόμη πιο πολύ τις συνθήκες εργασίας.

Τέλος εκτιμάται ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει αλλαγή προσανατολισμού στους πολίτες καθώς στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων στη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα μεγάλος είναι ο όγκος των πολιτών που έχει φύγει στο εξωτερικό.

Αγραπιδάς: Ενώ υπάρχει ανεργία και κενές θέσεις εργασίας ο κόσμος δε προτιμάει τον τουρισμό

Ο κύριος Αγραπιδάς έδωσε τη δική του ανάλυση για το φαινόμενο το οποίο βιώνουμε το φετινό καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε, ο τουρισμός φέτος πάει πολύ καλά από άποψη προσέλευσης κόσμου και δημιουργούνται συνεχώς θέσεις για δουλειά.

Ωστόσο ο κόσμος φαίνεται ότι δεν επιθυμεί αν εργαστεί στον τουριστικό τομέα για όλους τους παραπάνω λόγους και προτιμάει την ανεργία.

Τα ωράρια εργασία, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα καθώς κρίνονται εξοντωτικά με εργαζόμενους να καλούνται να καλύψουν 2 και 3 θέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας από τη πλευρά του έχει επεκτείνει δύο συλλογικές συμβάσεις οι οποίες αφορούν τα ξενοδοχεία όπου ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 800 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 850 με 900 ευρώ.

Ακούστε ολόκληρη την ανάλυση παρακάτω:




 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Περισσότερες από 50.000 κενές θέσεις εργασίας στα νησιά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις